שתף קטע נבחר

 

סין: שעתיים דיון, ו-11 שנות מאסר למתנגד משטר

בעצומה שהשתתף בכתיבתה, קרא פרופסור ליו שיאבו, בין היתר, לבטל את החוק המאפשר לגזור מאסר בגין "ניסיון לחתור תחת המדינה" - ולפי חוק זה הוא נשלח כעת לכלא

בית משפט בסין גזר 11 שנות מאסר על ליו שיאבו, מתנגד למשטר הקומוניסטי, לאחר דיון אחד בן שעתיים בלבד במשפטו. ליו נעצר לפני כחצי שנה בחשד לחתירה תחת המשטר, בשל חלקו בחיבור מסמך שעליו חתמו 300 בני אדם, בהם אינטלקטואלים סינים בכירים, שקרא לליברליזציה של המערכת הפוליטית בסין.

 

"כל מה שיש להגיד הוא שהוא קיבל 11 שנים", אמרה אתמול (יום ה') אשתו, לאחר גזר הדין. על פי גורמים דיפלומטיים, פרקליטיו של ליו סיפרו כי גזר הדין קובע גם שזכויותיו הפוליטיות יישללו לשנתיים נוספות לאחר תקופת המאסר.

 

באופן אירוני, אחת הרפורמות שמחברי המסמך ש"סיבך" את ליו דרשו מהמפלגה הקומוניסטית לערוך, הייתה שינוי החוק שלפיו ליו נשפט. חוק זה מאפשר לגזור עד 15 שנות מאסר על "ניסיון לחתור תחת המדינה". במסמך שחיבר ליו נכתב כי שינוי החוק יביא לכך ש"מילים לא יחשבו עוד לביצוע פשע".

 

חותמי העצומה הוטרדו

התגובות הבינלאומיות לגזר הדין לא איחרו לבוא. גרגורי מיי, המזכיר הראשון בשגרירות ארצות-הברית בבייג'ינג, אמר לכתבים מחוץ לבית המשפט כי "אנחנו ממשיכים לקרוא לממשלה הסינית לשחרר את ליו באופן מיידי". מיי הוא אחד מלמעלה מעשרה דיפלומטים זרים שכניסתם לבית המשפט נמנעה בידי הרשויות הסיניות.

דובר משרד החוץ הסיני תקף את גינויי השגרירויות הזרות ואמר כי מדובר ב"התערבות בוטה בענייניה הפנימיים של סין".

 

זו לא תהיה תקופת המאסר הראשונה שירצה ליו, פרופסור לשעבר באוניברסיטה בבייג'ינג. הוא ריצה כבר 20 חודשים בכלא על חלקו בהפגנות הסטודנטים בכיכר טיאננמן ב-1989.

 

ליו הוא האדם היחיד שנעצר סביב פרסום המסמך, אבל על פי דיווחים שונים, עוד כמה מהחותמים על העצומה הוטרדו או פוטרו מעבודתם, ואף הוזהרו שלא להגיע למשפט או לכתוב עליו באינטרנט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליו שיאבו עם אשתו שיאה
צילום: AP
מומלצים