שתף קטע נבחר
 

"הקפאת הבנייה תגרום לעליות מחירים בקו הירוק"

לשכת השמאים: החלטת רה"מ עשויה להוביל לעליות מחירים של עד 10% ביישובים של משדרגי דיור הסמוכים לקו הירוק, ולעליות מחירים גם בערים כמו נצרת עילית ועפולה. במקביל, מתברר כי מי שחכר קרקע בגדה ושילם דמי פיתוח נקלע למלכוד

החלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו להקפיא ל-10 חודשים את הבנייה בהתנחלויות צפויה לגרום בתקופה הקרובה לעלייה משמעותית בביקושים לנדל"ן ביישובים הסמוכים לקו הירוק - כך טוענים בלשכת שמאי המקרקעין. מבדיקה שערכה הלשכה עולה כי הקפאת הבנייה צפויה לגרום לעליות של 10%-3% במחירי הדירות באזורים אלה וגם לעליות מחירים בערים מרוחקות יותר.

 

 

בלשכת השמאים מסבירים כי מדובר במשוואה פשוטה: "ממשלת ישראל הקפיאה כ־2,000 יחידות דיור ביו"ש ומתוכן כ־1,600 לפחות בערים ויישובים עירוניים מובהקים, דוגמת מעלה אדומים, גבעת זאב, בית"ר עילית, מודיעין עילית, אריאל, אלקנה ובית אריה. רבים מהתושבים ביישובים עירוניים אלה אינם מתנחלים 'מובהקים', אלא 'משפרי דיור' מן השורה המתגוררים ביהודה ושומרון לאו דווקא מסיבות אידיאולוגיות, אלא בעיקר מסיבות כלכליות ומתוך רצון לשפר את איכות המגורים".

 

לדברי השמאים, "מאחר שבסך הכל קיימות כיום כ־6,000 יחידות דיור לשיווק באזורי הביקוש, רובן בערים יקרות במיוחד בגוש דן וסביבותיו, נוצר מצב של מחסור משמעותי בדירות פנויות במחירים אטרקטיביים באזורי הביקוש. עובדה זו תיצור באופן מיידי לחץ ביקושים כבד ביותר על ערים הממוקמות בקרבת קו התפר, ובמיוחד בערים זולות יחסית, ותביא בקרוב לעליות מחירים".

 

 

מבדיקת לשכת שמאי המקרקעין עולה כי בשכונות ירושלים רבתי, דוגמת פסגת זאב, נווה יעקב, רמות, רמות אשכול, גבעת המבתר, הגבעה הצרפתית, תלפיות מזרח, גילה והר חומה, צפויים הביקושים לגדול מאוד, ורמות המחירים צפויות לעלות  

ב-10%-6%.

 

יישובים נוספים שבהם צפויים לעלות המחירים בשל ההקפאה הם רמת בית שמש, שבה צופים השמאים עלייה דומה לזו שבירושלים, של בין 6% ל־10%; מודיעין, שבה צפויים המחירים לעלות ב־3%-6, והעיר החרדית אלעד, שהמחירים בה צפויים לזנק ב־9%-7%.

 

גם דרור אוהב ציון, מבעלי חברת דרא, חברה לשיווק פרויקטים, סבור כך. "ההקפאה תגרום לעלייה בביקושים בבירה, בעיקר בפרויקטים המיועדים לזוגות צעירים בהר חומה ובפסגת זאב", הוא אומר. לדבריו, "מדובר באנשים שצריכים לקנות עכשיו דירה ואין ביכולתם לחכות לסוף ההקפאה".

