עוף "טבעי" או אורגני - שווה לשלם כפול?
האם כדאי לשלם הרבה יותר על עוף "טבעי" או אורגני? אם אתם חוששים מאנטיביוטיקה בעוף, כדאי שתדעו: גם בעוף רגיל אין. היצרנים: אצלנו גם אין הורמונים וכימיקלים. כפי שפורסם במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות
בשנים האחרונות שוטפים יצרני העופות את מוחנו בתעמולת העוף בלי אנטיביוטיקה. מי שהובילה את הקמפיין הייתה חברת טבעוף, שהספיקה בינתיים להיקלע לקשיים ולהירכש על ידי זוגלובק. גם בבעלותה החדשה מבליטה החברה על אריזות העוף את היעדר האנטיביוטיקה. גם יצרני העופות האורגניים אדמה והרדוף מנופפים בהיעדר האנטיביוטיקה בעופות שלהם. בתמורה להבטחות האלה ונוספות, כמו היעדר הורמונים ומתן תנאי גידול נאותים לעופות, גובים יצרני העופות מחירים עד פי חמישה יותר ממחירי עופות רגילים.
אלא שמבדיקה שערכנו בשיתוף המועצה הישראלית לצרכנות מתברר, כי הסיכוי למצוא אנטיביוטיקה בעופות רגילים, שאינם מוגדרים אורגניים או "טבעיים," הוא קלוש ביותר עד אפסי. שש דגימות של עופות - רגילים, אורגניים ועוף "טבעי" - שנרכשו ונבדקו במעבדת השירותים הווטרינריים בבית דגן בניסיון למצוא בהם 23 סוגים של אנטיביוטיקה, לא הכילו אפילו סוג אחד.
"העופות שמגיעים לשוק בישראל אינם מכילים אנטיביוטיקה," קובע פרופ' סטפן סובק, מנהל המעבדה לבדיקות שאריות במכון הווטרינרי בבית דגן. "לדעתי האישית אין סיבה להוציא כל כך הרבה כסף על עופות לאור הטיעון שגודלו ללא אנטיביוטיקה."
היצרנים של העוף האורגני והטבעי אומרים אמת על האריזה: העופות מקבוצות אלו, בניגוד לעופות הרגילים, מגודלים ללא שימוש באנטיביוטיקה. אבל במועצה הישראלית לצרכנות ההצהרה הזאת יוצרת תחושה של אי נוחות. "שיטת שיווק שבה יצרן מדגיש שהמוצר אינו מכיל חומרים העלולים להיות מסוכנים לבריאות כמו אנטיביוטיקה, בשעה שזו ממילא דרישת החוק לגבי כל המוצרים מאותו סוג, היא לא ראויה, גם אם הסימון משקף את האמת," אומר עו"ד אהוד פלג, מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות. "הציבור עלול לחשוב שהמוצרים המתחרים כן עלולים להכיל חומרים מסוכנים, וכך להעדיף את המוצרים הבריאים יותר כביכול, ולשלם עבורם יותר."
מגדלי העופות האורגניים והטבעיים אחידים בדעתם שאין להסתכל רק על הימצאות או היעדר אנטיביוטיקה במוצר הסופי שעל המדף, אלא גם על תהליך הגידול של העוף, שמעניין יותר ויותר צרכנים. דליק ווליניץ, דובר עמותת הצרכנים האורגניים: "זה שבבדיקת המעבדה אי אפשר למצוא אנטיביוטיקה, לא אומר שאתה לא מקבל שאריות בכמויות מזעריות שלא מתגלות, ולאלה יש אפקט מצטבר, שלא לדבר על ההורמונים שעופות אורגניים לא מקבלים, בניגוד לעופות הרגילים."
מימין לשמאל: בלדי, עוף טוב, עוף טרי תנובה (צילום: טל שחר)
עופות רגילים
- עוף צעיר, חזה פרוס טרי, עוף טוב. מחיר לק"ג: 27.90 שקל הבטחות על האריזה: עוף צעיר, טרי מהעמק. אנו מחויבים לתהליכי בקרה והבטחת האיכות הקפדניים ביותר, תוך עמידה בתקנים וסטנדרטים בינלאומיים. הבחירה הטבעית של הקצבים. אנטיביוטיקה: אין.
- שניצל עוף פרוס, בלדי. מחיר לק"ג: 39.99 שקל הבטחות על האריזה: אין אנטיביוטיקה: אין.
- עוף טרי, חזה עוף, תנובה. מחיר לק"ג: 24.90 שקל הבטחות על האריזה: אין אנטיביוטיקה: אין.
