נתניהו להגנת לבני: צו המעצר הבריטי - אבסורד
המתח בין ישראל ללונדון עולה מדרגה. ראש הממשלה אמר שהוא "רואה בחומרה" את הוצאת צו המעצר: "אנו דוחים על הסף את האבסורד". השגריר הבריטי ננזף: "איך הייתה חשה בריטניה אם שר שלה היה נעצר מחוץ לגבולותיה?". ליברמן: היחס הבריטי לא מבשר טובות, לא נעבור לסדר היום
צו המעצר לא יצא לפועל - אבל המתח בין ישראל לבריטניה רק עולה. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מסר בצהריים (יום ג') כי הוא "רואה בחומרה רבה את הוצאת צו המעצר נגד יושבת ראש האופוזיציה, ציפי לבני", וכינה את הצו "אבסורד". במקביל, זומן השגריר הבריטי בישראל לשיחת נזיפה.
ראש הממשלה אמר כי "לא נסכים למצב שבו אהוד אולמרט, אהוד ברק וציפי לבני יזומנו לספסל הנאשמים. לא נסכים שחיילי ומפקדי צה"ל שהגנו בגבורה ובדרך מוסרית על אזרחינו מפני אויב אכזר ונפשע, יוקעו כפושעי מלחמה. אנו דוחים על הסף אבסורד זה".
מלשכת ראש הממשלה נמסר שנתניהו הנחה את היועץ לביטחון לאומי, עוזי ארד, להעביר מסר ברור בעניין זה לשגריר בריטניה בישראל, טום פיליפס. ארד שוחח עם פיליפס והבהיר לו שממשלת ישראל מצפה מבריטניה לפעול נגד תופעה בלתי מוסרית זו, המנסה לפגוע בזכות ישראל להגנה עצמית.
במקביל, זומן פיליפס לשיחת נזיפה במשרד החוץ בירושלים. סמנכ"ל המשרד לענייני אירופה, נאור גילאון, הבהיר לשגריר שעד שלא תיפתר סוגיית התביעות וצווי המעצר לא יוכלו בכירים ישראלים להגיע לבריטניה. "בכך תיפגע יכולתה להיות שותפה למהלכים מדיניים", אמר גילאון לשגריר, ושאל אותו איך הייתה חשה בריטניה אם שר שלה היה נעצר מחוץ לגבולותיה. הוא תבע מהבריטים באופן חד משמעי לפתור סוגיה זאת.
גילאון ציין כי ישנם מספר נושאים שנויים במחלוקת על הפרק כגון: היוזמה השוודית באיחוד האירופי - בה תמכה בריטניה, דו"ח גולדסטון והמלצת ממשלת בריטניה לרשתות שיווק לתבוע סימון ברור של מוצרים המגיעים מהתנחלויות ביהודה ושומרון. גם שגריר ישראל בבריטניה, רון פרושאור, הגיע למשרד החוץ בלונדון והבהיר את הבעייתיות במצב היחסים בין שתי המדינות.
"מהלך משפטי ציני"
שר החוץ, אביגדור ליברמן, התייחס אף הוא ליחסים בין ישראל לבריטניה ואמר כי תקרית לבני, היוזמה לסימון מוצרים ותמיכת בריטניה בדו"ח גולדסטון - "אינה מבשרת טובות". "לא נעבור על כך על סדר היום. בריטניה צריכה להחליט לאיזה כיוון היא נוטה", אמר ליברמן בסיור סיעת ישראל ביתנו בתל-ערד. "ננחה את כל נציגינו באיחוד האירופי לפעול לשינוי הגישה".
שר החוץ דרש שאנגליה תשנה את גישתה בנושא הישראלי-פלסטיני ולא תנקוט עמדה חד-צדדית. "ניסינו לנהל בנימוס דיאלוג בין המדינות. לא נקטנו בפעולות חד-צדדיות. אני מקווה שנלבן את המחלוקות שישנן". הוא ביקש שלא להגדיר את המצב בין שתי המדינות כמשבר, אך ציין כי "אנו רשאים לצפות לעמדה יותר שקולה ואובייקטיבית".
מוקדם יותר הבוקר פרסם משרד החוץ הודעה רשמית ראשונה, בתגובה לדיווחים לפיהם בית משפט בבריטניה הוציא צו מעצר נגד לבני. "אנו דוחים את המהלך המשפטי הציני בבית המשפט נגד יו"ר האופוזיציה ציפי לבני, ביוזמת גורמים קיצוניים", נמסר בהודעה.
במשרד החוץ נקטו לשון תקיפה והזהירו,
כי "היעדר פעולה נחרצת ומיידית לתיקון המעוות פוגע ביחסים שבין שתי המדינות".
צו המעצר הוצא בעקבות תלונה על אחריותה לכאורה של לבני לפשעי מלחמה במהלך מבצע "עופרת יצוקה". עם היוודע הפרטים הראשונים על הפרשה, בדיווח של רשת "אל-ג'זירה", הכחישו במשרד החוץ בירושלים כי ידוע על צו מעצר בר-תוקף, אך העיתון הבריטי "גרדיאן" חשף כי הצו אכן הוצא - אך בוטל לאחר שהתברר כי לבני לא נמצאת על אדמת בריטניה, כפי שחשבו בטעות.