קרטון מוסיף המון, וגם שומר על הסביבה
יוספה יוצרת רהיטים מקרטון ומסבירה שבטכניקה פשוטה הם הופכים לעמידים אפילו בפני מים. אשת ההיי טק לשעבר מעבירה סדנאות לכל דורש שמשלבות יצירה, הנדסה ואג'נדה ירוקה
מי אני?
יוספה שמואל, בת 41, אם לבת 14 וחצי ובן 10 מכפר ורדים. לפני כשנה הקמתי את קרהיטון, עסק לבניית רהיטים מקרטון בשימוש חוזר.
איך נולד הרעיון?
"במשך 15 שנה עבדתי בתחום מערכות התקשורת הסלולרית בישראל ובניו זילנד, שם חייתי עם משפחתי כשנתיים. בניו זילנד יש מודעות גבוהה למיחזור ולשמירת איכות הסביבה. לפני החזרה ארצה, ראיתי במקרה כתבה על עיצוב רהיטים מקרטון והרעיון הדליק אותי כי הוא משלב יצירה והנדסה, שני תחומים בהם אני מתמחה. כשחזרנו לארץ למדתי כל מה שרק אפשר על עיצוב רהיטים מקרטון. הרקע שלי כמהנדסת, סייע לי מאוד ולפני שנתיים וחצי עברתי גם קורס מאמנים ומנחי קבוצות כי רציתי בצד היצירה גם ללמד אחרים לעשות זאת וליהנות".
זה אולי לא נראה ככה, אבל רהיטים אלה עשויים מקרטון!
איך יצאת לדרך עצמאית?
"לפני כשנה החלטתי לעזוב את תחום ההיי טק השוחק ולהתחיל לעבוד רק עם הידיים. מסביבי לא הבינו איך עוזבים את ההיי טק, עם השכר הגבוה ותנאי העבודה המפנקים, כדי להתעסק עם קרטונים משומשים. כמובן שבתחילת הדרך גם ההכנסה שלי פחתה משמעותית. בעקבות זאת, השתנתה רמת החיים בבית אבל בעיניי, זה רק לטובה. בעיקר מפני שהילדים, שבעבר קיבלו אין סוף צעצועים יקרים, למדו שלפעמים יש ולפעמים אין ולא הכל מובן מאליו. עכשיו, הבית מלא בחומרי יצירה וזה תענוג גדול לראות אותם בונים ויוצרים מקרטון".
מה את מתכננת לעשות בעתיד?
"היום, אני מתפרנסת מעיצוב רהיטי קרטון בהזמנה וגם מסתובבת בכל הארץ ומעבירה סדנאות, למשל לגננות או לעובדים ברשת של מיכל נגרין, שאיתם בניתי תוך כמה שעות ובעבודת צוות מהנה, שולחנות תצוגה מרהיבים, בעלות אפסית. אני מאמינה שאפשר לרהט עם רהיטי קרטון כאלה כל בית או עסק. קרטון הוא חומר גלם זול, נגיש, גמיש וחזק מאוד שכל אחד יכול להרשות לעצמו ליצור איתו ולהשתעשע. לכן, אני רוצה להעביר כמה שיותר סדנאות כאלה, ללמד את כולם שמקרטון אפשר לעשות המון: כשמצפים אותו בלכה החומר נהיה עמיד בפני נוזלים. בעיני זו עבודה מרתקת, התורמת לחברה וגם מהנה מאוד. הכי שמחתי לגלות שהבן שלי הוא שותף מלא להתלהבות ולעשייה הזו וגם מאוד אוהב לעזור לי ביצירה ובהדרכה".
עצות הזהב של יוספה:
• להרשות לעצמך להתלהב – לא לכבות את הכמיהה למשהו חדש ואחר. כשתחום חדש מרגש אותך, לא להיבהל מהשינוי המאיים, אלא דווקא לתת לעצמך את ההזדמנות לחקור אותו בנחת. לפעמים, זמן רב חולף בין ההתעניינות לשינוי הגדול שבסופו של דבר היא מחוללת, אבל ההמתנה והסבלנות שווים את זה.
• לאזור אומץ ולפרוץ מחסומים – ביקורת מהסביבה, שיקולי יוקרה וגם חישובים כלכליים מעכבים הם רק מחסומים שצריך לפרוץ. כשלך ברור לאן את רוצה להגיע, המחסומים האלה מפריעים לך הרבה פחות.
