שתף קטע נבחר

 

גאורגיה ורוסיה הסכימו לפתוח מחדש את הגבול

שנה וחצי אחרי המלחמה הקשה בין המדינות הסכימו ממשלות גאורגיה ורוסיה לפתוח מחדש את מעבר הגבול היבשתי ביניהן

גאורגיה ורוסיה הסכימו היום (ה') לפתוח מחדש את מעבר הגבול בין המדינות, לראשונה מאז המלחמה ביניהן בקיץ 2008. הודעת משרד החוץ בטביליסי מתפרשת כהתחממות ביחסים עם מוסקבה שנפגעו קשות בשנים האחרונות.

 

סגנית שר החוץ של גאורגיה, נינו קלנדדזה, סיפרה כי צוותי משא ומתן, בתיווך דיפלומטים משוויץ, הסכימו לפתוח את מעבר הגבול אפר לארס שנסגר ב-2006. "ההחלטה לפתוח את המעבר אכן התקבלה", אמרה סגנית השר בשיחה עם

עיתונאים. לדבריה, המעבר ייפתח לתנועה במרס הקרוב ויאפשר לאזרחים גאורגים ולסחורות לחצות את הגבול.

 

אפר לארס הוא מעבר הגבול היבשתי היחיד בין המדינות שאינו נמצא בשטחי המחוזות האוטונומיים, דרום אוסטיה ואבחזיה. הנהנים מחסות רוסית. בכל חבל יש מעבר גבול אחד המוביל לרוסיה. מחוזות אלה היו בלב המחלוקת שהובילה לפרוץ מלחמת 2008.

 

נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, רמז לצעד זה בתחילת החודש כשאמר כי "אין מכשולים" בדרך לפתיחת מעבר אפר לארס וחידוש הטיסות בין טביליסי למוסקבה. רוסיה השביתה את כל נתיבי הטיסות לגאורגיה בזמן המלחמה. חברת התעופה הגדולה של גאורגיה פנתה בתגובה לרוסיה בבקשה לבטל את האמברגו עליה, אך טרם התקבלה תשובה בנידון.

 

רוסיה היא זו שסגרה את מעבר אפר לארס בעקבות ההתחממות ביחסים בין ממשלת גאורגיה למערב, ובעיקר בגלל ניסיונות טביליסי להצטרף לארגון נאט"ו. המתיחות גלשה לפסים אלימים באוגוסט אשתקד כשכוחות רוסים פלשו לשטחי גאורגיה במטרה להדוף את חיילי הצבא שניסו לכבוש את חבל דרום אוסטיה.

 

בתום המלחמה, שבה ספגה גאורגיה תבוסה מוחצת, הסכימה רוסיה להסיג

את כוחותיה משטחי המדינה, למעט שני המחוזות האוטונומיים. מאז הכיר הקרמלין בדרום אוסטיה ואבחזיה כמדינות עצמאיות. המדינות האחרות שעשו כן הן רק ניקרגואה, ונצואלה ומדינת האיים הקטנה נאורו.

  

המדינה שמרוויחה יותר מכל מפתיחת מעבר הגבול היא דווקא ארמניה. המדינה הסתמכה רבות על אפר לארס שהיה הנתיב היבשתי היחיד שלה לרוסיה - שותפתה הכלכלית העיקרית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'סטה לטביליסי. מדבדב
צילום: AP
מפת האזור
מומלצים