האיחוד האירופי: מודאגים ממכרזי הבנייה בי-ם
בהודעה מטעם שבדיה, נשיאת האיחוד, נמסר כי פרסום המכרז להקמת כ-700 יחידות דיור בשכונות היהודיות במזרח הבירה "מקשה על חידוש המו"מ לשלום". האיחוד קרא לישראל "לשקול מחדש את יישום התוכנית"
יום אחרי הגינויים החריפים ברשות הפלסטינית על החלטת ישראל לבנות כ-700 יחידות דיור חדשות במזרח ירושלים, הצטרף הערב (יום ב') האיחוד האירופי לביקורת על המהלך. שבדיה, נשיאת האיחוד עד לסוף השנה, פרסמה הודעה שלפיה היא "מביעה את דאגתה מההחלטה לפרסם מכרזים לבנייה בשטח כבוש, שהיא צעד בלתי חוקי הנוגד את החוק הבינלאומי".
בהודעה נכתב עוד, כי "ההחלטה אינה מסייעת ליצור אווירה שתאפשר את חידוש המשא ומתן ואת קביעת מעמדה של ירושלים כבירת שתי מדינות". נוסף על כך, קראה שבדיה לישראל "לשקול מחדש את התוכנית".
המכרז, שעליו הודיע אתמול משרד הבינוי והשיכון, כולל בנייתן של כ-6,500 יחידות דיור ב-54 יישובים בכל הארץ. בין סעיפיו כלול פיתוח בנייה בשכונותיה הבאות של הבירה: 377 יחידות דיור חדשות בנווה יעקב , 117 יחידות בהר חומה ו-198 יחידות בפסגת זאב - ובסך הכל 692 דירות חדשות בשכונות היהודיות במזרח ירושלים.
פועל פלסטיני בונה בשכונת הר חומה (צילום: AP)
מחזיק תיק ירושלים בפתח, חאתם עבד אל-קאדר, תקף בשיחה עם ynet את ההחלטה ואמר כי ממשלת ישראל נחושה "לפוצץ" את התהליך המדיני. לדבריו, הטיעונים על כך שהבנייה נועדה להקל על מצוקת הדיור הם שקריים. "בהתנחלויות שבירושלים אין שום מצוקת דיור ובמרבית ההתנחלויות הדירות עומדות ריקות, זהו צעד שנועד ליצור עובדות בשטח במסגרת המאמץ הישראלי להביא לקריסת התפיסה האמריקנית של שתי המדינות".
בכירים בישראל: "האמריקנים ידעו על ההחלטה"
בניגוד לטענות שהשמיע עבד אל-קאדר, טענו בכירים בישראל כי ארצות הברית ידעה מראש על פרטי התוכנית, עד לרמת מיקומה של כל יחידת דיור בודדת. עם זאת, סירבו אותם גורמים לומר מה הייתה תגובת האמריקנים על תוכנית הבנייה. לדבריהם, עיתוי פרסום המכרז אינו מקרי, והוא נעשה תוך ניצול ימי חג המולד, שבהם שוהים בחופשה בכירי הממשל בארצות הברית ובאיחוד האירופי.
הגורמים הדגישו כי ראש הממשלה נתניהו אינו מסתיר דבר: "הוא הצהיר מפורשות, גם בקבינט ומיד אחר כך קבל עם ועולם, שההחלטה על הקפאת הבנייה ביהודה ובשומרון אינה נוגעת לירושלים. ישראל בנתה בירושלים לפני ההקפאה ותבנה גם עכשיו".