מה יפה היא רקפת על סלע: טיולים בעקבות פריחה
הרקפות הראשונות מציצות בין הסלעים ופורשות שטיח ורוד-סגול למרגלות העצים. חדי העין יבחינו גם בכלניות ובנרקיסים - הזדמנות טובה להתבשם מריחות החורף וצבעיו
אחרי ימי גשם רצופים, השמש מפציעה, השמים מקבלים גוון כחול עמוק, הקרניים מחממות את האדמה ומייבשות את אגלי המים שהצטברו על הפרחים והעצים. הפרחים זוקפים את עלי הכותרת והאדמה מתכסה במרבד של צבעים.
הרקפות הראשונות מציצות בין חגווי הסלע ופורשות שטיח ורוד-סגול למרגלות העצים. זוהי הזדמנות טובה לצפות בתחילתה של הפריחה. ביער קרן כרמל ישנה פריחה יפה של רקפות וחדי העין יוכלו לראות כבר כלניות ונרקיסים. הזדמנות טובה לצאת לטבע, לערוך פיקניק ולהתבשם מריחות וצבעי החורף.
"שביל הרקפות" ביער קרן כרמל
הדרך אל "שביל הרקפות" ביער קרן כרמל אורכת כ-15 דקות בהליכה נינוחה מהפינה הצפון-מזרחית של רחבת הברושים לכיוון חניון חורבת חרמש. כ-200 מטר מתחילת המסלול בצד השמאלי של הדרך תוכלו לראות את רחבת הקברים בעלת 6 פתחים מקושתים החצובים בסלע. בכל מערה כמה כוכי קבורה וההשערה היא שזו הייתה אחוזת קבר של אחת המשפחות היהודיות העשירות שגרו באזור. היישוב חורבת חרמש נמצא מעט מערבה לרחבת הקברים.
רקפות ביער קרן כרמל (צילומים: רונית סבירסקי, קק"ל)
עוקפים את המערות מימין ומגיעים לחניון. בצל עצי האורן ניצבים שולחנות מעץ המשמשים לפיקניק. מעט צפונית לשביל הקברים נמצאת חלקה שבה ניתן לראות בחודשים נובמבר-דצמבר את פריחת הנרקיסים. ביער ישנן נטיעות חדשות של עצי חורש ים תיכוני ביניהם: אלונים, אלות, כליל החורש ועצי שקד. השביל ממשיך אל מעבה היער לאזור שמתכסה אחרי הגשמים בשלל צבעים של פריחות: רקפות, נרקיסים, תחילת פריחת הכלניות. השביל מתפתל ומוביל בדרך עפר חזרה אל החניון.
ניתן להאריך את הטיול ובמקום לחזור לחניון ממשיכים בשביל הרגלי ומעפילים אל מצפור המוחרקה בעלייה מתונה וקצרה. מגיעים לרחבת תצפית עם ספסלי עץ מול הנוף שהוכשרה על ידי קק"ל. פנורמת הנוף משקיפה אל מנזר המוחרקה (קרן כרמל), עמק יזרעאל, רכסי הגליל התחתון, רמות מנשה, הגלבוע ובימים בהירים תוכלו לראות את פסגת החרמון. חוזרים בשביל הטבעתי ממצפור המוחרקה אל שביל הרקפות המסומן באדום, ומשם מערבה אל חניון חרמש.
איך מגיעים: במחלף אליקים (מפגש כבישים 70 עם 672 ) פונים לכיוון דלית אל כרמל (כביש 672), לאחר הטרמפיאדה ישנו שילוט "יער קרן הכרמל - חניון חורבת חרמש". שביל עפר כבוש שמתאים לכל סוגי הרכב מוביל אל חניה ברחבת כורכר.
יער קרן הכרמל. במקום שביל עפר כבוש שמתאים לכל סוגי הרכב
אתרים נוספים בסביבה: פארק רמות מנשה ויערות הזורע, פארק נשר, יערות חוף הכרמל: יער עופר, שבילי רון, שביל היער הקסום, חניון עין זיתים, דרך נוף כרמל, שוויצריה הקטנה, חוף הבונים-דור, מחנה המעפילים בעתלית.