מפתחים חסינות
אנטיביוטיקה ניתנת לעופות משתי סיבות, מסביר ד"ר סילביו פיטליק, מומחה לזיהומים ומנהל מחלקה פנימית ג' בבית החולים בילינסון, הנחשב לאחד המומחים בנושא השפעת השימוש באנטיביוטיקה בגידול בעלי חיים על חסינות שמפתחים חיידקים לאנטיביוטיקה. הסיבה הראשונה היא טיפול במחלות".צריך לזכור גם את ההיבט שרבים לא חושבים עליו: עוף שאיננו מטופל באנטיביוטיקה בעת מחלה, עלול להגיע חולה לשחיטה, מה שעלול להיות מסוכן לא פחות משאריות אפשריות של אנטיביוטיקה," אומר ד"ר פיטליק.
הסיבה השנייה היא זירוז גדילה: עופות שמקבלים אנטיביוטיקה גדלים מהר יותר - נתון בעל משמעות כלכלית ברורה.
נכון להיום קיימים כללים קשוחים לגבי מועדי הפסקת מתן האנטיביוטיקה לפני השחיטה. ישראל אימצה את הכללים האירופיים והאמריקאיים. "בעופות שבדקתם, אם הם קיבלו אנטיביוטיקה, הרי שהדבר הופסק זמן סביר לפני השחיטה," אומר ד"ר אליעזר נילי, הרופא הווטרינרי הראשי לפיקוח על מוצרים מן החי בשירותים הווטרינריים של משרד החקלאות, ומוסיף: "לצרכן הסופי לא משנה מבחינה בריאותית אם מדובר בעוף שלא הוזן באנטיביוטיקה או בעוף שהוזן והשאריות יצאו מגופו. השירותים הווטרינריים נדרשים לבצע סקר שנתי למזהמים כימיים, והשנה דגמנו בשר פטם מ1,930- משקים. נמצא רק משק אחד עם רמות גבוהות מהמותר של אנטיביוטיקה, וננקטו נגדו אמצעים. עופות של משק שאצלו נמצאת חריגה מעוכבים חמש פעמים לבדיקות לפני שהעופות משוחררים לשוק, ובמשך כשנה הוא לא יוכל להשתמש במסלול הרגיל והמהיר של השחיטה והשיווק."
הבעיה: עד שמגיעות תוצאות הבדיקות המדגמיות, העופות כבר מגיעים לשווקים ונמכרים ואולי אף נאכלים. ד"ר נילי מודה שיש בעיה ואומר: "זה הנוהל בכל העולם. אם מגלים חריגה, נוקטים סנקציות."
לווטרינר ד"ר גידי ציפורי יש טענה אחרת: "הנקודה החשובה באנטיביוטיקה היא קודם כל למי שרגיש לתרופה המסוימת. רופאים נזהרים במיוחד במתן פניצילין לבעלי רגישות בינונית אם הם אוכלים עוף, בגלל חשש לשאריות פניצילין בעוף." פרופ' סובק אומר בתגובה: "מ1991- לא מצאנו שאריות של פניצילין אפילו בבדיקה אחת מהבדיקות הרבות שאנחנו עורכים מדי שנה לעופות. אנטיביוטיקה אינה מילה גסה. הייתי רוצה לראות הוכחות מדעיות שיש יתרון למישהו בגידול עופות ללא אנטיביוטיקה. אני לא רואה את היתרון."
גם תומכי השימוש באנטיביוטיקה מודים שיש בעיה עם השימוש בה לצורך זירוז הגידול, בגלל השלכותיו האקולוגיות. ד"ר נילי תומך בגישה האירופאית האוסרת שימוש באנטיביוטיקה כזרז גידול. ד"ר פיטליק, שהיה חבר בחלק מהוועדות הבינלאומיות והאירופאיות שדנו בנושא כבר משנות ה:90- "כשהעוף מקבל אנטיביוטיקה, חיידקיו הופכים חסינים לה, הם מתפזרים בסביבה, ויכול להיות שתהיה דליפה של חיידקים אלו גם לאוכלוסייה."
כך, לדוגמה, מחקרים שנערכו באירופה מצאו שחיידק האנטרוקוקס הפך עמיד לתרופות. מדובר בחיידק שעלול לגרום לדלקות בדרכי השתן, דלקת פנים הלב, הרעלת דם ובמקרים נדירים דלקת קרום המוח. שימוש רב באנטיביוטיקה בעופות לקטילת חיידקים ממשפחה זו הניב זנים עמידים, עד כדי כך שחברת התרופות "רוש" הפסיקה לייצר את אחד מסוגי האנטיביוטיקה. בדנמרק ובהולנד התגלה שגם בני אדם הפכו חסינים לחיידק. כאשר הפסיקו את מתן התרופה לעופות, שיעור החיידקים ירד.
"מעצם אכילת העוף," מסכם ד"ר פיטליק, "לא נמצאו הבדלים לבריאות הצרכן אם הוא גודל או לא גודל עם אנטיביוטיקה. אבל אם את גרה במדינה שבה השימוש באנטיביוטיקה מרובה, יש סיכון שהחיידקים שעברו סלקציה איכשהו יתגלגלו אלייך."
