הערכות בישראל: לפחות 10 ימים לעסקה
ההתייעצויות בחמאס לגבי עסקת שליט צפויות להימשך מספר ימים, במהלכם ידונו עם ההנהגה בדמשק. המתווך עצמו ייצא לארצו לבלות את חג המולד, וישוב בשבוע הבא. עד שתתבשל העסקה, נמשכת המהומה בלשכת נתניהו. היועץ עוזי ארד התנצל בפני הרמטכ"ל. במקביל, דווח כי ישראל מתעקשת להותיר 7 אסירים בכירים בכלא ולגרש למעלה מ-100 אחרים
המשא ומתן בעיצומו, ומי שציפה לסיכום מהיר - ייאלץ כנראה לחכות: למרות שתשובת ישראל כבר הועברה לידי המתווך הגרמני ונדמה היה כי העסקה קרובה מתמיד, בישראל מתקשים להעריך הלילה (יום ד') כמה זמן ייקח המשא ומתן. ההתייעצויות בחמאס, כך מעריכים בישראל, עשויות להימשך לפחות 10 ימים ואולי מספר שבועות בתרחיש הפחות אופטימי, במהלכם צפוי נציג הארגון לצאת לשיחות עם ההנהגה המדינית בדמשק. במקביל, צפוי המתווך הגרמני לצאת לארצו בחג המולד ומיד עם תחילת השבוע הבא ישוב לאזורנו. מדיווח בעיתון "אל-חיאת" עולה כי תשובת ישראל כוללת התעקשות שלא לשחרר 7 אסירים בכירים - ולגרש למעלה מ-100 אחרים לחו"ל או לעזה.
הרשימה שהיתה במוקד הדיונים של פורום "השביעייה" כללה 170 שמות אסירים שהעביר חמאס, שמתוכם ישראל אמורה לבחור 125. כזכור, בסבב השיחות האחרון שניהלה ממשלת אולמרט, נותר פער של 125 שמות מתוך 450 שמיועדים להשתחרר ב"פעימה הראשונה" של העסקה. הפער הזה נותר בעינו עד לשבוע שעבר, שבו הגיש חמאס למתווך את רשימת 170 השמות. פורום "השביעייה" דן ברשימה ובחר מתוכה בצורה פרטנית, על פי המלצות השב"כ את ה-125. הרשימה הועברה אתמול לידי המתווך - והיום חמאס צפוי להתחיל בדיונים אודותיה.
רק לאחר שחמאס יעביר גם הוא את תשובתו למתווך הגרמני ניתן יהיה להעריך היכן הדברים עומדים. ממה שאומרים כמה מבכירי חמאס, נראה שיש נכונות מצידם לעיין ברצינות בהצעות הישראליות וכי הם רוצים להתקדם. בין השאר, מפני שהם נתונים ללחץ כבד מצד משפחות האסירים הפלסטינים.
אתר האינטרנט אל-ריסאלה, המזוהה עם חמאס, דיווח כי הלילה נועדו בעזה בכירים בחמאס האחראים למשא ומתן בעניין שליט עם חברי משלחת גרמנית. קודם לכן אמר גורם בחמאס כי הצעד הישראלי, הכולל הסתייגויות ממתווה העסקה, עלול לעכב אותה לזמן רב.
המתיחות בצמרת הסתיימה בהתנצלות
השר הבכיר הראשון שהתייחס לתשובה הישראלית היה שר הביטחון אהוד ברק, שאמר כי "זה עיתוי רגיש ולא זמן לדיבורים". בהמשך הודה ברק כי המחיר הולך ונעשה כבד בעסקאות שבויים: "בעשרים ומשהו השנים האחרונות מדינת ישראל נמצאת במדרון חלקלק של עסקאות, מעסקת ג'יבריל, עד טננבוים. אפילו החזרת הגופות של גולדווסר ורגב".
אמש נועד ראש הממשלה בנימין נתניהו עם הורים שכולים שאיבדו את יקיריהם בפיגועי טרור ונתן ביטוי לדילמה בעסקת שליט: "שני עקרונות חיוניים עומדים לנגד עיני: הרצון לפדות שבויים, והרצון להגן על אזרחי ישראל מפני פגיעה בעתיד".
ההורים אמרו כי הבינו מראש הממשלה כאילו כלום לא סגור והעבירו לו את המסר שהעסקה מסוכנת.
ברקע הדיונים הקדחתניים סביב העסקה, התעוררה מתיחות בצמרת המדינית-ביטחונית לאחר שראש המועצה לביטחון לאומי, ד"ר עוזי ארד, מתח ביקורת על הרמטכ"ל גבי אשכנזי ואמר כי הוא "מתנהג כמו ראש ועד ההורים של החיילים". אמש נפגשו השניים לבקשתו של ארד בקריה בתל-אביב וארד התנצל בפני הרמטכ"ל.
מקור מהימן אמר ל-ynet כי ההאשמות שהטיח ארד ברמטכ"ל נובעות מחילוקי דעות בין בכירים במערכת הביטחון. מצד אחד, הרמטכ"ל וראש השב"כ מעוניינים במשא ומתן לשחרורו של גלעד שליט, לאחר שלא הצליחו לייצר אופציה צבאית לשחרורו של גלעד. מצד שני, ראש המוסד מאיר דגן וראש המועצה לביטחון לאומי עוזי ארד סבורים כי אין להיכנע לדרישות חמאס. הוויכוח הלגיטימי הזה דלף החוצה בצורת הדלפה מכוערת, אך לדברי המקור, מי שאמר את הדברים הוא לא זה שהדליף.
גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 1,277 ימים.