שדות תותים לנצח: 3 מתכונים אדומים
תות שדה אינו זקוק ליחסי ציבור. הוא טעים ומתוק, נראה כמו מיליון דולר ומכיל הרבה ויטמין C ונוגדי חמצון, אז מה הפלא שכבר ברומא העתיקה ידעו להעריך אותו? עידו זרמי מסביר מה הופך את התות לכל-כך אטרקטיבי ונותן 3 מתכונים אדומים
אהבתי הגדולה והעמוקה לאוכל הביאה אותי במשך השנים לקרוא, לטייל, לחקור ולרדת לעומקן של חוויות גסטרונומיות. תמיד תרתי אחר המשמעויות הקשורות בהרגלי האכילה, במנהגים הגסטרונומיים ובתשוקות הקולינריות של האנשים שנקרו בדרכי. שני מחקרים שהקדשתי להם זמן רב ולא מעט מחשבות נגעו בקשר שבין אהבה אוכל ובין נחמה לאוכל.
התות מלווה אותי כל החיים, עם זכרונות משפחתיים מהנים של ישיבה על המרפסת לפנות ערב קריר ונעים של חורף , עם קערת תותים בשמנת או סלט תותים עם בננות, תפוז ושמנת חמוצה. אני נזכר בערגה בסלסלת התותים שלקחתי איתי לפיקניק שהיה הדייט הראשון שלי עם אהבת נעורים ישנה. איני יכול לשכוח גם את התותים שחיכו לפלוגה שלי בנקודת הסיום של מסע הכומתה שנערך בלילה ויום גשומים של חודש נובמבר. הפלוגה כולה הרגישה שהגיעה לגן עדן באותם רגעים. אני מתמלא אושר כשאני נזכר בכל הרגעים הקסומים האלה.
(צילום: דלית שחם)
מנחם ומעורר
כשזה נוגע לאוכל מנחם, התות מככב מעל כל הפירות האחרים. אוכל מנחם הוא כזה אשר ברגעים קשים בחיים (רגשית, כלכלית, בריאותית, או אחרים), יגרום לנו תחושות מנחמות ונעימות. הוא יזכיר לנו, בדרך כלל, ילדות, תחושות משפחתיות, אוכל של אמא, אהבות ראשונות וזכרונות מרגעים חמים בחיים. בימים קשים אין כמו עוגה טובה של גבינה ותותים, גלידת תותים, או פשוט תותים עם קצת אבקת סוכר וליקר גרנד מארנייה כדי לנחם את הגוף ואת הנשמה. או כמו שנעמי שמר היטיבה לנסח בשירה "תות": "תות שדה מרמת השרון, חגיגה אמיתית בגרון".
התות הוא גם מאכל אפרודיזי (Aphrodisiac) - כזה שלצורה, לריח, לטעם או לתכונות שלו יש הקשר רומנטי או מיני, לפי תרבויות שונות. אוכל אפרודיזי הוא כזה שמעורר, מגרה, מעניק תחושות חום ואהבה, משפר את בריאותינו ואת מגע העור שלנו וגם מעכב את ההזדקנות. התות נודע כפרי מעורר תשוקה עוד מימי רומא העתיקה, שם היה סמלה של ונוס, אלת האהבה. היום הוא הפרי הרשמי של חג האהבה הנוצרי (Valentine's day), בזכות צבעו האדום בוהק, צורתו דמויית הלב עם כתר ירוק לראשו, הארומה המתקתקה והשברירית ומרכיביו התזונתיים.
באזור הכפרי בדרום צרפת קיימת מסורת עתיקת יומין שבה מאכילים את החתן והכלה במרק תותים לפני יציאתם לירח הדבש על מנת לעורר את הרומנטיקה. לא סתם כתבה יונה וולך שיר כה ארוטי סביב התותים, ואני לא חושב שאטעה אם אומר שערן צור אכל הרבה תותים כשכתב את הלחן הסקסי והמדהים לשיר: "כשתבואי לשכב איתי תלבשי שמלה שחורה מאוירת בתותים".
רגע של דיאטה
תזונאית "האקדמיה לפירות" אלינה ברקן אומרת שבמאה גרם תות יש 32 קלוריות ו-59 מ"ג ויטמין C. חומר הנקרא אנתוציאנין מעניק לתות את צבעו האדום והוא פועל כנוגד חמצון, המונע היווצרות של חומרים המזיקים לגוף (רדיקלים חופשיים). בהשוואה לפירות וירקות אחרים יש לתות יכולת נוגדת חמצון גבוהה ביותר (כפול מפלפל אדום ופי 1.8 מסלק וברוקולי).
ברפואה העממית מייחסים לתות סגולות מרפא שונות, ביניהן טיפול באנמיה, הסדרת מחזור שאינו סדיר, טיפול בהצטננות ודלקות גרון וחניכיים.
