מחקר: נא להמתין שנתיים בין לידה להריון הבא
חוקרים ישראלים בדקו כחצי מיליון לידות בשנים האחרונות ומצאו: נשים שהרו במרווחים של פחות מ-6 חודשים מהלידה האחרונה, היו בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת, לתמותת הילוד, או לילוד במשקל לידה נמוך. נמצא כי גם המתנה של מעל חמש שנים בין לידה להריון אינה מועילה. המרווח האופטימלי: שנתיים
הוא רק נולד, ואתם כבר משתוקקים לילד הבא? כדאי לחכות: מחקר ישראלי, המפורסם בגליון החדש של כתב העת Contraception, מצא כי לידות במרווחים קטנים משישה חודשים מגבירים את הסיכון למותו של העובר, ללידה מוקדמת או ללידת עובר במשקל לידה נמוך. החוקרים ממליצים על מרווחים הגדולים מ-11 חודשים בין הריון להריון, כאשר מרווח הזמן האופטימלי בין לידות עומד על שנתיים.
המחקר הנוכחי מחזק ממצאים ממחקרים שנערכו בשנות ה-90 בדרום אמריקה, בארצות הברית ובשוודיה. אלה הצביעו על כך שהריון תוך שישה חודשים מתום הלידה מגביר את הסיכון ללידה מוקדמת, עיכוב גדילה ברחם וסיכון מוגבר לתמותה של האם והילוד. תיאוריות רבות ניסו להתחקות אחר הסיבות. לפי אחת מהן, נוצר מחסור במאגרי חומרי התזונה בתחילת ההריון. תיאוריה אחרת גורסת כי הסיבה לכך נעוצה בחוסר איזון הורמונלי אצל האם, הפוגם בצמיחת העובר.
המרווח הטוב ביותר: שנתיים
ד"ר סורינה גריסרו-גרנובסקי, מנהלת היחידה לרפואת האם והעובר במחלקה
מתוך הקבוצה הזו, 36,020 נשים הרו בתוך פחות מחצי שנה, 77,899 נשים הרו בין חצי שנה ל-11 חודשים לאחר ההריון הקודם. 124,152 נשים המתינו 12 עד 23 חודשים עד הלידה הבאה, 158,636 נשים המתינו 24 עד 59 חודשים עד ההריון הבא. רק 44,131 נשים המתינו חמש שנים או יותר בין ההריונות.
החוקרים מצאו כי הסיכון ללידה מוקדמת היה גבוה ב-23% אצל נשים שהמתינו פחות מחצי שנה בין ההריונות. כמו כן, הסיכון ללידת תינוק במשקל נמוך או במשקל נמוך מאוד היה גבוה ב-15% אצל נשים אלה. ממצא מדאיג יותר חשף כי יש סיכון מוגבר ב-64% ללידת תינוק מת אצל נשים שהמתינו פחות מחצי שנה בין ההריונות. הסיכון לתמותת העובר אצל נשים שהמתינו בין שישה ל-11 חודשים בין ההריונות עמד על 22%. כמו כן, הסיכון למומים מולדים היה גבוה ב-14% אצל נשים שהמתינו פחות מחצי שנה ביחס לחברותיהן. מנגד, נמצא כי גם המתנה ארוכה של מעל חמש שנים בין ההריונות אינה מועילה: נשים שהמתינו מעל לחמש שנים עד להריון הבא היו בסיכון גבוה ב-40% ללידה מוקדמת.
ד"ר גריסרו-גרנובסקי, מדוע המתנה קצרה בין ההריונות פוגעת בעובר?
"זוהי שאלת מיליון הדולר. עובדה היא שזה נכון לגבי האוכלוסייה השוודית, האמריקאית והדרום האמריקאית. זה מראה שיש משהו שקשור למין האנושי. כך אנחנו ככל הנראה אמורים להתרבות וכך אנחנו בנויים לשרוד. יתכן שיש לכך יתרון שקשור
לתופעה אבולוציונית. ישנן השערות נוספות כמו חומצה פולית, ויטמין B12 ואבץ שמתכלים בין הריון להריון, וכשאין מילוי של המאגרים, הדבר משפיע על התפתחות המוח, מומים של החיך ושל מערכת העצבים המרכזית. חשבנו גם על השפעות סביבתיות שאנחנו לא יכולים לבדוק, כמו שינויים קלים בגנום שאינם בעלי משמעות של מחלה, אך כשהם מתרחשים באוכלוסיות מסויימות, ייתכן שהם באים לידי ביטוי מבלי שנהיה מודעים לכך וגורמים לפגיעה בהריון".
מהן ההמלצות לנשים בהריון?
"ההמלצות שלנו וגם של רופאי הנשים ורופאי הילדים הן להמתין שנתיים בין לידה ללידה. נמצא שזהו המרווח האופטימלי. בזמן ההמתנה הזה מומלץ להשתמש באמצעי מניעה. בתום המחקר הופתעתי לגלות כי להמלצה הזו יש גם רמזים בתלמוד".