• אפשר גם להסס ולהתלבט – לא מוכרחים להחליט מיד. אני, למשל, מתלבטת בין הפעילות היצירתית בעסק, שמאוד חשובה לי, לבין ההדרכה שמרתקת אותי ומאפשרת לי להעביר את המסר ולספק את החוויה היצירתית גם לאחרים. אני יודעת שאומרים שצריך לבחור כיוון אחד ולפתח אותו, אבל בינתיים מרשה לעצמי גם להתלבט.
המחשבון:
- 3 קורסי אימון: כעשרת אלפים שקלים.
- קורס בסיסי לעבודה בקרטון: 800 שקלים.
- הסטודיו של יוספה נמצא בביתה שבכפר ורדים, אך את החוגים היא מעבירה במקומות חיצוניים, כגון בתי ספר. כך היא יותר נגישה וגם חוסכת עלויות של שכירות ותחזוקת מבנה.
- וכמה עולה הקרטון? חומר הגלם שבו היא משתמשת זמין ונגיש ולעיתים קרובות גם לא עולה לה כסף. את עלויות הצבעים והלכות מממן מזמין הסדנה.
עושות עסק לשירותך: איך מעלים את העסק שלי למודעות?
יוספה: "הקרטון הוא חומר שחיבר אותי לעצמי וליצירתיות שלי והיום אני יוצרת את החיבור הזה אצל האנשים בסדנאות שלי. מאוד הייתי רוצה להעלות למודעות את הייחוד של רהיטי הקרטון ולהגיע למצב שבו בכל משרד, חנות או מתנ"ס ירצו להתנסות ביצירת רהיטי קרטון ובעבודת צוות הנלווית לכך".
אורנית מגנוס,
מאמנת אישית ועסקית ומגשרת מציעה:
- לחדד את המסרים: המומחיות של יוספה מבוססת על השילוב מהנדסת-יוצרת-מאמנת ולתמהיל הזה יש משמעות: כי יש עוד יוצרים בקרטון, אבל המומחיות של יוספה יחידה, מיוחדת ויוצרת עניין אני מציעה להדגיש זאת על מנת לבדל וגם למתג אותה. כבעלת עסק שבנתה מודל ייחודי של מפגש יצירתי בין אדם לחומר (קרטון בשימוש חוזר). בנוסף, להדגיש מה עושים בסדנה אופיינית כדי לעודד אנשים לרכוש אותה, להעביר מסרים שזהו תהליך מהנה שמאפשר לאדם ממש ליצור מחומר ידידותי לסביבה, נקי ושקט.
- לפתוח בלוג, להעשיר את האתר: באתר של קרהיטון יש רק כרטיס ביקור. מאוד כדאי ליוספה לפתוח בלוג, שבו תוכל לספר על פרויקטים וגם ללוות את המסופר בצילומים של מוצרים ומפגשים מרגשים, המתרחשים בסדנאות שלה. כך תוכל לשתף לקוחות פוטנציאליים בתהליך שעוברים איתה. להמחיש כיצד יוצרים ובונים מוצר, אבל תוך כדי כך, המשתתפים בסדנה גם יוצרים ובונים משהו חדש בתוך עצמם ועוברים חוויה מיוחדת ומעשירה".
- להתמקד באוכלוסיה מסוימת: כרגע יוספה מעדיפה לא לבחור בין האוכלוסיות איתן היא עובדת (אסירים בבתי סוהר, תלמידים במתנ"סים בחוגי נוער, גנים ובתי ספר ועוד). יוספה ממשיכה להעביר סדנאות לכולם, וזאת למרות הידיעה שמבחינה כלכלית הכי כדאי לה לכוון אל האוכלוסייה העסקית, דוגמת בוני תצוגות ומעצבי חנויות וחלונות ראווה. ניהול נכון של הזמן, יאפשר לה בעתיד ליצור איזונים בין הצרכים השונים שלה, כמהנדסת, יוצרת ומאמנת ואף לקבוע לעצמה את התמהיל הנכון, גם מבחינת ההכנסה, כמובן".
רהיטים מקרטון בעיצוב יוספה שמואל. זולים ושומרים על הסביבה (צילומים: סאדר נאחס וסימון שמואל)