שתף קטע נבחר

ועידת קופנהגן ננעלה בהחלטה דלה ולא מחייבת

לאחר דיון לילי מתיש החליטה מליאת הוועידה להכיר בהבנות שגיבש הנשיא אובמה עם ארבע מדינות מפתח. ההחלטה, שנוסחה בלשון דיפלומטית רפה, היא השורה התחתונה של הועידה שרבים תלו בה תקוות: המדינות יאבקו בהתחממות אך בלי להתחייב על שום צעד או לוח זמנים. המשלחת הישראלית: כולם מאוכזבים וגם אנחנו

בתום 12 ימים של דיונים מתישים, 48 שעות אחרונות של כיפופי ידיים וישיבה לילית ארוכה, הסתיימה ועידת קופנהגן בטון מדוכדך. בהחלטה טכנית כמעט ולחלוטין נטולת חגיגיות, במשפט שאורכו 11 מלים בלבד, קיבלה מליאת הוועידה החלטה המכירה בהבנות שהשיגו אמש מדינות המפתח – ארה"ב, סין, הודו, ברזיל ודרום אפריקה.

 

פרשנים אמרו שהוועידה, שרבים תלו בה תקוות כאירוע מכונן שבו יתעשת העולם ויחל להתמודד ברצינות בשינוי האקלים, הסתיימה ללא הישג משמעותי. לא הסכם מחייב למאבק בשינוי האקלים, ואפילו לא הסכם פוליטי, אלא הצהרה שמכירה בהסכם עצמאי שכרתו כמה מדינות מפתח בחדר צדדי.

 

הדיווחים האחרונים מקופנהגן:


אך ההחלטה הצילה למעשה את הוועידה מכישלון מביך עוד יותר. לאחר גיבוש ההבנות של אובמה הביעו המדינות המתפתחות התנגדות חריפה להבנות וניסו במשך כמה שעות למנוע קבלת החלטה בנושא, ולנעול את הוועידה ללא שום הסכם. מאחר שכל ההסכמות של האו"ם צריכות להתקבל פה אחד, הוחלט על פיתרון של פשרה: להסכמה יצורף מסמך בו יפורטו כל המדינות שתומכות בו וכל המדינות שמתנגדות. הדבר איפשר לסיים את הדיון המרכזי עם החלטה כלשהי, כדי שנציגי 192 המדינות לא יחזרו לארצותיהם בידיים ריקות.

  

ההחלטה היא למעשה שורה אחת ולפיה הוועידה "מכירה" (taking note) בהבנות שגיבשו חמש מדינות המפתח.

 

 

העובדה שההחלטה משתמשת בלשון רפה - "הכרה" בהבנות ולא "אימוץ" שלהן, ושגם התוכנית שגיבש אובמה מוגדרת "הבנות" (accord) ולא "הסכם" (resoluton), מעידה רבות על תוכן הדברים: זהו ניסיון לפשר ולגשר על המחלוקות על ידי ניסוח דיפלומטי פתלתל ובלתי מחייב, רק כדי לא לצאת בידיים ריקות מתהליך שהחל לפני שנתיים והגיע לשיאו בכינוס בקופנהגן.

 

לאחר ההחלטה יצא מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, לעיתונאים ואמר: יש לנו הסכם". בניסיון לשדר אופטימיות לקראת נעילת הוועידה אמר באן: זה אולי לא מה שכולם קיוו לו, אבל זו ההחלטה של מליאת הוועידה...". הוא אמר שהוא "מודע לכך שזוהי רק ההתחלה", של תהליך לגיבוש הסכם מחייב שירסן את פליטות גזי החממה, אך אמר שלהסכמה שהושגה "תהיה השפעה מיידית".

 

המדינות המתפתחות: אין מי שירסן את המזהמות

ההבנות שגיבש אובמה קובעות כי חמש המדינות יפעלו כדי למנוע מהטמפרטורה העולמית לעלות ביותר מ-2 מעלות. כדי לעשות זאת הן יקחו על עצמן לנקוט בצעדים להפחתת פליטות גזי חממה. אך הצעדים לא פורטו, ולא כללו יעדים מספריים של הפחתת פליטות. יתרה מזאת: המדינות גם לא יהיו מחוייבות לעמוד מאחורי הדיווחים שלהן.

  

כיצד יוודאו בכל זאת שהן ממלאות את ההבטחה? הוחלט שכל מדינה תדווח על הצעדים שבכוונתה לנקוט למוסדות הבינלאומיים באופן שקוף. הדיווחים הללו יהיו נתונים לביקורת בינלאומית וגם לניתוח מדעי, כדי שייבדק האם הם "עושים את העבודה" במאבק בשינוי האקלים. עוד נקבע שעד דצמבר 2010 ינסו להפוך את ההסכם הבלתי מחייב להסכם מחייב משפטית.

