מע"מ יורד, המים עולים: 'יד נותנת, שנייה לוקחת'
לקראת ייקור המים ביום ו' נערכים בשכבות החלשות למציאות חדשה, ולא מתנחמים בהורדת המע"מ: "מה כבר אפשר לקנות ב-4,200 שקל?". העובדים הסוציאלים אומרים כי ההטבה צינית, ותקל רק על המגזר העסקי: "עניים לא יוכלו לרכוש תרופות"
הממשלה אמנם החליטה אתמול (ד') להפחית את המע"מ ל-16%, אבל בארגונים המייצגים את השכבות החלשות לא מתרשמים. אחרי שכל מאמצי הסיכול נכשלו, יתייקרו מחרתיים המים ב-25 אחוזים, ולעניים אין ספק כי זהו עבורם השינוי הדרמטי מבין השניים, וגזרה קשה מנשוא. "באוכל אני עוד יכול לחסוך, אבל אני לא יכול שלא לקלח את הילדים או לא לבשל להם", מסביר דוד, אב ל-11 ילדים מצפון הארץ.
יושב ראש ארגון העובדים הסוצאלים, איציק פרי, אמר בשיחה עם ynet כי שתי ההחלטות ההפוכות שקיבלה הממשלה הן
דוגמה לציניות שבמדיניות הכלכלית שלה. הוא הביע פליאה על כך שהמדינה יכולה להוריד את המע"מ מצד אחד, ובאותה נשימה לטעון כי היא זקוקה לאותם מיליארדי שקלים כדי להציל את משק המים.
"הורדת המע"מ לא תשפיע על השכבות החלשות, אלא תקל על המגזר העסקי", אמר פרי. "הממשלה לא מבינה ששוויו של שקל אחד עבור איש עני שמתקיים מקצבה, שווה לחמישים שקלים עבור אזרח ממעמד הביניים. ייקור המים יעמיד את העניים במצב שבו עליהם לחשוב פעמיים אם לרכוש תרופה או לא".
דוד, המתקשה לטפל ב-11 ילדיו, מאשש את הטענה של פרי, ותוהה כיצד יוכל לסגור את החודש. "אנחנו האזרח הקטן, אותם נזקקים, קשישים ונכים שלא מעניינים אף אחד", הוא מתלונן. "גם זה שאמרו היום שמורידים את המע"מ בכלל לא ישפיע עליי, כי מה אני כבר קונה ב-4,200 שקל לחודש? גם ככה אנחנו חיים מניתוק לניתוק של החשמל, ומה שהממשלה עשתה היום זה פשוט פשע. הם לא מכירים את המציאות, ולא יודעים איך החיים האמיתיים של העניים נראים. משפחה לא יכולה להתקיים בלי מים".
"הורדת המע"מ תורמת רק לעשירים"
סמנכ"ל מחקר במוסד לביטוח לאומי, ד"ר דניאל גוטליב, טוען כי לשני הצעדים יש השפעה. לדבריו, "היות שרוב הכסף של
השכבות החלשות יוצא על צריכה, הורדת המע"מ תקל במידה מסוימת, והתייקרות המים תגדיל את ההוצאה. אלו שתי
השפעות מנוגדות על כוח הקנייה של השכבות החלשות. הורדת המע"מ לא פותרת את הבעיה, לא של העוני ולא של ייקור המים".
שר הרווחה, יצחק (בוז'י) הרצוג, שמתנגד נחרצות לייקור המים, הזכיר כי ביום ראשון תתכנס ועדה מיוחדת שהקים כדי לדון
בהשפעות של ייקור המים על השכבות החלשות. "אנחנו רוצים
פיצוי על ייקור המים בשכבות החלשות, כפי שהיה כשהתייקר הלחם", הבהיר. הוא הביע תקווה שניתן יהיה עדיין למנוע את ייקור המים.
במטה המאבק נגד התייקרות המים שהקימו עמותת "ידיד" וארגון העובדים הסוציאלים, מציעים לממשלה לערוך חישוב מחודש. "מוזר מאוד שהממשלה נותנת ביד אחת הנחה על חשמל לקשישים ונכים, ומורידה להם ביד השנייה את מחירי המים. יד אחת לוקחת, ויד אחת נותנת. הורדת המע"מ תורמת אך ורק לעשירים", אמרו במטה המאבק.