שתף קטע נבחר

 

שטרית: הממשלה תנפיק ותחתום תעודות חכמות

בסיור שהתקיים הבוקר (א') בחברת קומסיין, הכריז יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה כי המדינה תנפיק בעצמה תעודות חכמות - ותאשר אותן בחיתום אלקטרוני. לטענת מנכ"ל קומסיין, הגורם הפרטי המבצע חיתום כיום, המהלך אינו דמוקרטי, חסר תקדים בעולם, ואף ייצור תוצאה הפוכה מכוונת הממשלה

היום (א') נערך סיור של חברי ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת ובראשם חבר הכנסת מאיר שטרית, במשרדי חברת קומסיין - חברה המנפיקה תעודות חכמות ומאשרת חתימות אלקטרוניות למגזר הפרטי והעסקי. לטענת מנכ"ל קומסיין, כוונת הממשלה להיכנס אל תחום ההנפקה והחיתום של התעודות הנ"ל, תפגע קשות בעסקיה של קומסיין.

 

בעבר היה מספר מצומצם מאוד של חברות פרטיות אשר בהתאם לחוק החתימה האלקטרונית 2001, הנפיקו תעודות חכמות וחתימות אלקטרוניות. היות וגם השוק היה מצומצם

למדי, וקומסיין הציגה מוצרים במחיר זול משמעותית ממתחרותיה - נעלמו אלו האחרונות, וקומסיין נותרה בודדה בפסגה.

 

בין לקוחותיה נמצאים משרד הבטחון, צה"ל ועוד ארגונים גדולים, אשר משתמשים בכלי הזיהוי הביומטרי שלה (בעיקר קוראי טביעת אצבע), וכיום היא הגורם המאשר (גוף המוסמך לרישום חתימה אלקטרונית, אשר נתמך ע"י דפדפנים ומערכות הפעלה) הפרטי היחיד בישראל, עם מרכז שירות אחד בת"א, אחד בחיפה שטרם נפתח ואחד שמתוכנן להיבנות בירושלים.

 

בימים אלו מונחת לשולחן הכנסת הצעה לתיקון חוק חתימה אלקטרונית, אשר תשנה את הגדרות הגורמים המאשרים בשוק. במסגרתה תיכנס הממשלה אל שוק זה במטרה לעורר ולהמריץ אותו, לפתוח אותו לתחרות ולאפשר הנפקה נרחבת של תעודות חכמות - בעקבות קבלת חוק המאגר הביומטרי לפני כשבועיים.

 

האם הממשלה יכולה גם לאשר ולהנפיק תעודות חכמות לחתימה אלקטרונית, וגם לפקח על קומסיין - מתחרתה בשוק? זוהי השאלה שעמדה במרכזו של הסיור, וסביבה ניטשו ויכוחים עזים בין קומסיין ומשרד המשפטים - אשר הכיר בחברה בתור גורם מאשר מלכתחילה.

 

"הממשלה תהפוך גוף מנפיק יחיד"

זאב שטח, מנכ"ל ובעלי קומסיין, טוען כי כניסת הממשלה אל שוק זה לא רק תפגע בחברה - אלא אף תיצור תוצאה הפוכה משייעד הרגולטור: אף גורם פרטי לא יהיה מוכן להתחרות בממשלה, כל השירותים שמעניקה חברה פרטית יוענקו גם ע"י המדינה ובמחיר שישתלם יותר לציבור.

 

הממשלה תישאר גוף מנפיק ומאשר יחיד בישראל - מצב שאינו קיים בשום מדינה בעולם. לדברי שטח, ההסדר הקיים הינו טוב ומספק, והסדרים כמותו הם המקובלים בעולם וכשיגדל השוק יופיעו גם חברות נוספות ותתקיים תחרות חופשית. כניסת הממשלה תהיה בעייתית, משום שלא יתכן שגורם שמנפיק תעודות ומאשר נתוני הלקוחות - יהיה אמון על

בקרת מתחריו.

 

בנוסף, חשוב שתתקיים הפרדה בין הגורם המאשר והגורם המנפיק על מנת שבמקרי דליפת מידע או אובדן נתונים יהיה גורם אובייקטיבי שיתווך ויברור בין החברה והלקוח.

 

האם קומסיין עומדת בסטנדרטים המחמירים?

עמית אשכנזי, נציג משרד המשפטים, אמר בתגובה כי קומסיין אינה עונה באופן מלא על ההגדרות המחמירות של גורם מאשר חתימות אלקטרוניות, ושעל אף הפיכתה למונופול טבעי - עדיין מדובר במונופול ושהפעולה המתוכננת של המדינה צפויה לפתוח את השוק למתחרים נוספים.

 

יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה, ח"כ שטרית, אמר ל-ynet כי בניגוד למה שנטען מקומסיין, מטרת הכניסה של הממשלה לשוק היא לא להתחרות בקומסיין, על אף שיש כוונה לעורר את השוק ולעודד כניסת גורמים פרטיים נוספים אליו.

 

הסיבה היחידה בעטיה טומנת הממשלה ידיה בשוק זה, היא כדי לאפשר הנפקה נרחבת ואישור חתימות עבור פרוייקט ממשל זמין - המערך למתן שירותי ממשלה בצורה מקוונת.

 

שטרית: נשקלת הקמת חברה ממשלתית

כשנשאל האם הממשלה גם תנפיק, גם תאשר וגם תפקח על עצמה, ענה שטרית כי טרם התקבלה החלטה סופית בנושא, אולם אחת האופציות שנשקלות היא הקמת חברה

ממשלתית חדשה, שתהיה נתונה לפיקוח ממשלתי, ותטפל בהנפקות ואישורים.

 

סוגיה נוספת שנידונה בסיור היתה סוגיית השירות, שהרי איכות השירות של חברה פרטית מונעת-רווח, תתעלה משמעותית על איכות השירות של משרד ממשלתי. ח"כ שטרית אמר בנושא כי כל חברה ממשלתית שתטפל בנושא החתימות תהייה כפופה לפיקוח ובקרת איכות, שיחייבו אותה לתת את השירות הטוב ביותר - ברמה של חברה פרטית. 

 

מי ישמור על השומרים?

בנוסף לדיון הסוער, כלל הסיור גם ביקור במכלול השרתים המאובטח של החברה, ומעבר בין תחנות הרישום לחתימה אלקטרונית ולהנפקת תעודה חכמה (לח"כ מיכאלי הונפקה תעודה לדוגמה). על אף שמכלול השרתים הגדול (150 מ"ר) משוריין ומאובטח כולו מפריצה פיזית, כולל (כמה מפתיע) מנגנונים ביומטריים וכספות - לא נאמר מאומה על ההגנות מפני פריצות מקוונות.

 

מספר שאלות מהותיות נותרו ללא מענה - אם תפעיל הממשלה גורם מנפיק ומאשר מטעמה, מה תהייה רמת האבטחה שלו? האם יהיה מאובטח ברמה של חברות פרטיות? מהיכן ימומן? מה יהיה על אדם שיינזק כתוצאה מדליפת מידע או חתימה - האם המקרה יידון כפניית אדם נגד המערכת, דהיינו - עתירה לבג"צ? השלכות הנושא עדיין לא ברורות. ועל אף שהשיטה הנהוגה כיום פועלת בהצלחה במדינות רבות, מתעקש השלטון לטמון ידו בצלחת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הממשלה משתלטת על השוק. מי יייפגע?
צילום: ניצן סדן
מומלצים