האפיפיור הפתיע: קירב את פיוס ה-12 לקדושה
לפני כשנה הבטיח בנדיקטוס ה-16 "לשקול ברצינות" בקשת ארגונים יהודים שלא להכריז על פיוס ה-12 כקדוש, לאור הדעות השנויות במחלוקת על יחסו ליהודים במהלך מלחמת העולם השנייה. משרד החוץ: מעשיי פיוס זקוקים ל"בחינה היסטורית". גם יוחנן פאולוס השני בדרך להפוך לקדוש
האפיפיור, בנדיקטוס ה-16, קידם אמש (שבת) שניים מקודמיו בתפקיד - פיוס ה-12 ויוחנן פאולוס השני - צעד נוסף לקראת האפשרות שיוכרזו כקדושים. ההחלטה, שבמסגרתה הכיר בנדיקטוס ב"ערכם הנשגב" של השניים עוררה הפתעה וזעם רב בקרב ארגונים יהודיים, הטוענים כי פיוס ה-12 לא עשה די כדי לעצור את השואה, ולכן אין להפוך אותו לקדוש.
הליגה נגד השמצה הודיעה כי הודעת הוותיקן מוקדמת מדי, לאור העובדה שהכס הקדוש אינו מאפשר להיסטוריונים לבדוק את הארכיונים הסודיים מתקופת כהונתו של פיוס בשנים 1939-1958. הוותיקן טוען מצדו כי 16 מיליון מסמכים מתקופה זו לא יהיו מוכנים לפרסום לפני 2014.
"ברור שזכותו של הוותיקן לקבוע מי יהיה קדוש ומי לא, אך הכנסייה שבה וחזרה על מחוייבותה לשמור על הקשרים על הקהילה היהודית ולקחת בחשבון את הרגישות שלנו לתקופה זו בהיסטוריה", אמר יו"ר הוועדה היהודית בארה"ב, דיוויד האריס.
ראש הליגה נגד השמצה, אברהם פוקסמן, אמר כי הוא מאוכזב שהאפיפיור קיבל החלטה "בעוד ההיסטוריה עדיין לא קבעה עדיין את עמדתה כלפי פועלו של פיוס. אינני יכול להבין את החיפזון, במיוחד שיש עדיין ניצולי שואה חיים והמסמכים ההיסטורים עדיין בתהליך הכנה. מה היה דחוף כל-כך?". גם משרד החוץ פרסם הודעה לפיה מעשיו של פיוס עדיין "זקוקים לבדיקה היסטורית".
הוותיקן טוען מצדו כי פיוס ה-12 השתמש ב-"דיפלומטיה שקטה" בניסיון להציל יהודים במהלך מלחמת העולם השנייה. פיוס, ששימש כדיפלומט מטעם הוותיקן בגרמניה, בטרם מינויו לאפיפיור, גינה במונחים כלליים השמדת בני אדם על בסיס גזע. ב-1943 אחרי כיבוש רומא - פתח פיוס את דלתות הוותיקן לפליטי מלחמה, בהם גם יהודים.
עם זאת, פיוס לא פרסם גינוי רשמי וחריף לגירוש היהודים וחלק מההיסטוריונים סבורים כי יחסי הכנסיה הקתולית עם גרמניה הנאצית היו חשובים לו יותר מהצלת חיי יהודים.
הוותיקן גורס כי פיוס שמר על נייטרליות במהלך המלחמה ולא היה יכול לגנות את השואה כי האמין שהדבר רק יעורר את זעמם של הנאצים. בשנה שעברה ביקשו מנהיגים יהודיים מהאפיפיור לקדם את פתיחת הארכיונים מתקופת פיוס, כדי ליישב את הסוגייה. בנדיקטוס הבטיח באוקטובר 2008 "לשקול ברצינות" את הבקשה.
בכל הנוגע למועמדותו של יוחנן פאולוס השני לקדושה, קיימת הסכמה דתית מקיר לקיר. האפיפיור הקודם, שהלך לעולמו ב-2005, העמיק את היחסים הדיפלומטיים בין הוותיקן לישראל, התפלל בכותל המערבי והיה האפיפיור הראשון בהיסטוריה שמבקר בבית כנסת.