אתר נוסף בצפון הארץ שיש בו כרגע לבלוב ראשוני, הוא שביל הרקפות בפארק רבין הנמצא ביער קק"ל במגדל העמק. מגיעים אליו מגיעים מכביש 75 לצומת נהלל בכביש 7555, וממנו אל מגדל העמק.
תחילת הפריחה במרכז: כלניות בין העצים
הרי יהודה ושפלת יהודה ירוקים ופורחים בעונת החורף. חורשות, בוסתנים, טרסות חקלאיות, גתות עתיקות וכרמים וביניהם ישובים כפריים שמציעים יקבי בוטיק, מחלבות, בשלנים ביתיים ואמנים.
נכנסים אל יער חרובית וממשיכים לכיוון מצפור דומדומים. מראש הגבעה משקיפים אל קיבוץ כפר מנחם ומערבה לכיוון אשקלון, קריית מלאכי ואשדוד. ממזרח נשקפים יישובי עמק האלה ורכס הרי חברון. בין האתרים הסמוכים ליער שניתן לבקר בהם הם מצפור יונתן ותל צפית. גם ביער אשתאול ניתן לראות את תחילתה של הפריחה. ניתן לראות בין עצי היער את תחילת הפריחה של הכלניות.
כלנית בודדה. ניתן לראות את תחילת פריחתה בין עצי יער אשתאול
איך מגיעים:
מכביש 38 פונים לכביש 383 לכיוון צומת ראם.
תחילת הפריחה בדרום: מסלולי הליכה לכל המשפחה
יער המלאכים הממוקם בחלקו המזרחי של חבל-לכיש, הוא בין המרשימים ביותר בארץ ומנוקד ברקפות ראשונות שצצו אחרי הגשם. היער משתרע על פני שטח של אלפי דונמים ובהם בתי בד, גתות יין עתיקות, מצפורי נוף, צמחייה ירוקה ופסלי אמנות שהם גם מתקני טיפוס וגלישה לילדים.
ביער קיימים מסלולים שונים להליכה, ביניהם קלים שמתאימים לכל המשפחה: שביל בית הבד במדרון הצפוני של היער. בשטח נראים שרידים של אבני ריסוק הזיתים, ספלולים חצובים בסלע, גתות קדומות ובור מים.
מסלול נוסף הוא דרך ערוגות הבושם היורד לאורך גיא נטוע חרובים. בקצה העליון שתלה קק"ל ערוגות צמחי תבלין ובהן מינים שונים של מרווה, אזוביון, קורנית מקורקפת, זוטה לבנה ורוזמרין. בחניון המרכזי של קק"ל הותקנו שולחנות פיקניק, ברזי מים, מתקני ספורט ושעשועים. יש בו פסלים בצורת נמלה, חרגול ולטאה, המשמשים מתקני משחק לילדים.
פסל של נמלה ענקית ביער המלאכים (באדיבות ארכיון הצילומים של קק"ל)
איך מגיעים: מכביש 35 עד לכניסה ליער.
עשרה דברים שלא ידעת על הרקפת:
1. צמח פקעת הנפוץ ביותר במזרח התיכון (יוון, דרום תורכיה, סוריה, לבנון וארץ ישראל).2. בארץ אפשר למצוא רקפות בגולן, בגליל, בשומרון, ביהודה ובסדקי סלעים במדבר יהודה ובצפון הנגב.
3. פקעת הרקפת ישנו רעל שמונע מבעלי חיים לאכול אותה.
4. כשהפרח נפתח עלי הכותרת מתקפלים לאחור וההשערה היא שכך מונעת הרקפת הצטברות של טל וגשם על האבקנים.
5. אורך חיי הפרח הוא כשבועיים לעומת ממוצע של שלושה ימים בפרחים אחרים.
6.
הסיבה ל"גיל המופלג" של הפרח הוא מיעוט המאביקים בגלל מבנה הפרח ההפוך שמקשה עליהם.7. הדבורים נאלצות להתהפך על מנת להגיע אל האבקנים.
8. לרקפת יש תדמית של פרח עדין ושברירי אולם היא מסוגלת לעמוד בתנאי מחייה קשים.
9. בעבר נהגו דייגים להשתמש ברסק של פקעת הרקפת כפיתיון "מסמם" לדגים. הדגים בלעו וצפו.
10. לרקפת פקעת גדולה מאוד, שקוטרה עשוי להגיע עד 15 סנטימטרים.