משפט דמיאניוק: "הוא קורבן של מזימה היסטורית"
פרקליטו של ג'ון דמיאניוק ממשיך במופע האימים שלו בבית המשפט במינכן, והיום טען כי אסור להשתמש במסמכים ממשפטו של דמיאניוק בישראל, בשל הניסיון לכאורה להוציאו להורג. התביעה: "הוא נשמע כמו קלטת שחוזרת על עצמה"
יומו הרביעי במשפטו של ג'ון דמיאניוק עמד היום (יום ג') בסימן המשך עדויות ניצולים וקרובי משפחה של קורבנות מחנה ההשמדה סוביבור. בניגוד לכסא הגלגלים שבו ישב אתמול, הוכנס היום דמיאניוק לאולם בבית המשפט במינכן כשהוא מרותק לאלונקה. בדומה לאתמול, הקפיד דמיאניוק, העומד למשפט בגין סיוע לרצח 27,900 יהודים, שלא לפקוח את עיניו לכל אורך הדיון.
ג'ולס שלביס, הולנדי בן 88, סיפר לבית המשפט כי איבד 18 מבני משפחתו, בהם אשתו, במחנה ההשמדה סוביבור. הוא נזכר כיצד עלה על קרון רכבת המשבר לסוביבור ממחנה המעבר ווסטרבורק שבהולנד. "לא היה די מקום לשבת. היו שם 62 בני אדם. לא היו מושבים, רק שני מיכלים. אחד למים ואחר ריק ששימש כשירותים. הצטופפנו זה לצד זה כדי שהחולים והזקנים יוכלו לשכב".
אולם המשפט במינכן, היום (צילום: AFP)
"כל מה שעשיתי בימים שבהם התקבצנו בתחנת המעבר באמסטרדם, נעשה מתוך ידיעה שאנו מגורשים לצורך עבודה. אחרת לא הייתי לוקח לשם את תיק הגב שלי ואת הגיטרה. הם לא סיפרו לנו שום דבר, פשוט היינו חייבים לעלות לקרונות", הוסיף שלביס. "כשהגענו שלחתי גלויה לחנות הדפוס שבה עבדתי. כתבתי 'הכל בסדר. ג'ולס ורחל'".
פרקליטו של דמיאניוק, אולריך בוש, המשיך גם היום במופעו המביך וקרא להשעות את ההליכים המשפטיים נגד דמיאניוק. בין היתר, התייחס בוש גם לעונש המוות שהוטל על דמיאניוק בישראל ואמר כי מרשו הוא "קורבן של קונספירציה היסטורית בינלאומית. לכן אסור להשתמש במסמכים מתוך הניסיון לכאורה להוציא אותו להורג".
נציג התביעה, קורנליוס נסטלר, אמר כי טענותיו של בוש נשמעות "כמו קלטת שחוזרת על עצמה שוב ושוב" וכי טיעוניו אינם משתפרים.
"העדויות של אלה שניצלו מסוביבור הכרחיות, כיוון שהם משמשים כפה לקורבנות". בהקשר הישראלי יצויין כי בראיון ל-ynet אמר נסטלר כי "אם הישראלים היו מתמקדים בסוביבור, במהלך משפטו של דמיאניוק בארץ, הם היו יכולים להרשיע אותו".
משפט דמיאניוק התחדש אתמול לאחר שלושה שבועות של הפוגה, בשל מצבו הבריאותי של הנאשם. במהלך ההפסקה בדיונים נחשף בגרמניה כי דמיאניוק נחשד ברצח של אדם נוסף - שנתיים אחרי מלחמת העולם השנייה.
התביעה הכללית בעיר אוּלְם הודתה כי היא חוקרת חשד לרצח שאירע לכאורה ב-1947, בעת שעבד דמיאניוק כנהג משאית בשירות המעצמות שפעלו לשקם את גרמניה. כלי תקשורת דיווחו שדמיאניוק חשוד שדרס למוות אדם אחר באמצעות משאיתו. לפי הדיווח, הנרצח היה ככל הנראה יהודי, אך לא ברור אם זה היה המניע לתקיפה.