רוסיה שוקלת להסיט אסטרואיד מסוכן ממסלולו
מדעני נאס"א טוענים כי הסיכוי שהאסטרואיד הענק אפופיס יתנגש בכדור הארץ הוא קלוש למדי, אך בסוכנות החלל הרוסית לא סומכים על הערכותיהם והודיעו כי יכנסו ועידה שתבחן את האפשרות לשלוח חללית שתסיט את האסטרואיד ממסלולו
ראש סוכנות החלל של רוסיה אמר היום (ד') כי ארצו תשקול לשלוח חללית אשר תפעיל כוח כבידה על אסטרואיד גדול, על מנת להסיתו ממסלולו ולהסיר את הסכנה כי יתנגש יום אחד בכדור הארץ.
האויבים שסביבנו - אסטרואידים מתנגשים בכדור הארץ:
- בלי ששמנו לב: אסטרואיד התפוצץ מעל אינדונזיה
אנטולי פרמינוב הודיע כי הסוכנות תקיים ישיבה דחופה ותדון באפשרות לשלוח חללית לאסטרואיד המכונה "אפופיס". ראש הסוכנות הרוסית אמר כי הוא יזמין גם את נאס"א, את סוכנות החלל האירופית וסוכנויות של מעצמות חלל נוספות להצטרף לפרויקט.
כשנתגלה לראשונה דבר קיומו של אפופיס, ב-2004 העריכו אסטרונומים כי קיים סיכוי של 1 ל-37 שהאסטרואיד, ששטחו 270 מטרים, יתנגש בכדור הארץ כשיחלוף לידו בשנת 2029. מחקרים מאוחרים יותר פסלו את האפשרות הזאת, והראו שהמרחק הקצר ביותר שאליו עשוי האסטרואיד להגיע ב-2029 הוא 30 קילומטרים מעולמנו. עם זאת, מחקרים אלה לא פסלו אפשרות של התנגשות מאוחרת יותר, בעת המעבר הבא של אפופיס ליד כדור הארץ - בשנת 2036.
באוקטובר, הנמיכו בנאס"א את ההסתברות להתנגשות ב-2036 מרמה של 1 ל-45 אלף לרמה של 1 ל-250 אלף. באותה הזדמנות הוערכה ההסתברות של התנגשות במעבר שיתרחש ב-2068 כהסתברות של 1 ל-330 אלף.
מזה שנים מציעים מדענים שיטות שונות למנוע התנגשות פוטנציאלית של אסטרואיד גדול בכדור הארץ. בין השיטות שהוצעו ניתן למנות גשושית שתקיף את האסטרואיד ותפעיל עליו כוח כבידה שישנה את מסלול תנועתו וחללית שתתנגש בעוצמה רבה באסטרואיד וכך תדחוק אותו למסלול בטוח יותר. היו שאף המליצו להפציץ אסטרואידים בנשק גרעיני, למרות הסכנה שבביטול האיסור על הכנסת נשק גרעיני לחלל.
פרמינוב לא הזכיר בדבריו את ההערכות של מדעני נאס"א, בנוגע לסיכויים הקלושים להתנגשות בין אפופיס לכדור הארץ וציין כי המידע שבידיו מעיד על כך שהסיכויים להתנגשות ב-2036 גבוהים למדי. ראש סוכנות החלל הרוסית שירב לחשוף פרטים בנוגע לתכנית השיגור, אך טרח לציין כי ארצו לא מתכוונת להכניס נשק גרעיני לחלל. "חישובים שערכנו מראים שניתן למנוע את התנגשות האסטרואיד בכדור הארץ, מבלי להזדקק לנשק גרעיני", אמר פרמינוב, "חייהם של אנשים בסכנה! יש להשקיע כמה מאות מיליוני דולרים ולבנות מערכת שתוכל למנוע התנגשות כזאת".
בוריס שוסטוב, מנהל במכון לאסטרונומיה של סוכנות החלל הרוסית, שיבח את דבריו של ראש הסוכנות ואמר כי הצהרה מלמדת שקובעי המדיניות מכירים בסכנה המוחשית שמהווים האסטרואידים לשלומם של יושבי כדור הארץ. "אפופיס הוא רק סמל לשינוי במגמה", אמר שוסטוב. "ישנם עוד הרבה גרמי שמיים מסוכנים שאודותיהם אנו יודעים מעט מאוד".