האורז, הסיר ושני מתכונים
ביפן יש סיר חשמלי לבישול אורז בכל בית, עניין צפוי כשמביאים בחשבון את כמות האורז שנצרכת שם, אולם אצלנו העניין פחות נחוץ. רותי קינן מסבירה מה היתרונות בסיר כזה, ומגישה שני מתכונים
חשבתי שרק אני לא כל כך מבינה לשם מה נחוץ במטבח כלי חשמלי לבישול אורז עד שנתקלתי בקטע בספרה המשעשע של ג'ולי פאוול "ג'ולי וג'וליה" (זה שעשו ממנו סרט עם מריל סטריפ, ושלצערי טרם הספיקותי לחזות בו) העוסק בדיוק בסוגיה הרת העולם הזאת. מתברר, שדווקא אזכור של אחד המתכונים היותר מעצבנים מספרה של ג'וליה צ'יילד, המטפל בדרך הכי מסובכת – כמובן – להכין אורז פשוט, העלה את הנושא הבוער לדיון אינטרנטי לוהט בבלוג הנודע של המחברת. כמות המצדדים במכשיר השתוותה למספר הגולשים שטענו שהוא מיותר. ביפן, מתברר, אין בית שהוא לא מככב במטבחו. ו-125 מיליוני יפנים לא טועים, נכון?
אבל אנחנו לא ביפן, ולא כולנו אוכלים אורז על בסיס יומי קבוע ובמקום לחם, ולכן, ככל הנראה, השאלה במחוזותינו המזרח תיכוניים תישאר פתוחה. אני, למשל, חוששת שהסיר שבסוף נכנס למטבחי יימצא את עצמו נח בעצלות (ובחברה טובה - לצד המחבת החשמלית, סיר הטיגון והסיר לבישול איטי) בירכתי הארון במשך רוב ימות השנה וייגאל רק במקרה של אירוח מסיבי ורב משתתפים. כי מניסיוני – זוהי בדיוק גדולתו. אין טעם להטריח אותו לכל כוס אורז או שתיים אבל נפחו המרשים יכול לנפק תבשיל אורז גם מ-9 כוסות, ובכך לחסוך גם מקום של סיר ענק על הכיריים (אבל לא על משטח העבודה). עוד נקודת זכות היא שמירה על חומו של האורז במשך שעות בלי לייבש אותו (כמעט). מה שאומר שמי שלא טרח ובישל כמה שעות מראש לא צריך ולשבור את הראש איך לחמם מחדש.
נחוץ או מיותר? (צילום: MCT)
מאחר שאינני נמנית עם אלה הנאבקים בגרגרים הלבנים כדי לשכנע אותם לצאת אחד-אחד או דבוקים זה לזה – תלוי במתכון הנבחר – קצת קשה לי לחוות דעה באשר לנחיצותו. הדרכים שאימצתי לבישול אורז על הכיריים לא נראות לי מסובכות ביותר ולא זכורות לי אכזבות. השבוע בישלתי בסיר האורז החשמלי אורז אדום – תבשיל בסיסי, ללא תוספות. לא יודעת איך, אבל הסיר מחשב את משך הבישול (הממושך יותר כשמדובר באורז מלא או אדום) והתוצאה היתה מעולה וגם נשארה חמה במשך שעות ארוכות. את השאריות (הכנתי המון, כי אחרת אין טעם להפעיל את המכשיר, לטעמי) הפכתי למחרת לסלט.
מאורז לבן ורגיל ביותר אני מכינה בחורף קדרה מהירה (יחסית), שמנפקת ארוחה שלמה בסיר אחד. לא ניסיתי לגייס לצורך העניין את הסיר החשמלי, כי מבחינתי ממש חבל ללכלך יותר מסיר אחד (זה שחובה לטגן בו מראש את הבצל והפרגיות). התבשיל דורש מינימום עבודה ומאכיל המון פיות. בעניין התיבול – לא מוכרחים להיצמד למה שרשום כאן (אם כי באמת יוצא טעים) – לכו על מה שיש ומה שאתם אוהבים.
בנוסף, למי שיש לו סיר אורז והמון שאריות של אורז מבושל – הנה המתכון לסלט (אפשר גם מאורז מלא או אפילו רגיל).
קדרת פרגיות באורז
המרכיבים (ל-6 מנות):
1 ק"ג נתחי פרגיות
1 בצל קצוץ
2 כפות שמן זית
1 כף מחוקה בהרט (או תערובת תבלינים אחרת)
2 כוסות אורז מוארך
4 כוסות מרק עוף (או מים)
מלח, פלפל
2 כפות כוסברה קצוצה
אופן ההכנה:
- חותכים את נתחי הפרגיות לקוביות גדולות, שוטפים ומייבשים על מגבות נייר.
- בסיר רחב מטגנים את הבצל עד שהוא מתחיל להזהיב. מוסיפים את נתחי הפרגיות ומטגנים תוך בחישה עד שהנתחים מזהיבים קלות. מוסיפים את הבהרט ומטגנים תוך בחישה עוד דקה.
- מוסיפים את האורז והנוזלים, מלח (1 כפית גדושה) ופלפל. מביאים לרתיחה.
- מכסים את הסיר, מעבירים ללהבה הנמוכה ביותר על הכיריים ומבשלים 40 דקות בלי להרים את המכסה. מכבים את הלהבה ומשאירים את הסיר מכוסה ל-10 דקות נוספות.
- לפני ההגשה מוסיפים את הכוסברה ומערבבים.
(צילום: אסף רונן)
סלט אורז אדום
המרכיבים (ל-6-4 מנות):
2 כוסות אורז מבושל
1 עגבנייה
2 מלפפונים
1 פלפל צהוב
2 בצלים ירוקים
1 שן שום כתושה
3 כפות מיץ לימון טרי
5 כפות שמן זית
מלח, פלפל
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
2 כפות צנוברים
אופן ההכנה:
- אם האורז קר, שוטפים אותו במים רותחים ומסננים היטב מהמים או מחממים אותו מעט בכלי מכוסה במיקרוגל. מעבירים לקערה.
- וחותכים את העגבנייה, המלפפונים והפלפל לקוביות קטנות. מקלפים את הבצלים הירוקים וקוצצים דק. מוסיפים את הירקות והשום לאורז ומערבבים היטב.
- מוסיפים את מיץ הלימון, השמן, מלח, פלפל ואת הפטרוזיליה ומערבבים היטב.
- קולים את הצנוברים על מחבת יבשה עד שהם משחימים קלות וזורים על הסלט. מגישים בחום החדר.