שר החוץ הבריטי על צו המעצר: זה בלתי נסבל
בעקבות צו המעצר נגד ציפי לבני, נפגש דייויד מיליבנד בלונדון עם השגריר רון פרושאור ואמר לו שממשלת בריטניה "תפעל במלוא הנחישות כדי לשנות את המצב הבלתי נסבל שנוצר". פרושאור ל-ynet: "הבריטים נבהלו מהמשמעות של היכולת לעצור את לבני"
בריטניה מנסה להרגיע את ישראל: בעקבות סערת צו המעצר שהוצא בבריטניה נגד שרת החוץ לשעבר, ציפי לבני, נפגשו אחר הצהריים (יום ג') שר החוץ הבריטי, דייויד מיליבנד, ושגריר ישראל בלונדון, רון פרושאור. "ממשלת בריטניה תפעל במלוא הנחישות כדי לשנות את המצב הבלתי נסבל שנוצר", אמר מיליבנד במהלך הפגישה בארבע עיניים, שנמשכה כשעה וחצי. בהמשך הוא שוחח עם שר החוץ, אביגדור ליברמן.
שר החוץ הבריטי הדגיש את חשיבות היחסים האסטרטגיים בין המדינות, ואמר כי לא ייתכן מצב שבו לא יהיה אפשר לנהל דו-שיח עם מנהיגי ואזרחי מדינת ישראל. הוא אמר שידגיש בפני ליברמן וראש האופוזיציה לבני את חומרת הדברים בעיניו.
בסיומה של השיחה, סיכם אותה פרושאור בשיחה עם ynet כ"שיחה שהתקיימה בעין הסערה על מנת שניתן יהיה להתגבר על הסערה". פרושאור, שיזם את הפגישה עוד אתמול, ציין שמיליבנד הגיב להזמנה מיד בצורה חיובית. לדבריו, היה ברור שהפרשה מפריעה לו מאוד. הוא הוסיף כי שר החוץ חזר והדגיש בפניו שראש הממשלה גורדון בראון, שר המשפטים ג'ק סטרו והוא עצמו יושבים כעת על המדוכה ומנסים למצוא פתרון מתקבל על הדעת לפרשה, כמה שיותר מהר.
"ממשלת בריטניה הבינה שהמערכת התגלתה במערומיה"
לדברי פרושאור, מיום כניסתו לתפקיד לפני כשלוש שנים הוא מטפל בסוגיית צווי המעצר כסדר עדיפות ראשון במעלה, ובין היתר הוא מקיים פגישות עם שרים וחברי פרלמנט שונים מהקואליציה ומהאופוזיציה. "האבסורד הוא שקבוצה של ארגונים אנטי-ישראליים משטים מזה הרבה זמן במערכת הבריטית ככלי לקידום עמדותיהם הקיצוניות", אמר.
"בפגישה לא היה צריך לדבר על זה יותר מדי", הוסיף, "כי ממשלת בריטניה הבינה עכשיו שחולשתה של המערכת התגלתה במערומיה. הם נבהלו מעצם המשמעות של היכולת לעצור את יו"ר האופוזיציה על אדמתם, עד כמה הדבר אבסורדי. כולם הבינו עכשיו, במערכת הבריטית, שסוף לדיבורים ותחילת המעשים".
יש לציין כי אין זו הפעם הראשונה שממשלת בריטניה מביעה עמדה תקיפה נגד צווי המעצר. בעבר, בשלושה מפגשים בין ראשי הממשלות - גם בתקופת ממשלת אולמרט - אמרו הבריטים שיפעלו לשינוי המצב שמאפשר הגשת תביעות נגד בכירים ישראלים בגין "פשעי מלחמה", אולם בפועל אין שינוי של ממש בשל בעיות חקיקה ועיכובים בפרלמנט.
ליברמן: זה לא משבר
במהלך סיור של סיעתו באתר תל ערד בדרום, התייחס היום שר החוץ אביגדור ליברמן למצב היחסים עם בריטניה. הוא ביקש שלא להגדיר את מצב העניינים "משבר", אך הוסיף אמר כי ההתפתחויות האחרונות אינן מבשרות טובות. "היוזמה לסימון מוצרים, התייצבות אנגליה לצד דו"ח גולדסטון ועוד... לא נעבור על כך על סדר היום", אמר. "בריטניה צריכה להחליט לאיזה כיוון היא נוטה. אני מקווה ששר החוץ הבריטי מיליבנד יגיע ונלבן את הנושאים הללו. ישראל ובריטניה יכולות לנהל את הדו-שיח באופן בילטרלי, בטונים אחרים ובצורה אחרת. אנחנו לא מחפשים עימותים וחיכוכים".
על החלטת בית המשפט בנושא לבני אמר: "אנו ננחה את כל נציגינו באיחוד האירופי לפעול לשינוי הגישה להתמודדות עם טרור, הסכנה של המאה ה-21. הטרור לא מאפשר להשתמש באותן נורמות וחוקים כמו במלחמות בין צבאות סדירים. כשמדינה דמוקרטית עם ערכים הומניים נלחמת נגד ארגון טרור, זה אחרת. חייבים לפעול להתאים את חוקי המדינות השונות למציאות החדשה".
מוקדם יותר היום נראה היה שהמתח בין המדינות מגיע לשיא.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר בצהריים כי הוא "רואה בחומרה רבה את הוצאת צו המעצר נגד יושבת ראש האופוזיציה, ציפי לבני", וכינה את הצו "אבסורד". במקביל, זומן השגריר הבריטי בישראל לשיחת נזיפה.
צו המעצר הוצא בעקבות תלונה על אחריותה לכאורה של לבני לפשעי מלחמה במהלך מבצע "עופרת יצוקה". עם היוודע הפרטים הראשונים על הפרשה, בדיווח של רשת "אל-ג'זירה", הכחישו במשרד החוץ בירושלים כי ידוע על צו מעצר בר-תוקף, אך העיתון הבריטי "גרדיאן" חשף כי הצו אכן הוצא - אך בוטל לאחר שהתברר כי לבני לא נמצאת על אדמת בריטניה, כפי שחשבו בטעות.