סלט עוף עם תותים, סלרי ופקאנים
המרכיבים (ל-8 מנות):
500 גרם חזה עוף, מנוקה ומשוטח קלות1/4 כוס שמן טיגון
1/2 כוס פקאנים, קלויים
3 כוסות תותים מנוקים, חתוכים לרבעים
1/2 כוס בצל סגול, קצוץ דק
1/2 כוס סלרי, קצוץ דק
1/2 כוס עלי כוסברה, קצוצים
3 כפות חומץ בלסמי
3 כפות שמן זית
1 כפית דבש
500 גרם עלי חסה מעורבת (מסולסלת/עלי בייבי)
מלח
(צילום: דלית שחם)
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה את כל המרכיבים, מלבד העוף והחסה.
- מחממים את השמן במחבת וצורבים את חזות העוף, כשלוש דקות מכל צד. מניחים בצד.
- פורסים את חזות העוף לרצועות דקות ומוסיפים לקערה. מכסים ומשאירים במקרר כשעה.
- מוסיפים את החסה, מערבבים היטב ומגישים.
סקונס תותים ורוזמרין
המרכיבים (ל-14 יחידות):
2 כוסות קמח
1/2 כוס סוכר
2 כפיות אבקת אפייה
1 כף רוזמרין טרי, קצוץ
1/4 כפית מלח
6 כפות חמאה, חתוכה לקוביות
1 כוס שמנת מתוקה
לריבת התות:
1 ק"ג תותים, מנוקים
1 מקל וניל, חצוי לאורכו
300 גרם סוכר
לזיגוג:
1/4 כוס מיץ לימון
2 כוסות אבקת סוכר
1-2 כפות מים
(צילום: דלית שחם)
אופן ההכנה:
- ריבת התות הביתית: מניחים את התותים בקערה ומגרדים פנימה את גרגרי הווניל מהמקל החצוי.
- מוסיפים את הסוכר ומועכים קלות.
- מעבירים למחבת גדולה או סיר ומבשלים כ-4 דקות. מקפים את הקצף ומצננים.
- הסקונס: מחממים תנור ל-190 מעלות ומרפדים תבנית עם נייר אפייה.
- מניחים בקערת מעבד המזון את הקמח, הסוכר, אבקת האפייה, הרוזמרין, המלח והחמאה.
- מעבדים בפולסים קצרים, עד לקבלת תערובת פירורים גסה. מעבירים את התערובת לקערה.
- מוסיפים בהדרגה, תוך כדי ערבוב, את השמנת, עד לקבלת בצק אחיד.
- על משטח מקומח קלות מגלגלים מעט את הבצק וחותכים ל-14 חתיכות.
- מגלגלים כל חלק לעיגול (או לכל צורה רצויה אחרת), ויוצרים שקע במרכז (בעזרת הבוהן או בעזרת גב כפית).
- ממלאים כל שקע בריבת התות הביתית (כחצי כפית גדולה לכל לחמנייה) ואופים 18-20 דקות, עד לקבלת גוון זהוב.
- מוציאים מהתנור ומצננים על רשת.
- הזיגוג: מערבבים את מיץ הלימון ואבקת הסוכר בקערה ומוסיפים בהדרגה את המים, עד שהתערובת דלילה מספיק למריחה.
- מטפטפים את הזיגוג על הסקונס (בעזרת כף), ונותנים לו להתייצב כחצי שעה.
פודינג אורז עם תותים
המרכיבים (ל-6-8 מנות):
1 ק"ג תותים, מנוקים ושטופים1 כוס סוכר
מיץ מלימון אחד
קליפת לימון מגוררת (מלימון אחד)
1 ליטר חלב
1 מקל וניל, חצוי לאורכו, ומנוקה מגרגרים (לשמור את הגרגרים)
2 כפות חמאה
1 כוס אורז, רצוי מסוג ארבוריו
מלח גס
(צילום: דלית שחם)
אופן ההכנה:
- חותכים את התותים לקוביות בינוניות ומכניסים למחבת. מוסיפים סוכר ומיץ לימון.
- מחממים על אש בינונית-נמוכה 10-15 דקות, עד שהתותים רכים והנוזלים מסמיכים מעט. מצננים בצד.
- מחממים בסיר את החלב, עד שהוא מתחיל לבעבע. מוציאים כוס מהחלב ומניחים בצד.
- מוסיפים לחלב שבסיר את מקל הווניל והגרגרים ואת האורז.
- מקטינים את הלהבה ומבשלים תוך כדי ערבוב כ-20 דקות.
- מוסיפים את שארית החלב, התותים, הלימון המגורר, החמאה והמלח.
- מערבבים היטב ומורידים מהאש.
- מצננים ויוצקים לקעריות הגשה. ניתן להגיש עם פרוסות תותים טריים מעל.
שף עידו זרמי הוא השף של "האקדמיה לפירות "