שתף קטע נבחר

מעתה: חיסון לשפעת חזירים ללא אדג'ובנט - לכולם

עד היום ניתן החיסון לשפעת החזירים ללא אדג'ובנט, התוסף שהיה מקור דאגתם של רבים שסירבו להתחסן, רק לנשים בהריון ולתינוקות. החל מהימים הקרובים יוכל הציבור לבחור אם ברצונו להתחסן בחיסון עם אדג'ובנט או בלעדיו. הסיבה הרשמית לשינוי: יש מספיק חיסונים במלאי. המשמעות: עכשיו יבואו לקבל את החיסון גם אותם אנשים שחששו מפניו. רק 3% מהאזרחים התחסנו עד היום

הצוות לטיפול במגיפות, המליץ למשרד הבריאות לאפשר לכל האוכלוסייה להתחסן בחיסון שאינו מכיל אדג'ובנט ושיועד עד כה רק לנשים הרות ולתינוקות עד גיל שלוש. בישיבת הצוות אמש (א') התקבל עדכון לפיו בארץ יש כמות מספקת של חיסונים וניתן להסיר את המגבלות על סוגי החיסונים. ההמלצות צפויות להתקבל על ידי משרד הבריאות ויידרשו עוד מספר ימים של היערכות לוגיסטית להפצת החיסונים ללא אדג'ובנט לכל סניפי קופות החולים.

 

אדג'ובנט הוא מרכיב כימי המצוי בחלק מהחיסונים. מרכיב זה מגביר את תגובת מערכת החיסון בצורה כזו המאפשרת ליצור מהר יותר נוגדנים שינטרלו את נגיף שפעת החזירים. האדג'ובנט גם גורם לכך שרמת הנוגדנים שנוצרים תישאר גבוהה לזמן רב יותר.

 

עם זאת, פורסם כי אדג'ובנט מסוג מלחי אלומיניום נחשד כי הוא זה שגרם לתופעות נוירולוגיות אצל חיילי ארצות-הברית שהתחסנו נגד אנתרקס במלחמת המפרץ. האדג'ובנט שבו נעשה שימוש בחיסונים בישראל נקרא סקוואלין והוא חומר שומני, שלעיתים מופק מכבד של כריש.

 

הסיבה לשינוי העמדה: מספיק חיסונים במלאי

ממשלת ישראל רכשה שלושה סוגים של חיסונים: שניים מהם, "פנדמריקס" ו"פוסטריה", מכילים אד'גובנט, והשלישי - "פננזה" אינו מכיל אדג'ובנט ומיועד כיום רק לנשים הרות ולתינוקות מגיל חצי שנה ועד שלוש.

 

"הרקע להחלטה קשור לעובדה שיש בישראל מלאי חיסונים מספיק. הסתבר לנו שיש מספיק חיסונים כדי לאפשר לרופאים לבחור איזה חיסון לתת למטופל וגם המטופל יכול לבחור", אומר פרופ' דני אנגלהרד, ראש הצוות לטיפול במגיפות משרד הבריאות. לדבריו בישראל יש כיום 150 אלף מנות של החיסון פננזה, ללא אדג'ובנט, וצפויות להגיע עוד כמה מאות אלפי מנות ממנו בשבוע הבא. בסך הכל הוזמנו למעלה מחצי מיליו מנות של סוג חיסון זה, מתוך 7.3 מיליון מנות חיסון שרכש משרד הבריאות.

 

התקווה: שינוי העמדה יגרום ליותר אנשים להתחסן

"יש לנו נתונים שלא היו לפני חודש לגבי היעילות והבטיחות. בשוודיה נשים הרות וחולים במחלות אוטואימוניות חוסנו עם אדג'ובנט ולא קרה שום דבר. אני כרופא רוצה שתהיה לי בחירה עבור החולה. כשיש מספיק, כל רופא יוכל לבחור מה שנכון", אמר פרופ' אנגלהרד.

 

בהחלטת המומחים צויין כי "עם זאת, לנשים הרות ותינוקות בגיל חצי שנה עד שלוש מומלץ חיסון ללא אדג'ובנט".

 

בשבועות האחרונים קיבלו בצוות לטיפול במגיפות פניות מרופאים שביקשו לאפשר להם לחסן חולים במחלות אוטואימוניות או חולים הסובלים מדיכוי המערכת החיסונית בחיסונים ללא אדג'ובנט. הצוות לא דן בשאלה זו, אך החליט לאפשר שיקול דעת לכל רופא. בציבור נותר רושם שהחיסונים הללו, שניתנים לנשים הרות הם בטוחים יותר, בעוד החיסון עם האדג'ובנט זוכה ליחסי ציבור גרועים במיוחד.

 

נכון להיום חוסנו 225,364 איש (כ-3 אחוז מהאזרחים) וההערכה היא שהגמישות בבחירת החיסון יכולה לעודד אנשים נוספים ללכת ולהתחסן. 

 

מדו"ח המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות עולה כי בשבוע האחרון נרשמה ירידה נוספת בתחלואה דמויית השפעת , אך ישנה עלייה בפניות למרפאות הקשורות לדלקות בדרכי הנשימה ולדלקת ריאות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החיסון לשפעת החזירים. מעכשיו גם בלי אדג'ובנט לכל דורש
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים