שתף קטע נבחר

 

פוטין: ארה"ב מפירה האיזון ומונעת הסכם הגרעין

ראש הממשלה הרוסי איים כי התוכנית האמריקנית לבניית מערכת הגנה מטילים מאלצת את רוסיה לבנות נשק חדש

ראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין, אמר היום (ג') כי תוכניתה של ארצות הברית לבנות מערכת חדשה להגנה מטילים באירופה היא המכשול העיקרי לחתימת הסכם חדש בין המדינות בנוגע לצמצום מאגרי הנשק הגרעיני בעולם.

 

שתי המעצמות הוותיקות פועלות כיום לגבש הסכם חדש לפיקוח על הנשק האסטרטגי ולצמצומו, שיחליף את אמנת START שנחתמה ב-1991. אולם שתי המדינות כבר הודיעו כי לא יצליחו להגיע להבנות עד סוף השנה. זהו תאריך היעד שהציבו לעצמן לפני פקיעת ההסכם הקודם בנושא.

 

פוטין, המבקר בעיר ולדיווסטוק שבמזרח רוסיה, נשאל על-ידי עיתונאים מה מעכב את חתימת ההסכם החדש, וענה: "מה הבעיה? הבעיה היא ששותפינו האמריקנים בונים מערכת הגנה מטילים ואנחנו לא". לדברי פוטין, פעולותיה של ארה"ב מפירות את האיזון השורר בין המדינות מאז המלחמה הקרה, ומאלצות את רוסיה לבנות נשק התקפי חדש.

 

הערותיו של הפוליטיקאי החזק ביותר ברוסיה מדגישות את הבעיות הקשות המעיבות על השיחות בסוגיית ההסכם החדש, ואת אי-הנוחות הגדולה שחשים במוסקבה מהתוכנית האמריקנית, למרות ביטול התוכנית המקורית להצבת מערכת הגנה בפולין ובצ'כיה.

 

הפרת האיזון תוביל לתוקפנות 

"אם אנחנו לא בונים מערכת הגנה מטילים, אז יש סכנה שידידינו, שיוצרים את 'המטריה' הזאת, ירגישו כל כך בטוחים שהם ירשו לעצמם לעשות מה שהם רוצים", הסביר פוטין לכתבים. "האיזון יופר, והתוצאה תהיה תוקפנות מיידית". לדבריו, "כדי לשמר את האיזון אנחנו צריכים לבנות נשק התקפי".

 

התייחסותו של פוטין לנשק התקפי הגיעה בעקבות הודעתו של נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב,כי ארצו מתכוונת לפתח "דור חדש" של טילים גרעיניים כדי לשמר את יכולת ההרתעה שלה. "כמובן שאנחנו מתכוונים לפתח מערכות חדשות, לרבות מערכות נשק", אמר מדבדב בראיון חג המולד. "מערכת ההגנה הגרעינית שלנו תוסיף להיות יעילה".  

 

הסכם START נחתם ב-1991 בין נשיאה האחרון של ברית המועצות, מיכאיל גורבצ'וב, לבין נשיא ארה"ב דאז, ג'ורג' בוש האב. במסגרתו נדרשו שתי המעצמות לצמצם את ארסנל הגרעין שלהם לפחות ב-25% לכדי 6,000 ראשי קרב. תוקפו של ההסכם פג ב-5 בדצמבר 2009 וכעת פועלים מנהיגי המדינות לגבש מסמך חלופי.

 

ההערכות לגבי גודלו של הארסנל הגרעיני של שתי המעצמות משתנות, אך גוף אמריקני טען כי בתחילת 2009 החזיקה ארה"ב בכ-2,200 ראשי נפץ גרעיניים מבצעיים, וכי רוסיה החזיקה ב-2,790.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוטין במזרח רוסיה. האיזון מופר
צילום: AP
מומלצים