מימין לשמאל: הרדוף, אדמה, טבעוף (צילום: טל שחר)
עופות מיוחדים
שניצל עוף אורגני פרוס, הרדוף. מחיר לק"ג: 129.90 שקל הבטחות על האריזה: שניצל עוף אורגני. העופות ניזונים ממזון אורגני שאינו מכיל שאריות חומרי הדברה, גדלים בשטח מחיה רחב ובתהליך גידולם אין שימוש באנטיביוטיקה, הורמונים וחומרים כימיים אחרים. אנטיביוטיקה: אין
שניצל קפוא טבעי פרוס, טבעוף. מחיר לק"ג: 49.90 שקל. הבטחות על האריזה: גדל ללא אנטיביוטיקה, 100% תזונה צמחית, הטעם של הטבע. להקת טבעוף זו נבדקה במעבדת המכון הווטרינרי ונמצאה ללא אנטיביוטיקה. אנטיביוטיקה: אין
חזה עוף אורגני לא פרוס, אדמה הוד חפר. מחיר לק"ג: 89.90 שקל. הבטחות על האריזה: העוף גדל תחת ביקורת קפדנית מתוך כבוד לך, לחי ולאדמה. מגיע אליך נקי מחומרים משמרים, אנטיביוטיקה, הורמונים והנדסה גנטית. אורגני כמו שהטבע רצה. אנטיביוטיקה: אין
מה זה עוף "טבעי"
אם בעבר הכרנו עוף טרי ועוף קפוא, היום יש לנו שלושה סוגי עוף:
עופות רגילים הזולים ביותר, הנמכרים קפואים או מצוננים
העופות גדלים בתנאי צפיפות של 18-15 עופות למ"ר, בלהקות ענק, בסוללות לגובה, ללא אפשרות להסתובב בחוץ. לעתים גם נקטמים מקוריהם כדי שלא יפגעו זה בזה בתנאי הצפיפות. הם ניזונים מתערובות תעשייתיות זולות יחסית, מקבלים אנטיביוטיקה, כימיקלים והורמונים. תקופת הגדילה עד השחיטה היא 47-45 יום. הם נבדקים לאנטיביוטיקה במדגמים בלבד על ידי השירותים הווטרינריים.
עופות טבעיים, רמת מחירים בינונית
קטגוריה בעלייה. בארץ מייצרת אותם רק טבעוף. נכון להיום אין לא בחו"ל ולא בישראל הגדרה מהו עוף "טבעי," להבדיל מעופות אורגניים. בפועל הם מגודלים בצפיפות בינונית של 15-12 עופות למ"ר, ניזונים מתערובת צמחית, ולא מקבלים אנטיביוטיקה או הורמונים, אלא חיידקים פרוביוטיים. תקופת הגידול 42-38 - יום. מלבד הבדיקות המדגמיות של השירותים הווטרינריים, טבעוף בודקת ביוזמתה כל להקה לפני השחיטה.
עופות אורגניים, היקרים ביותר
מגודלים בצפיפות של 10-5 עופות למ"ר. בארה"ב מחויב העוף האורגני להיות ניזון אך ורק באוכל אורגני. בארץ די ב85%- אוכל אורגני כדי להגדירו כך. אין שימוש באנטיביוטיקה, הורמונים או כימיקלים. משך הגידול 60 - יום. מלבד הבדיקות המדגמיות של השירותים הווטרינריים, היצרנים עושים מיוזמתם בדיקות מדגמיות.
תגובות
טבעוף: "טבעוף מובילה בישראל קטגוריה של עוף טבעי הקיימת באירופה ובארה"ב שנים רבות. בניגוד לעוף רגיל, העוף גדל ללא אנטיביוטיקה, כימיקלים וזרזי גדילה. טבעוף הינה היחידה המבצעת בדיקה ופיקוח קפדני של כל העופות הן במהלך הגידול והן בסופו במעבדות המכון הווטרינרי. העופות ניזונים מ100%- תזונה צמחית ללא חלבון מן החי. בשל תהליך הגידול הייחודי ובקרת האיכות הקפדנית עלויות הגידול גבוהות משמעותית."
אדמה: "עופות אורגניים אינם מקבלים אנטיביוטיקה והורמונים מזרזי גדילה. צפיפות הגידול קטנה בכמחצית בהשוואה ללול קונבנציונלי. הם גדלים על האדמה ולא בסוללות לגובה, ומקבלים אך ורק מזון אורגני."
הרדוף: "לעופות האורגניים לא ניתנת אנטיביוטיקה בשום שלב. היתרונות של העוף האורגני רבים, והעיקריים שבהם: התזונה האורגנית ותנאי המחיה, כולל הצפיפות הנמוכה יותר."
משרד הבריאות: "ועדה משותפת של מומחים ממשרד החקלאות ומשרד הבריאות פועלת בימים אלה כדי לבחון את מכלול ההשלכות של טיפול באנטיביוטיקה בעופות ואת הדרכים האפשריות כדי להתמודד עם הנושא".