אחמדינג'אד: נסכים על הגרעין אם תפסיקו לאיים
תאריך היעד שהציב אובמה לטהרן להשיב על הצעת המערב בנוגע לתוכנית הגרעין עומד לפקוע. כעת מצהיר הנשיא האיראני כי הוא אינו שולל הסכם, אבל מוסיף סייג: "קודם כל, הם חייבים לשנות את שפתם". הוא מתעקש שאיראן בכלל לא רוצה פצצה ("אחרת היינו אומרים"), ולא - סנקציות עדיין לא מפחידות אותו
מתגמש לקראת הדד-ליין או ממשיך להתריס? נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, אמר אמש (יום ו') כי ארצו תהיה מוכנה לחתום על הסכם בנוגע לתוכנית הגרעין שלה, אם ארצות הברית ומדינות המערב יכבדו את הרפובליקה האיסלאמית, ויפסיקו את ה"איומים" שלהן עליה.
בראיון לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP בשולי ועידת האקלים בקופנהגן, נשאל אחמדינג'אד על כמות האורניום המועשר
בדרגה נמוכה שאיראן עשויה לשלוח אל מחוץ לתחומיה, בתמורה לדלק עבור כור המחקר שלה בטהרן. "הכל אפשרי", השיב הנשיא האיראני.
"400 קילו, 800 קילו, זה כלום, אבל לא באווירה שבה הם מאיימים עלינו", הבהיר אחמדינג'אד. "הם חייבים לשנות את שפתם. במקרה שכזה, נהיה מוכנים לשבת לשולחן המשא ומתן ולגבש הסכם, אבל אם הם חושבים שהם יכולים להניף מקל ולאיים עלינו - הזמן הזה עבר".
אחמדינג'אד שב והכחיש כי ארצו מעוניינת לפתח נשק גרעיני. "אם היינו רוצים לייצר פצצת אטום, לא היינו מפחדים מארצות הברית, אבל איננו רוצים לייצר פצצה שכזו", טען. "המדיניות שלנו שקופה. אם היינו רוצים לייצר פצצה, היינו אמיצים מספיק לומר זאת. כשאנחנו אומרים שאנחנו לא מייצרים פצצה כזו, אנחנו לא. איננו מאמינים בזה (בפצצה)".
אחמדינג'אד בקופנהגן. לא מאמינים בפצצה (צילום: רויטרס)
על הצעת המעצמות, שאיראן תעביר 1,200 קילוגרמים של אורניום מועשר ברמה נמוכה להעשרה בארצות אחרות, כך שניתן יהיה לוודא שהיא אינה מייצרת נשק גרעיני, אמר אחמדינג'אד: "מלכתחילה לא הייתה לנו בעיה להעביר 1,200 קילו של אורניום כזה, אבל ראינו שהם חוללו שערורייה פוליטית כדי ללחוץ עלינו, הם אמרו שהם רוצים לקחת את האורניום הזה כדי למנוע מאיתנו לייצר פצצה".
טהרן מתמהמהת, המערב מתכונן לסנקציות
אחמדינג'אד אמר כי 1,200 קילוגרמים של אורניום אינם כמות גדולה: "יש לנו הטכנולוגיה, ואנחנו מעשירים כרגע אורניום לרמה של 3.5%. איננו מרוצים מהאופן שבו המערב פועל נגדנו". הוא גם דחה את האיום להטיל סנקציות נוספות על איראן, וטען כי סנקציות שכאלה לא ישפיעו על ארצו.
בשבועות האחרונים הוחרפו ההתבטאויות של מנהיגי המערב נגד תכנית הגרעין האיראנית. זאת, בשל העובדה שטהרן
טרם השיבה להצעת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) להעשיר את רוב מאגר האורניום שלה במדינה אחרת,
במקום במתקנים בשטחה. לפני כשלושה שבועות קראה מועצת הנגידים של סבא"א לאיראנים לחדול מבניית מתקן ההעשרה בקום.
בשבוע שעבר אימצו מנהיגי האיחוד האירופי הצעת החלטה, שבה אמרו כי חוסר הרצון המסתמן של איראן לנהל משא ומתן על תוכנית הגרעין שלה מחייב תגובה ברורה. הם הורו לשרי החוץ של המדינות החברות באיחוד להיערך ל"צעדים" נגד טהרן, ובהמשך פרסמה ארה"ב הודעת תמיכה בהצהרה האירופית.
וושינגטון הבהירה שוב ושוב כי תאריך היעד שהוצב לאיראן להשיב על ההצעה שנמסרה לה - סוף השנה הנוכחית - נותר בעינו, וכי לאחר המועד הזה, לא תהיה ברירה אלא להתקדם לעבר הטלת סנקציות נוספות עליה במועצת הביטחון של האו"ם.
בראיון אמש התייחס אחמדינג'אד גם לשלושת האזרחים האמריקנים שנעצרו באיראן ב-31 ביולי, וטען כי הם נתפסו "בשטח צבאי רגיש", שאליו נכנסו שלא כחוק. השלושה הואשמו בחודש שעבר בריגול.