תגובה ישראלית מסויגת
כפי שזה נראה כרגע, ישראל תיתן תשובה רשמית על ההצעה שלא תהיה קבלה או דחייה מוחלטת. ככל הנראה, שרי השביעייה בוחנים את שמות המחבלים הכבדים - וחמאס מבין ומקבל זאת
לפי שעה, כדאי להנמיך ציפיות וגם התנגדויות. כפי שנראים הדברים בסמוך למועד כינוס השביעייה, לא תיפול ביממה הקרובה הכרעה חד-משמעית של ממשלת ישראל בעניין עסקת שליט. מה שצפוי, כנראה, היא תגובה ישראלית מסויגת. סביר גם להניח שחמאס לא יגיב בשבירת הכלים, אלא יהיה מוכן להמשיך במו"מ מואץ עד שתושג הסכמה, כנראה בתוך פרק זמן קצר.
כפי שפורסם כבר, סלע המחלוקת העיקרי במצב הנוכחי הוא מספר "המחבלים הכבדים" שיורשו לחזור לבתיהם בגדה. בכיר חמאס בדמשק, עיזאת קרישק, אמר במפורש שארגונו דורש שרבים מבין אותם מנהיגי המאבק בישראל יחזרו לגדה. לא כולם, "רבים", הוא אמר.
נועם שליט בכניסה ללשכת ראש הממשלה (צילום: גיל יוחנן)
לעומת זאת, בירושלים, אומרים גורמים יודעי דבר, מעוניינים שמעטים ככל האפשר מבין המחבלים האלה יחזרו ליהודה ושומרון. עמדה זאת של ממשלת ישראל בתמיכת השב"כ אינה קטנוניות או רצון לנקמה לשמם. היא נובעת מחשש אמיתי, מוחשי ומיידי שאותם בכירי הארגון שיחזרו מהכלא לגדה ישקמו את תשתית הטרור והתשתית הפוליטית של חמאס בגדה ויחדשו את המאבק המזוין והפיגועים נגד אזרחי ישראל, המתנחלים והרשות הפלסטינית שבהנהגת אבו מאזן. כך שאפשר להניח שהנושא שבו מתחבטים ראש הממשלה ושרי השביעייה הוא מספר וזהות המגורשים לעזה או לחו"ל.
חמאס לא ישבור את הכלים
אפשר לשער שהפורום דן פרטנית בכל "מחבל כבד" המועמד לשחרור ואשר לגבי גירושו יש מחלוקת עם חמאס. דובר חמאס רמז היום בדבריו - וגם במה שלא אמר - כי ארגונו מגלה הבנה להתלבטות זו וכי גם אם לא יביא בפניו המתווך הסכמה חד-משמעית של ישראל לעסקה במתווה הנוכחי שלה, חמאס לא ישבור את הכלים וימשיך במו"מ עד שהפער המספרי בין עמדות הצדדים ייסגר.
בין לבין כדאי לציין לטובה את תהליך קבלת ההחלטות שמוביל נתניהו. בניגוד לביבי שהרבה לשלוף החלטות מהמותן בקדנציה הקודמת שלו כראש ממשלה, נתניהו של היום מגלה זהירות ושיקול דעת ראויים. פורום השביעייה שהקים משמש לו כצוות לסיעור מוחות וכמכשיר לשיפור איכות ההחלטה שבסופו של תהליך תהיה בעיקר שלו.
כל חברי הפורום הזה הם חברי ממשלה בקיאים ומנוסים וכמעט לכולם יש רקע והבנה מרשימים ורבי שנים בנושאי מודיעין וביטחון. שותפים לדיוני הפורום גם ראשי מערכת הביטחון הנוכחיים וראש המועצה לביטחון לאומי ולכן קטנה האפשרות שתיפול בפורום החלטה שלא נשקלה עד הסוף על כל היבטיה.
בנוסף לכך, בפורום הזה מיוצגת כמעט כל קשת הדעות הפוליטיות והאידיאולוגיות של מרכיבי הקואליציה. מה שמאפשר לראש הממשלה להתחלק באחריות ובה בשעה להבטיח תמיכה פוליטית רחבה בהחלטות שיתקבלו בסופו של דבר. זה עדיין לא סוף התהליך. כשיגובש סופית מתווה העסקה היא תובא לדיון ואישור בקבינט הביטחוני ואחר כך כנראה גם לאישור מליאת הממשלה. תהליך קבלת החלטות זה הוא כרגע נקודת אור בתהליך ויש בו כדי להבטיח שכל מה שנחוץ ואפשר לעשות למען שחרורו של גלעד שליט ולצמצום הנזק מהעסקה אכן יעשה.
גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 1,275 ימים.