נשיא מכסיקו מציע רפורמה פוליטית היסטורית
פליפה קלדרון מבקש לאפשר לנבחרי ציבור רבים להעמיד את עצמם לבחירה מחדש, בניגוד לאחד העקרונות המקודשים ביותר של הדמוקרטיה המכסיקנית. הוא רוצה להפחית גם את מספר החברים בקונגרס, אבל לא ביקש לאפשר לו עצמו כהונה נוספת
נשיא מכסיקו, פליפה קלדרון, הציג אתמול (יום ג') תוכנית לרפורמה הפוליטית המשמעותית ביותר שידעה המדינה זה עשורים. במוקד המהפכה הפוליטית שמבקש קלדרון לבצע: מתן האפשרות לנבחרי ציבור להעמיד את עצמם לבחירה מחדש, ועריכת סיבוב מכריע בבחירות לנשיאות בכל מקרה שבו המנצח לא יזכה ביותר ממחצית הקולות.
לפי הרפורמה שהציג קלדרון, הנשיא עדיין יוכל לכהן רק פעם אחת, לתקופה של שש שנים, כשגם מועמדים עצמאיים יוכלו
לרוץ לתפקידים ציבוריים, ויתאפשרו יוזמות של אזרחים. "הרעיון הוא לתת לאזרחים יותר כוח, לתת להם את האפשרות לעצב את חיי הציבור ולחזק את הדמוקרטיה שלנו", הסביר קלדרון בנאום בטלוויזיה.
עם זאת, הרפורמות יצריכו שורה של שינויים בחוקה שלקלדרון יהיה קשה לקבל מהנבחרים את האישור להן, וסביר להניח שמפלגות מבוססות שכוחן עלול להיפגע כתוצאה מהשינויים ימתחו עליהן ביקורת. לפי הרפורמה המוצעת, המנצח בבחירות לנשיאות יהיה חייב לקבל יותר מ-50% מהקולות כדי להימנע מסיבוב מכריע מול המועמד שיגיע למקום השני.
אם ההצעה אכן תאושר, היא תסייע למנוע מאבקים דומים לזה שאליו נגרר קלדרון בבחירות לנשיאות בשנת 2006, אז זכה ב-36 אחוזים מהקולות בלבד - פחות מאחוז יותר ממועמד השמאל. טענות יריבו על שחיתות הולידו אז שבועות של הפגנות מחאה. גם היום מסרבים עדיין רבים מאנשי השמאל להכיר בקלדרון כנשיא הלגיטימי. הוא עצמו הסביר אתמול כי סיבוב מכריע ייתן למנצח אשראי גדול יותר.
המדינה שחוששת מאליטות תאפשר בחירה מחדש?
קלדרון הציע גם להפחית את מספר הסנאטורים במדינה מ-128 ל-96, ואת מספרם של חברי הקונגרס מ-500 ל-400. בדרך זו הוא מבקש לקצץ בהוצאות הממשלה ו"להקל על גיבוש הסכמים".
לפי תוכניתו, מחוקקים וראשי ערים יוכלו להיבחר מחדש לתפקידם ולהחזיק בו עד 12 שנה, וכך לדברי קלדרון יהיה עליהם לתת את הדין לאזרחים במידה רבה יותר. "נבחרי הציבור שירצו להישאר בתפקידם יצטרכו להראות את עבודתם ולתת דין וחשבון למצביעים", טען.
פרשנים מעריכים כי נשיא מכסיקו יתקשה להעביר את הרפורמה בקונגרס. אזרחי המדינה עדיין חוששים לאפשר לנבחריהם להיבחר מחדש לתפקידם, אחרי 71 שנות שלטון של מפלגת ה-PRI, שאיבדה את המושכות בשנת 2000, אך עדיין מחזיקה בכוח רב.
רפורמיסטים רבים הציעו בעבר לאפשר בחירה מחדש לתפקידים ציבוריים תוך הטלת הגבלות, אולם הרעיון נוגד את העיקרון הכמעט מקודש של הדמוקרטיה המכסיקנית. זו נוצרה כדי למנוע התגבשות מחדש של אליטות לאומיות ועליית גורמים בעלי כוח אזורי גדול מדי, כמו אלה ששלטו בעבר זמן רב במדינה. מסמכים ומכתבים רשמיים רבים בה עדיין נושאים את סיסמת המהפכה המכסיקנית: "הצבעה יעילה. לא לבחירה מחדש".