שיר הפריחה: הנרקיסים ברמת הגולן במלוא הדרם
"כבר פורחים נרקיסים בשמורות הטבע...". למשל בשמורת אירוס הביצות - אחו נוב. כל האגדות על הנרקיס ואיפה תמצאו ביצה אמיתית, שבה פורחים כעת הנרקיסים
שמו של הנרקיס נגזר מהמיתולוגיה היוונית. מעשה בנער היפהפה נרקיסוס, שלא היה מודע ליופיו. יום אחד, ביושבו על שפת האגם, ראה את בבואתו נשקפת אליו מן המים. הנער שהתאהב בעצמו, לא יכול היה לנתק את מבטו מהבבואה שלו - עד שנפל למים וטבע. במקום בו נפל צמח ועלה פרח נפלא שזכה לשם נרקיס.
זיגמונד פרויד, אבי הפסיכואנליזה, השתמש בסיפור זה כדי להסביר את תופעת האהבה העצמית וקרא לה נרקסיזם.
אוסקר ויילד המשיך את האגדה: כשמת נרקיסוס הפכו מי האגם לעכורים. פיות ההרים שראו בצערו של האגם, באו לנחמו. בדברן על יופיו של הנער עצר אותן האגם ושאל האם באמת כל כך יפה היה הנער. כמובן, ענו לו הפיות, הרי בעצמך ראית, כשעל שפתך היה שוכב להביט ביופיו. האגם, השיב להן שהוא בעצם אהב את נרקיסוס כי כאשר היה שוכב על שפת המים ומביט בו, ראה הוא את יופיו משתקף בעיניו.
אלה ועוד נמצאים בשמורה בנוב (צילומים: באדיבות עמותת תיירות גולן)
כ-60 מינים של נרקיסים פורחים בעולם. בארץ פורחים בטבע שני מינים, מהגולן ועד הרי אילת. בגולן פורח הנרקיס המצוי, גיאופיט בעל בצל, שראשו הלבן מעוטר בכתר זהב. פריחתו מתחילה בראשית דצמבר ונמשכת עד פברואר. לכל פרח שישה עלי כותרת לבנים ובמרכזם "כתר" צהוב. הנרקיס הוא צמח רעיל ואכילת חלק ממנו אסורה. בית גידולו העיקרי הוא באזורים לחים ובביצות.
לוין קיפניס מספר שיום אחד חלה מלך הצפרדעים אנושות ובכל הממלכה לא נמצאה תרופה לרפאו. התייעץ מלך צפרדע עם טובי הרופאים בממלכה עד שאחד מהם יעץ לו להריח פרח מבושם שיבריא אותו. מיד יצאו שליחים צפרדעים לרחבי הממלכה לחפש את הפרח שיסכים להגיע לביצה. לאחר חיפושים רבים ולאחר שכמעט ונואשו מצאו פרח לבן, קטן וריחני שהסכים ללכת איתם לביצה. הריח מלך צפרדע את הנרקיס ומיד נרפא. כאות תודה הסיר את כתרו והניחו על ראש הנרקיס.
הנרקיס הוא מן היפים, הריחניים והמוכרים שבפרחי ארצנו, בשל התמעטות הביצות - בית גידולו העיקרי - ובשל קטיפה ועקירה. על כן, התמעטה מאוד אוכלוסיית הנרקיסים בארץ וכיום הוא פרח מוגן ואסור לקטוף אותו.
אז איפה נטייל?
שמורת הטבע אירוס הביצות - נוב מושכת מדי שנה אלפי מטיילים, שמגיעים לחזות בפריחתם המשכרת של הנרקיסים, הפורחים בצפיפות על שטח קטן יחסית ויוצרים מרבד לבן בוהק. עם סיום פריחת הנרקיסים יפרח בשמירה אירוס הביצות המרהיב.
שמורת אירוס הביצות - נוב משתרעת על פני מישור של 763 דונם וגדלים בה כ-400 מיני פרחים וצמחים שונים. אחו נוב הוא אחו ביצתי. הביצה נוצרה משילוב של כמה גורמים: שיפוע מתון, ניקוז מים לא סדיר, משקעים רבים יחסית וזרימה עילית רבה. מרבדי הפריחה בשמורה משתנים לפי עונות השנה כשהראשונים לפרוח הם הנרקיסים.
לנוחות המטיילים בשמורה נסלל שביל מעגלי המתחיל בחניון ומסתיים כ-200 מטר צפונית לו. אורך השביל כ-1 ק"מ והוא עובר סמוך לריכוזי הפריחה. סוף המסלול סלול ומאפשר גישה נוחה לנכים.
שמורת טבע אירוס הביצות- אחו נוב נמצאת על כביש 98 בין נוב לכביש הכניסה לחיספין.
- מחפשים מסלולים או אטרקציות נוספים באזור? הקליקו כאן