ניצולי אושוויץ החסירו פעימה: "הפחד ליד השלט"
הם היו עוברים מתחת לכיתוב "העבודה משחררת" כל בוקר וכל ערב, ושמחו לפחות ששרדו עוד יום. אחרי הגניבה חוששים הניצולים שיש מי שרוצה לחסל את זכרון המחנה. ארגון סיוע מתכנן להוציא משמרת מחאה לאושוויץ ולשכור בלש פרטי
משה העליון, בן 84, נשלח לאושוויץ כשהיה בן 18 ושהה במחנה קרוב לשנתיים - מאפריל 1943 ועד השחרור. "כשראיתי את הפרסום עם הבשורה על גניבת השלט 'העבודה משחררת', לבי החסיר פעימה", הוא אמר אמש (יום ו') ל-ynet.
בעקבות גניבת השלט - כל הדיווחים:
"בשבילי לשלט הזה היו שני מובנים. הוא נמצא מעל החלק של המגורים, והיינו רואים אותו כשיצאנו לעבודה וכשחזרנו. הרי המשמעות של השלט היא שקר גס. כשהיינו יוצאים היינו מגחכים על משמעותו וכשהיינו חוזרים, זה היה הרגע של הקלה כי ידענו שנקבל אוכל ונוכל לנוח. זה אמר ששרדנו עוד יום", ציין העליון.
צילום של המשטרה הפולנית: השער בלי השלט, מיד אחרי הגניבה
העליון, אלוף-משנה במילואים, ביקר באושוויץ אשתקד והצטלם מתחת לשלט שנגנב.
לדבריו, "זה מעשה ונדאלי מבחינת זכר השואה, ואם זה נעשה על-ידי מכחישי השואה זה עוד צעד נבזי בהוצאת סמלים המוכיחים את קיום השואה".
נוח פלוג, יו"ר מרכז הארגונים ונשיא "ארגון אושוויץ הבינלאומי", היה במחנה בגיל 19. בשיחה עם ynet הוא נזכר ש"בשער הזה, מתחת לכתובית שנגנבה, עברו יום יום מאות אנשים לעבודה ומעבודה. בין השאר הייתה תזמורת שניגנה, וזה היה אחד הסממנים הציניים של הגרמנים. אני זוכר כל יום וכל שעה מהשואה ובמחנות הריכוז. כשראינו את הכתובית הזו חשבנו על השיאים של הציניות הגרמנית, וכשעברנו ליד, הפחד אחז בנו וחשבנו - רק שלא יהרגו אותנו".
משה העליון בביקור (באדיבות 'מזכר' - בטאון מרכז הארגונים של הניצולים)
"אסירי אושוויץ לשעבר החליטו לשמור כל דבר שקשור לשואה ויש שם נעליים, שיערות, תיקים, משקפיים", מזכיר פלוג את תכולת המוזיאון. "זה עושה רושם עצום על אותם מיליון ו-300 אלף האנשים שמגיעים לבקר בכל שנה".
פלוג מקווה שממשלת פולין והמשטרה המקומית יתפסו את הגנבים. "המעשה מראה שיש אנשים, או טיפשים או עם כוונות פוליטיות, שרוצים לחסל את המחנה", אמר.
ראש העיר אושוויצים: המניע אינו אנטישמיות
התקשורת הפולנית במיוחד והאירופית בכלל עסקה רבות במקרה. נשיא המדינה לשעבר וחתן פרס נובל לשלום, לך ולנסה, אמר בראיון טלוויזיוני כי זה "בלתי נתפס". הוא הוסיף עם זאת שאינו רואה את הגניבה כמעשה בעל רקע אידיאולוגי: "זה עניין פלילי, אני לא יכול להבין זאת אחרת".
הנשיא הנוכחי, לך קצ'ינסקי, אמר שהוא "המום ומזועזע. נגנב סמל מוכר בכל העולם לציניות של הרוצחים הנאצים מול קורבנותיהם חסרי הישע. זה מעשה שראוי לגינוי החריף ביותר".
ראש ממשלת פולין, דונלד טוסק, סיפר מוקדם יותר בפגישתו עם נשיא המדינה, שמעון פרס, כי הנחה להעניק למשימת לכידת הפושעים חשיבות עליונה. שגרירת פולין בישראל, אגניישקה מגדיאק אמרה הבוקר ל-ynet כי "יש מרווח זמן של שש דקות בהן מצלמות האבטחה אינן צופות אל עבר השלט, ובדיוק בזמן הזה הוא נגנב".
מי שעוד הוכו בהלם היו תושבי העיר הפולנית הקטנה אושוויצים, שממש לידה הוקם מחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ-בירקנאו. ראש העיר, יאנוש מרשבק, אמר בשיחה עם ynet בעקבות הגניבה ש"זו טרגדיה. התושבים המומים ועצובים מאוד". גם לדעתו המניע למעשה אינו אנטישמיות. "הרי 90 אחוז מהאסירים במחנה לא היו יהודים", אמר.
הניצולים יעמדו בשער המחנה
יושב-ראש עמותת "יד עזר לחבר" המטפלת בין היתר בניצולי שואה, שמעון סבג, אמר שכבר ביום ראשון תצא משלחת של כמה ניצולים שהיו באושוויץ ויעמדו במשמרת מחאה בשער המחנה. למרות חקירת המשטרה הפולנית, הוא אמר שהעמותה גם מחפשת בלש פרטי כדי שיעזור לאתר את השלט שנגנב.
לפי נתוני הסוכנות היהודית, בקהילה היהודית בפולין רשומים כ-4,000 בני אדם, אך על-פי ההערכות מדובר בכ-20 אלף.
עמוס חרמון, הממונה על המאבק באנטישמיות בסוכנות, מציין ש"למרות מאמצי הממשלה להתמודד, יש עדיין עשרות אירועים אנטישמיים בשנה כמו חילול בתי עלמין, מכתבי נאצה לקהילה ולשגרירות, חומרים אנטישמיים בתקשורת ועוד. ההודעה על הגניבה תפסה כותרות ראשיות באתרי חדשות בפולין".
ראשי הקהילה היהודית בגרמניה אמרו כי גניבת השלט הסבה צער כבד והלם לניצולים ולצאצאיהם. "מה אני יכול לומר? זה מזעזע, מכאיב ואכזרי", סיכם דיטר גראומן, סגן נשיא המועצה המרכזית של יהודי גרמניה. הוא התייחס לרקע לגניבה וציין ש"הכל אפשרי - זה עשוי להיות מעשה אנטישמי, ייתכן שזה מעשה פוליטי, ואולי אין לכך קשר לפוליטיקה".