התמ"ת: רוב חברות השמירה שנבדקו - עברייניות
מתוך 205 חברות שמירה שנבדקו 141 עברו על חוקי העבודה, חלק מהעבירות הן פליליות. בין העבירות: אי-תשלום שכר מינימום ואי-העברת ניכויים פנסיוניים ליעדם. הקנס הכולל לחברות: 4.5 מיליון שקל בלבד
חברות השמירה והניקיון ממשיכות לנצל עובדים. סיכום בדיקות משרד התמ"ת מאז תחילת 2008, שפרטיו הגיעו לידי "כלכליסט", מעלה כי ב-70% מהחברות שנבדקו נמצאו הוכחות לעבירות על חוקי העבודה. בחלק מהמקרים מדובר בעבירות פליליות, כמו אי־העברת ניכויים ליעדם.
- רק חברות הוגנות לעובדים ייגשו למכרז ממשלתי
- מענקי מדען ראשי יותנו בשמירה על זכויות עובדים
- חשד להפרת זכויות עובדים בעשרות חברות הובלה
מספר החברות שנבדקו בשנתיים האחרונות עומד על 205. נגד 141 מהן נמצאו הוכחות לעבירות על חוקי העבודה, ו־300 קנסות מינהליים הוטלו (חברה יכולה לקבל יותר מקנס אחד). ההיקף הכולל של הקנסות עומד על 4.5 מיליון שקל. מנהל אגף האכיפה במשרד התמ"ת, חזי אופיר, מציין כי במסגרת זו ניגבו עדויות מאלפי עובדים וכן הוגשו כמה כתבי אישום לבתי הדין לעבודה. בתמ"ת לא מסרו באילו חברות מדובר.
העבירות העיקריות שנמצאו היו אי־תשלום שכר מינימום, אי־תשלום דמי חופשה שנתיים, אי־מתן הודעה לעובד על תנאי עבודה, אי־מתן הודעה מוקדמת לפיטורים, אי־העברת ניכויים שונים מהשכר ליעדם, בכלל זה לטובת חיסכון פנסיוני, אי־תשלום גמול שעות נוספות והעסקה בשעות נוספות יותר מהמותר בחוק.
יש חברות שגנבו מהעובדים
בחלק מהמקרים, כגון באי־העברת הניכויים, מדובר בעבירות פליליות, שכן למעשה זוהי גניבה מהעובד. "אוכלוסיית העובדים בענפי השמירה והניקיון אובחנה כחלשה וכזקוקה להגנה, ולפיכך נמצאת בסדר עדיפות גבוה לטיפול", אומר אופיר. "העובדים בענפים אלה משתכרים לרוב ברמות השכר הנמוכות, בקרבת שכר המינימום".
בשנה האחרונה גובר הלחץ על חברות שמירה וניקיון לשפר את תנאי העובדים. עם זאת, למרות הניסיונות להדק את הפיקוח על חוקי העבודה בקרב החברות, משרד התמ"ת מתקשה לעשות זאת עם מספר מצומצם מאוד של פקחים.
בספטמבר הודיע משרד המשפטים, האחראי על מתן רישיונות לחברות השמירה, כי הוא מזמן אליו תשע חברות לשימוע לפני פסילת הרישיון, בגין חשדות על עבירות על חוקי העבודה. הרשימה כוללת את חברת השמירה, עמישב, מודיעין אזרחי, כפיר, סער, קבוצת השומרים שמירה בטחון, ש. ניר, שלג לבן וב.ג. מוקד אבטחה - חלקן מהחברות הגדולות בענף.
החברות רוצות לשמור על השמנת
שימוע זה גרם לתרעומת בארגון חברות השמירה, שביקש למנוע את המהלך ולהציג תוכנית לאכיפה עצמית של חוקי העבודה. אולם במשרד פסלו את התוכנית. "מדובר בתוכנית לא רצינית", אמר אז ל"כלכליסט" גורם בכיר במשרד המשפטים. למרות הפסילה אפשר משרד המשפטים לאיגוד חברות השמירה לשפר את התוכנית עד סוף מרס.
מאז 2007, חברות שמירה וניקיון המעוניינות להתמודד במכרזים ממשלתיים נדרשות להציג את מספר התביעות וההרשעות נגדן בבתי הדין לעבודה. במקביל, משרד התמ"ת נדרש לנפק נתונים על העבירות של אותן חברות על חוקי העבודה. חברות שמוגדרות עברייניות סדרתיות אינן יכולות לגשת למכרזי המדינה.
קצת מספרים
1,000 - מספר חברות השמירה והניקיון הפועלות בישראל
205 - מספר החברות שנבדקו בשנתיים האחרונות ע"י התמ"ת
141 - מספר החברות שעברו על חוקי העבודה מבין החברות הנבדקות
300 - מספר הקנסות המינהליים שהוטלו
4.5 מיליון שקל - הסכום המצטבר של הקנסות המינהליים שהוטלו על החברות
15 אלף שקל - סכום הקנס המינהלי הממוצע לעבירה