שתף קטע נבחר

השגריר בארה"ב: עדיין לא דנים בתקיפה באיראן

שגריר ישראל בוושינגטון נשאל בראיון אם ממשל אובמה לוחץ על ישראל שלא לתקוף את מתקני הגרעין, והשיב: "זה לא נושא שעולה, אנחנו עדיין רחוקים מזה". לדבריו, הדיונים מתמקדים לפי שעה בהטלת סנקציות על טהרן בשנה הקרובה

השיחות בין ישראל לארצות הברית על עצירת תוכנית הגרעין של איראן טרם הגיעו לדיון באופציה הצבאית, ובמקום זאת מתמקדות בהטלת סנקציות על הרפובליקה האיסלאמית בשנת 2010. כך אמר היום (ה') שגריר ישראל בוושינגטון, מייקל אורן.

 

 

בסיומה של שנה שבה ניסה נשיא ארה"ב, ברק אובמה, לנהל משא ומתן עם איראן על העשרת האורניום שלה, ונכשל בכך,

אומר השגריר הישראלי כי הוא אינו רואה כל סימן לכך שהאמריקנים נסוגים מדרישתם זו. "אני בטוח למדי במחויבותה של ארה"ב להניא את איראן מהעשרת אורניום על אדמתה, מטרה המשותפת לנו", אמר אורן בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס. "העמדות שלנו בנוגע לאיראן זהות לחלוטין, ויש לנו שיתוף פעולה ותקשורת קרובים מאוד".

 

הקיפאון הדיפלומטי מול טהרן, שלא השיבה על הצעת המערב להעשיר עבורה אורניום ברוסיה ובצרפת, העלתה לאחרונה שוב את ההשערות בדבר האפשרות שישראל תתקוף בעצמה את מתקני הגרעין האיראנים.

 

כשנשאל אם ירושלים נתונה ללחץ מצד וושינגטון בנוגע לאפשרות של פעולה צבאית, השיב אורן: "זה לא נושא שעולה. זה לא נושא לדיון. זה לא נושא לשיחה בינינו משום שאנחנו עדיין לא שם. אנחנו רחוקים מזה". אורן אמר כי "כרגע עיקר תשומת הלב מופנית לגיבוש וליישום של הסנקציות. זה המקום שבו אנחנו נמצאים".

 

במקביל לדברים, התייחס במרומז לאיום מאיראן גם שר הביטחון, אהוד ברק. בנאומו במסדר הכנפיים בחצרים אמר: "מרחב האיומים שבפניהם ניצבת מדינת ישראל התרחב מאוד, אנו עוקבים ונכונים לכל אתגר שיוצב בפנינו, קרוב או רחוק. מדינת ישראל חזקה ומרתיעה הינה המדינה החזקה 1500 ק"מ מסביב לירושלים וחיל האוויר, שהוא מהטובים בחילות האוויר בעולם, נושא עוצמה זו ומהווה עמוד תווך מרכזי אל כל איום ברדיוס הזה".

 

סנקציות הן לפחות שינוי כיוון

כמה סבבים של סנקציות כבר הוטלו על איראן בעבר במועצת הביטחון של האו"ם, אולם זו המשיכה להעשיר אורניום עבור מה שהיא מכנה "מטרות שלום". מומחים רבים מטילים ספק בכך שארה"ב והמעצמות האירופיות יצליחו לגייס את תמיכתן של רוסיה וסין לסנקציות נוספות במועצה. תמיכתן של השתיים מכרעת, משום שהן ניהנות מזכות וטו בה.

 

גורם בכיר רשמי בממשלת ישראל, שביקש להישאר בעילום שם,

אמר לסוכנות הידיעות כי ישראל תברך על מהלך שכזה מצד אובמה, ולו בשל היותו סימן מוחשי לנכונותו לעבור ממדיניות של ניהול משא ומתן עם איראן לעימות מולה.

 

בשנה שעברה, תחת ממשלו של הנשיא הקודם, ג'ורג' בוש הבן, דחתה ארה"ב בקשה ישראלית לרכוש מטוסי תדלוק ופצצות חודרות בונקרים, במה שנתפש כאזהרה מצדה לירושלים שלא לנסות לתקוף את איראן לבדה. השגריר אורן נשאל בראיון אם ישראל נתקלה בסירובים דומים לרכישת תחמושת אסטרטגית מאז שהוא עצמו נכנס לתפקיד ביוני, והשיב: "שום דבר, שום דבר. זה לא נושא שעומד לדיון בין ממשלת ישראל לממשל אובמה".

 

בהכנת הידיעה השתתפה אילנה קוריאל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השגריר אורן. בטוח במחויבות האמריקנית
צילום: AP
מתקן ההעשרה ליד קום. "מתמקדים בסנקציות"
צילום: AP
מומלצים