מומחי אבטחה: "המפכ"ל חייב לשנות שגרת חייו"
מה צריך לעשות מפכ"ל שמקבל איומים על חייו? בכיר שב"כ לשעבר, מפכ"ל בדימוס ובוגר היחידה לאבטחת אישים סבורים: משגר המכתב יאותר, המפכ"ל צריך לנקוט משנה זהירות
אנשי חוק תחת איום - כותרות אחרונות:
- במחוז הצפון: עשרות שוטרים מאוימים
"יש להפעיל במקרה הזה מערך מודיעיני ואבטחתי", אמר אמש (יום א') בכיר לשעבר בשב"כ בשיחה עם ynet. "לגבי המכתב, יש לבדוק אם ניתן לאתר טביעת אצבע ולנקוט בצעדים הרגילים. מערך הבדיקה מבצע, במקביל, תהליך של 'מיפוי איומים' שבו מנסים לבדוק למי יש עניין לפגוע במפכ"ל.
הבכיר לשעבר התייחס גם לפחד שנוצר, באופן טבעי, בקרב אדם הנתון לאיומים. "מדובר במשהו מאוד אישי. זה קורה לאנשים בתפקידים כאלו, אבל פחד זה דבר סובייקטיבי. בעיניי, רוב הפחדים בדרך כלל נמצאים בתוכנו".
נמרוד פירסטנברג שירת שבע שנים ביחידה לאבטחת אישים בשב"כ, וכיום מנהל קורסים לאבטחה במכללת וינגייט. בשיחה עם ynet אמר כי אינו מזלזל באיום, וקרא לרשויות לחקור את הפרשה עד לאיתור השולח. "צריך להתייחס לכך בחומרה ולקחת את זה ברצינות. יש לנו אמצעים טכנולוגיים ואנושיים לאסוף מידע ולנסות לאתר מהיכן הגיע המכתב, גם לפי כתב היד ניתן להבין אם מדובר בתימהוני, או במישהו מרקע אידיאולוגי".
לדברי פירסטנברג, יאלץ כהן לנהל את חייו אחרת בתקופה הקרובה. "יש לשנות את שגרת יומו של המפכ"ל, לראות מה סדר היום שלו, עם מי הוא נפגש, ולבחון האם בהמשך השבוע שלו, עלולים אנשים לנסות ולפגוע בו. בהתאם לנתוני המודיעין, נבנה קונספט לאבטחה".
"זה חלק מהחיים של מפכ"ל ושל כל איש חזק"
יחד עם זאת, הדגיש פירסטנברג, כי לנוכח מעמדו של כהן - אפשרות שבה יבקשו גורמים שונים לפגוע בו אינה מפתיעה, ומערכת הביטחון ערוכה להתמודדות עם מקרים מסוג זה.
"אין סיבה להיכנס להיסטריה. זה אולי לא קורה כל יום, אבל זה כן צפוי, ויודעים מה לעשות עם זה. בין אם יש או אין מודיעין, ההנחה ביחידה לאבטחת אישים היא שזה יכול לקרות כל הזמן, ולכן יש דריכות תמיד. אם יש מודיעין, זה כמובן בונוס".
יעקב טרנר, שהיה מפכ"ל בעצמו ולא זכה לאיומים כמו אלו שקבל כהן, אמר כי אינו מזלזל במכתב, אך מנגד - סירב להתרגש ממנו יתר על המידה. "המשטרה ושב"כ מגיעים להרבה מקומות ויגיעו גם אליו. הרי המאיים יעשה טעות, אם טרם עשה".
טרנר לא פסל את האפשרות, שאיומים מסוג זה מתקבלים כל העת, ורק חלקם מובאים לידיעת הציבור. יחד עם זאת, הוא סבר כי לנוכח ההתרחשויות, חייב המפכ"ל לנהוג במשנה זהירות. "אי אפשר להיות אדיש לגמרי, צריך להתנהל קצת אחרת, לא לעבור בכל מקום שאתה נמצא בו בשגרה, לשנות הרגלים קבועים, לפתח דרך חיים קצת אחרת. אין לו ברירה. זה חלק מהחיים של מפכ"ל, ושל כל איש חזק", אמר טרנר.