 

כמו כן, סוכם כי המדינות העשירות יעבירו 30 מיליארד דולר לקרן סיוע למדינות העניות בשלוש השנים הקרובות, וכן כספים לסיוע לטווח הארוך, כדי שהן יוכלו להסתגל לשינויי האקלים. כבר ביום חמישי הודיעה ארה"ב כי יחד המדינות העשירות יעבירו 100 מיליארד דולר בשנה למדינות העניות עד 2020, כדי לאפשר להן להסתגל ולהערך לשינוי האקלים

 

עיקר הביקורת מצד המדינות המתפתחות היתה על כך שהבנות אובמה לא כללו יעדים נקובים של הפחתת גזי חממה ועל כך שהן אינן מחייבות את המדינות לפעולה. המדינות רק מתבקשות להצהיר על הפעולות השונות שהן עושות כדי להילחם בשינוי האקלים למוסדות הבינלאומיים, אך אין דרך לאלץ אותן לעמוד במילתן אם מתברר שלא עמדו ביעדים.

 

מדינות רבות רואות בכל כישלון של הוועידה, שהתיימרה להציע פתרון משמעותי במאבק בשינוי האקלים - גם אם לא הסכם מחייב לפחות הסכם פוליטי. הן טוענות כי מה שהושג הוא אפילו לא הסכם אלא מסמך ריק מתוכן.

 

המדינות העניות, ובראשן סודן, בוליביה, ונצואלה וקובה, ממורמרות עוד יותר. הן מחו בין השאר על כך שההבנות הושגו במסגרת פורום מצומצם ומבלי לקחת בחשבון את עמדותיהן. לטענתן, כל עוד אין מנגנונים שייאלצו את המזהמות הגדולות – בהן סין וארצות הברית – להפחית את גזי החממה בשטחן, הן אלו שישלמו את מחיר ההתחממות.

 

ארה"ב: זה צעד ראשון אך הוא משמעותי

ארצות הברית מנגד, רואה את מה שהושג כצעד משמעותי קדימה. אובמה אמר הוא יודע שההסכם שהשיג אינו פותר את בעיית התחממות כדור הארץ, אך זוהי נקודת תפנית היסטורית. לדבריו, עד כה לא נדרשו מהמדינות המתפתחות לנקוט צעדים להפחתת הפליטות, וכעת הן הסכימו לבצע צעדים שכאלה - גם אם לא מדובר בהתחייבות משפטית לעשות זאת.

  

"צריך להבין שאצל חלק מהמדינות הללו יש עדיין אנשים שחיים בלי חשמל, ואי אפשר לצפות מהם לספוג הגבלות על פליטת גזי חממה כמו במדינות העשירות", אמר אובמה. הוא הדגיש כי התוכנית שגיבש מכירה במדע ובצורך להילחם בשינוי האקלים, ורותמת את המדינות למהלך שינסה למנוע מכדור הארץ להתחמם ביותר מ-2 מעלות מעל הטמפרטורה בעידן הטרום-תעשייתי.

 

אך המדינות העניות חוששות שזה יעד נמוך מדי, ושהתחממות כזו תגזור עליהן כליה. ביקורת כזו כבר השמיעה מדינת האיים טובאלו, שעלולה להיבלע באוקינוס אם מפלס פני הים יעלה. הן רוצות לבלום את ההתחממות במעלה וחצי עד סוף המאה הנוכחית.

  

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

גורמים במשלחת הישראלית אמרו ל-ynet שהתחושה הכללית השוררת באולם הוועידה היא של אכזבה, וגם הנציגים הישראלים שותפים לה. "לא זכינו לראות הסכמה בין כל מדינות העולם. חבל ש-130 ראשי מדינות לא הצליחו לנצל את המומנטום לגיבוש הסכם. הגענו לכאן עם ציפיה לגיבוש מסגרת של הסכם מחייב וזה לא קרה. בכל מקרה, ישראל תמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות ותהיה חלק מכל הסכם שייחתם במהלך 2010".


פורסם לראשונה 19/12/2009 14:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
צעד משמעותי קדימה. אובמה מסביר את הדיל שרקח
צילום: AP
הנציגים לאחר ליל הדיונים המתיש
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אפילו המארח, ר"מ דנמרק, מתקשה להתרגש
צילום: רויטרס
מומלצים