סרביה הגישה בקשה להצטרף לאיחוד האירופי
היחסים בין האיחוד האירופי לסרביה מפשירים, ואחרי ביטול הוויזות והסכם סחר חופשי, החליטו בבלגרד כי הגיעה העת לבקש להצטרף לאיחוד. מחלוקת על הסגרתם של שני פושעי מלחמה נמלטים עדיין מונעת את המהלך
סרביה הגישה היום (ג') בקשה רשמית להצטרף לאיחוד האירופי, כחלק מהמדיניות הפרו-אירופית של ממשלתה, המנסה להתקרב ל-27 מדינות האיחוד.
נשיא סרביה, בוריס טד'יץ', הגיע לשבדיה, הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, והגיש את הבקשה לראש הממשלה פרדריק ריינפלדט במסיבת עיתונאים מיוחדת. בשבועות האחרונים נקט האיחוד צעדים לשיפור היחסים עם סרביה, וביניהם הסכם שמבטל את הצורך בוויזות לסרבים המעוניינים להיכנס לאחת ממדינות הגוש, וכן הסכם סחר חופשי.
למרות האידיליה שהצטיירה היום בשטוקהולם, הצטרפותה של סרביה לאיחוד תלויה עדיין במעצרם של שני פושעי מלחמה המבוקשים על-ידי בית הדין של האו"ם לפשעי המלחמה ביוגוסלביה לשעבר. כמה מהמדינות החברות באיחוד האירופי הבהירו שבלגרד לא תצורף, כל עוד היא מסרבת להסגיר את השניים.
לאחרונה, ציינו בבית הדין הבינלאומי כי חלה התקדמות בשיתוף הפעולה של סרביה בסוגיית הסגרתו של פושע המלחמה הבוסני-סרבי הנמלט, ראטקו מלאדיץ'. עם זאת בית הדין הבהיר כי סרביה חייבת להמשיך בחיפושים אחר מלאדיץ' וגוראן הדז'יץ, שמבוקש בגין פשעי מלחמה בקרואטיה.
מלאדיץ', שפיקד על הכוחות הבוסנים-סרבים במלחמת בוסניה בין השנים 1992-95, הואשם ב-1995 ברצח עם בבית הדין לפשעי מלחמה של האו"ם בהאג. זאת על רקע חלקו במצור בן 43 החודשים על העיר סרייבו ומעורבותו בטבח סרברניצה, שבו נרצחו כ-8,000 מוסלמים. עמדתה של בלגרד עד לאחרונה היתה כי אינה מסוגלת לעוצרו.
בחודש יוני הקרוב יכריע התובע הראשי בבית הדין אם צעדיה של סרביה מספקים. אם הולנד תשתכנע כי בלגרד עושה מאמצים אמיתיים לאיתור פושעי המלחמה הנמלטים, היא עשויה לאשר את העברת הבקשה הסרבית לשלב הבא בקבלה לאיחוד. כתב ה-BBC בבלגרד, מארק לואן, הדגיש כי הדרך עוד ארוכה, וייתכן שיעברו עוד ארבע שנים לפני שסרביה תהפוך לחברה באיחוד.
רק מדינה אחת מבין שבעת חלקיה של יוגוסלביה - סלובניה - צורפה כבר לאיחוד. מדינה נוספת, קרואטיה, מצויה בהליכים מתקדמים, ועל פי דו"ח שפורסם השנה, צירופה יושלם בשנה הבאה.