שתף קטע נבחר

 

עיראק: חיילים איראנים פלשו לשדה נפט בשטחנו

סגן שר הפנים העיראקי טען כי 11 חיילים איראנים השתלטו על מאגר הנפט בדרום המדינה, חרף הכחשות טהרן. הוא הבהיר כי בגדד לא הגיבה צבאית, ותחתור לפיתרון דיפלומטי. בצבא ארה"ב ממעיטים בחשיבות האירוע, אך מחירי הנפט כבר מזנקים

האם הזהב השחור יוביל להתלקחות חדשה במפרץ? עיראק אישרה הערב (יום ו') את הדיווחים לפיהם חיילים איראנים חדרו לשטחה, ותפסו עמדות בשדה נפט במחוז מייסן שבדרום המדינה. הבעלות על מאגר הנפט הזה שנויה במחלוקת בין המדינות, ולפי שעה - החיילים האיראנים טרם נסוגו ממנו. טהרן מצדה הכחישה את הדברים.

 

סגן שר הפנים העיראקי, אחמד עלי אל-חפג'י, טען כי הפלישה היום הייתה האחרונה בסדרה של חדירות איראניות שאירעו בימים האחרונים לשדה הנפט פקה, כ-300 קילומטרים מדרום לבירה בגדד. "בשעה 15:30 אחר הצהריים, 11 חיילים איראנים הסתננו דרך הגבול והשתלטו על שדה הנפט. הם הניפו את דגל איראן, ועדיין נמצאים שם ברגע זה", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס. ממשלת עיראק הודיעה כי היא רואה במעשה הפרה של ריבונותה, וקרא לאיראנים לסגת מיד מהאזור.

 

משרדי הממשלה בטהרן טרם הגיבו רשמית על ההאשמות, אך בהודעה שפורסמה בסוכנות הידיעות הרשמית למחצה "מהר", הכחישה חברת הנפט הלאומית של איראן כי חיילים איראנים השתלטו על "מאגר נפט כלשהו" בעיראק. כך או כך, מחירי הנפט האמירו מיד לאחר הדיווח הראשוני על הפלישה ברשת החדשות "אל-ערבייה" מ-73.31 דולר לחבית ל-74.69 דולרים.

 

חפג'י הבהיר כי בגדד לא הגיבה צבאית על הפלישה האיראנית, והדגיש כי עיראק תחתור לתגובה שקולה ודיפלומטית למצב. הוא הסביר כי השטח שעליו השתלטו האיראנים שנוי במחלוקת בין שתי המדינות, אך ציין כי הן סיכמו ששרי הנפט שלהן יפתרו את הבעיה בדרכים דיפלומטיות. מקור ביטחוני במחוז מייסן טען מצדו כי חיילים איראנים פלשו לשדה הנפט פקה כבר אתמול, אך נסוגו כעבור כמה שעות.

 

הפלישה היום, בהנחה שאכן התרחשה, באה ימים אחדים אחרי שמשרד הנפט העיראקי חתם על חוזים עם חברות אנרגיה

בינלאומיות מובילות להפעלת שבעה שדות נפט. הדבר נעשה במסגרת המכרז השני מסוג זה מאז הפלישה האמריקנית למדינה בשנת 2003.

 

גורם צבאי אמריקני: זה לא אירוע נדיר

היחסים בין איראן לעיראק, שניהלו מלחמה עקובה מדם בין השנים 1980-1988, השתפרו מאז שבבגדד הוקמה ממשלה שמובלת על-ידי השיעים, בעקבות הדחת הרודן הסוני סדאם חוסיין. עם זאת, המתיחות המשיכה לבעור בעבר באזור

המדובר ובאזורים נוספים, בעקבות מחלוקות בנוגע לגבולות המשותפים לשתי המדינות.

 

בשעה שארה"ב ואיראן נמצאות במסלול התנגשות על רקע תוכנית הגרעין של טהרן, נוכחותם של 115 אלף חיילים אמריקנים בעיראק הופכת את היחסים בינה לבין הרפובליקה האיסלאמית השכנה לרגישים עוד יותר.

 

דובר הצבא האמריקני בבסיס סמוך לנאסירייה שבדרום עיראק, אמר כי "לא נרשמו אירועים אלימים הקשורים לתקרית הזו, ואנו בטוחים שממשלות איראן ועיראק ימצאו לה פיתרון בדרכים דיפלומטיות". הוא הדגיש כי התקרית אירעה באזור שהשליטה בו שנויה במחלוקת, וכי אירועים מעין זה אינם דבר נדיר.

 

גורם בשגרירות איראן בבגדד אמר כי לא ידוע לו על פלישה כלשהי, וטען: "אם דבר כזה היה קורה, הממשלה בטהרן הייתה מודיעה לנו". שר הפנים העיראקי, ג'וואד אל-בולאני, הבהיר מצדו בשיחה עם רשת "אל-ערבייה" כי "עיראק לא תוותר על מאגרי הנפט שלה, לא משנה מאיזו סיבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקני נפט בעיראק. "לא נוותר על מאגרינו"
צילום: AFP
חייל אמריקני בבגדד. עיראק - שער אמריקני לאיראן
צילום: רויטרס
מומלצים