 

עליות מחירים - גם מעבר לקו הירוק

השמאים סבורים שגם ביישובים הקרובים יותר למרכז, וסמוכים לקו התפר, ההקפאה תעלה את המחירים: "בראש העין ובכפר סבא צפויים המחירים לעלות ב־8%-3%, במיוחד בשכונות המתאפיינות בבתים צמודי קרקע. בהרחבות קהילתיות בשרון הצפוני, דוגמת מגל ומאור, יעלו המחירים בשיעור גבוה יותר, שינוע בין 7% ל־9%". עוד טוענים בלשכת השמאים כי גם בצפון הארץ, בערי הגליל התחתון ובעיקר ביישובים נצרת עילית ועפולה, צפויה עלייה במחירים של בין 3% ל־6%, וכך גם ביישובים הקהילתיים באזור.

  

לדברי ארז כהן, יו"ר לשכת השמאים, חלק נכבד מהרוכשים ביו"ש הם "קהלים שבויים", דוגמת עולים מחבר העמים, דתיים לאומיים וחרדים, שכעת אפשרויות הדיור שלהם הצטמצמו מאוד. "כוונת הממשלה בהקפאה לא היתה קשורה כלל ועיקר לנדל"ן, אבל התוצאה תהיה כלכלית ונדל"נית ישירה ביותר. כמחצית מהנפגעים מהקפאת הבנייה יהיו חרדים, שמבחינתם מגורים בבית"ר עילית או מודיעין עילית היו פתרון מתבקש עד ההקפאה, וכעת נותרו כמעט ללא חלופה. הדבר עשוי לגרום גם לעליות מחירים בערים פחות מבוקשות באזור המרכז, דוגמת לוד ורמלה, שם רמות המחירים צפויות לעלות ב־9% לכל היותר".

  

להקפאת הבנייה בגושי ההתיישבות שמעבר לקו הירוק יש השלכות נוספות. כל מי שהתקשר בחוזים עם המינהל האזרחי לחכירת קרקע ביישובים השונים, שילם את הכספים הדרושים ואף שילם את דמי הפיתוח, מוצא את עצמו כעת בלי כל אפשרות להמשיך את התהליך.

  

 

שמאי המקרקעין הירושלמי קובי ביר אומר כי אף על פי שעבר רק זמן קצר מאז שנכנסה ההקפאה לתוקף, כבר פנו אליו כמה אנשים שנמצאים במצב זה ואינם יודעים מה לעשות. "הגיעו אליי אנשים שרכשו קרקע, התחייבו בחוזים והלכו לבנק כדי לקבל שמאות על הקרקע במטרה לקבל מימון. השמאים לא יכולים להעריך את הקרקע. אם עוד אין יסודות, אי אפשר לבנות, ושווי הקרקע עצמה במרבית המקומות שווה לאפס. בתים ברוב היישובים הללו שווים פחות או יותר את עלות הבנייה שהושקעה בהם. עכשיו לאנשים האלה אין מהיכן להביא את הכסף, והם לא יכולים לשעבד את חלקת הקרקע שהם לא יכולים לבנות עליה".

  

"המדינה לא נערכה נכון"

ביר מוסיף כי הוא מכיר כמה מקרים שכאלה במקומות הסמוכים לירושלים, כמו הר גילה והר שמואל, ואין לו כל ספק שקיימים מקרים נוספים. העלויות שעליהן מדובר נעות בין עשרות אלפי שקלים לחכירת הקרקע וכ־120 אלף שקל עבור דמי פיתוח. "המדינה לא נערכה בצורה הנכונה למצב הזה. לא התפרסמו שום הוראות לפיצויים, ואנשים אלה נמצאים ללא תשובות".

  

ממשרד רה"מ נמסר בתגובה: "רה"מ הקים צוות מיוחד בראשות השרים ברק ובגין, שמטרתו לגבש פתרונות לבעיות ולמצוקות שעולות מהשטח ולהקל על חיי התושבים בתקופת ההשעיה החד־פעמית והמוגבלת בזמן. הצוות מתכנס מדי יום ומנסה למצוא פתרונות בהקדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנייה במעלה אדומים. מחסור משמעותי בדירות
צילום: AP
מומלצים