שתף קטע נבחר

 

מצרים: 1,200 מנהרות הברחה בגבול רצועת עזה

על רקע ההתנכלויות לכוחות המצרים שבונים חומת פלדה נגד ההברחות באזור רפיח, מדווח היומון הרשמי "אל-אהראם" על היקף התעשייה. העיתון מספר בין היתר כמה עולה לחפור מנהרה וכמה זמן נדרש לקיזוז ההוצאה. כ-70 אלף מתושבי הרצועה מעורבים בפעילות העניפה

"הפרה של הריבונות המצרית וסכנה לביטחון הלאומי". כך קרא הבוקר (שבת) העיתון הממסדי המצרי "אל-אהראם" לתעשיית מנהרות ההברחה של חמאס בגבול המשותף עם רצועת עזה. על פי הדיווח בעיתון, כ-1,200 מנהרות הברחה פועלות בגבול ועלות חפירת כל אחת מהן כ-50 אלף דולר. עם זאת, ההוצאה מתקזזת כבר בהברחה הראשונה. את המנהרות ניתן לשכור על בסיס יומי, לפי שעה - או לפי מספר הברחות.

 

הדיווח ביומון המצרי מסתמך על רשמים שהביא כתב העיתון, שביקר בחלקה המצרי של העיר רפיח. הדברים פורסמו על רקע ביקורת מצד חמאס, על כוונת המצרים להקים גדר פלדה ומכשולים הנדסיים לאורך הגבול - כדי לשים סוף לבעיית המנהרות. בעת האחרונה התרחשו גם כמה תקריות ירי לעבר הכוחות המצריים הבונים את המכשול החדש.


הפגנה השבוע בגבול הרצועה עם מצרים ברפיח (צילום: AFP)

 

מדיווח העיתון עולה כי חפירת המנהרות הפכה מקצוע של ממש בקרב תושבי רצועת עזה. כ-70 אלף מתושבי הרצועה לוקחים חלק בחפירות, ולא לחינם - כל מנהרה יכולה להניב רווח של עד חצי מיליון דולר לבעליה. הפלגים החמושים בעזה מחזיקים בכמות גדולה מהמנהרות, ומשתמשים בהן כדי להבריח מוצרי מזון, מכשירי חשמל, דלק ומוצריו, נשק וחומרי נפץ.

 

המחזור היומי: כ-700 אלף שקל

המחזור היומי שמניבה כל מנהרה גבוה ביותר ויכול להגיע לכ-700 אלף שקלים - דבר שיש בו כדי להסביר את התעשייה הענפה שהתפתחה סביב המנהרות. חפירת מנהרה אחת אורכת כשבעה חודשים, ומרבית החופרים הם ילדים. הרשויות בחלקה הפלסטיני של רפיח מעניקות רישיונות לחפירת מנהרות ואף מתאמות בין החופרים. אורכן של המנהרות נע בין 700 מטרים לקילומטר וחצי, ורוחבן משתנה.

 

מפעילי המנהרות נעזרים בשומרים, שמפקחים עליהן יומם וליל, בין היתר באמצעות אמצעים לראיית לילה. את המנהרות ניתן לשכור על בסיס יומי, לפי שעה או לפי מספר הברחות. מנהרה אחת יכולה לשמש את מפעיליה כחמש שנים, "אם לא תעמוד בפני לחצים לא טבעיים", לשון הדיווח.

 

"מאפיית המנהרות אחראית לעשרות הרוגים"

העיתון מציג את המנהרות כבעיה לאומית, המסכנת בין היתר את הביטחון במצרים. בין היתר נטען כי אנשי חמאס השתמשו במנהרות כדי להבריח את מבצעי הפיגוע במרכז קהיר לפני כשנה. "דבר זה מעלה את השאלה האם המנהרות הללו מאיימות על ביטחוננו הלאומי?", נכתב.

 

הגורמים המפעילים את המנהרות מכונים בדיווח "מאפיית מנהרות". אותם גורמים פתחו לא אחת באש לעבר כוחות הביטחון המצרים, והרגו או פצעו חיילים. תופעה זו אף התרחבה לאחרונה, לאחר שאנשי משמר הגבול המצרי הפכו "מטרה לכדוריה של 'מאפית ההברחות'", נכתב.

 

העיתון דיווח כי בחודשים האחרונים נהרגו עשרות חיילים מצרים בעימותים עם מפעילי המנהרות - האחרון שבהם נהרג בשבוע שעבר. בצד הפלסטיני, גבתה תעשיית המנהרות כ-117 קורבנות - חלקם לאחר שמנהרה קרסה עליהם, אחרים בשל לחץ אוויר או מים שהזרימו המצרים לתוך המנהרה. מדובר, ללא כל ספק, בבעיה חמורה - הן למצרים והן לעם הפלסטיני. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהרות הברחה ברפיח (ארכיון)
צילום: רויטרס
"תעשייה של ממש" (ארכיון)
צילום: רויטרס
בעיה חמורה לעם הפלסטינים. היום ברפיח
צילום: רויטרס
מומלצים