הפתעה: אורי שני עדכן את תעריפי המים בעצמו
ועד עובדי רשות המים הודיע שהעלאת התעריפים תתעכב בגלל השביתה ולא היה ברור מתי נתחיל לשלם יותר. אולם ל-ynet נודע כי יו"ר רשות המים ובכירי הרשות ביצעו את עבודת ההכנה שתאפשר את העלאת התעריפים כבר היום, מאחורי גבם של העובדים. התוצאה: מהיום בבוקר המונה מתחיל לדפוק
הרפורמה במשק המים, שבמסגרת השלב הראשון שלה אמורים התעריפים לעלות ב-25% נכנסת לתוקף הבוקר (ו'), למרות שביתת עובדי רשות המים. ל-ynet נודע, כי יו"ר רשות המים, אורי שני ובכירי הרשות ביצעו את עבודת ההכנה שתאפשר את העלאת תעריפי המים כבר מהיום בבוקר, מאחורי גבם של העובדים.
- המבקר: לשקול מחדש את העלאת תעריפי המים
- לנדאו לא מוותר: "אנחנו נייקר את המים"
- בגלל השביתה: העלאת תעריפי המים תתעכב
- אורי שני מתעקש: התעריפים יעלו רטרואקטיבית
עובדי רשות המים נמצאים בשביתה מזה כחודש. הבוקר (ה') הודיע יו"ר ועד העבודים אמיר שישא, כי השביתה תעכב את העלאת התעריפים, כיוון שהעובדים השובתים לא ביצעו את עבודת ההכנה הטכנית הנדרשת לעדכון התעריפים החדשים.
שישא הוסיף, שהתעריפים החדשים ייכנסו לתוקף רק כמה ימים אחרי שהשביתה תסתיים, בשל הזמן שיידרש לעובדים לעדכן את התעריפים אחרי השביתה.
לא היה ברור מה יקרה לגבי התשלום על הימים בין היום בבוקר לבין סוף השביתה והאם ייגבה עליהם תשלום רטרואקטיבי. ואולם ל-ynet נודע כי יו"ר הרשות פעל בינתיים בשקט והביא בעצמו לעדכון הטכני שיאפשר את ההתייקרות, מאחורי גבו של הוועד.
שני הפעיל מספר מנהלים בכירים ברשות, המועסקים בחוזים אישיים ולכן אינם משתתפים בשביתה. הם העלו את התעריפים מבלי שהעובדים הממונים על הנושא ידעו שהדבר נעשה. באופן זה שני הבטיח לבצע את הדבר שהממשלה ביקשה והציבור חשש מפניו: המים יתייקרו החל מהלילה בחצות ב-25%.
מקשה על מתנגדי הרפורמה
הצעד המפתיע של שני יקשה גם על המאבק של המתנגדים לרפורמה בתעריפים. כזכור, הודיע שלשום מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס, כי הוא ממליץ לממשלה לשקול מחדש את העלאת התעריפים, וועדת הכנסת לביקורת המדינה מיהרה לקרוא לממשלה להקפיא את הרפורמה.
שר התשתיות, עוזי לנדאו, הודיע כי לא יקפיא את הרפורמה אף שהוא מוכן לדון מחדש בשלבים הבאים שלה, הכוללים העלאות של התעריפים. הוועדה לביקורת המדינה זימנה את לינדנשטראוס, לנדאו ושר האוצר יובל שטייניץ לדיון מיוחד בעניין וגורמים ממשלתיים העריכו שבעקבות הדיון בוועדה ייפתח משא ומתן שיביא לשינוי ברפורמה ואולי אף לביטולה.
גורם בכיר במשק המים ששוחח שלשום עם ynet אמר: "השביתה עשויה לאפשר לממשלה לרדת מהעץ שהיא טיפסה עליו. בזמן השביתה ממילא הרפורמה לא נכנסת לתוקף ולכן ניתן לקיים משא ומתן על האפשרות לשנות או לבטל אותה".
ואולם, כעת, לאחר שהתעריפים עודכנו והרפורמה נכנסת לתוקף יהיה קשה יותר לבטל את הרפורמה ונראה שהדיון יתמקד לא בביטולה, אלא בביטול של השלבים הבאים, שכאמור כוללים העלאות נוספות של מחיר המים.
כמה יעלה לנו?
הרפורמה במשק המים אמורה לאחד בין התעריפים השונים שאנו משלמים בחשבונות המים הביתיים וכן בין חשבון המים לאגרת הביוב. כיום אנחנו משלמים "תעריף א'" של 4.1 שקלים לקו"ב מים על 8 הקו"ב הראשונים, "תעריף ב'" של 5.7 שקלים לקו"ב על 8 הקו"ב הבאים, מ-8 קו"ב עד 16 קו"ב לחודש, ו"תעריף ג'" על כל טיפה שמעל ל-16 קו"ב, לא כולל היטל הבצורת. כל זאת, בלא קשר למספר הנפשות בבית. בנוסף, אנחנו משלמים כיום היטל ביוב שמשתנה מרשות לרשות, ונע בין 2-4 שקלים לקו"ב מי ביוב.
אחרי הרפורמה, יחושבו התעריפים לפי מספר הנפשות בבית והיטל המים יאוחד עם היטל הביוב. משפחה שתצרוך עד 2.5 קו"ב לנפש לחודש תשלם עליהם "תעריף אלף" של 8 שקלים לקו"ב, כולל מים וביוב ביחד. על כל קו"ב לנפש-לחודש נוספים, ישולמו "תעריף ב'" - 11.5 שקלים. תעריף ג' יבוטל.
משפחה ענייה בת שמונה נפשות, לדוגמה, שאינה מחזיקה מכונת כביסה ומדיח כלים ואין לה חצר, וחוסכת על זמן המקלחת, משלמת כיום תעריף מינימלי בתוספת אגרת ביוב, ובסך הכל בין 6 ל-7 ומשהו שקלים לקו"ב, ואילו אחרי שהרפורמה תיושם במלואה היא תשלם 8 שקלים לקו"ב.
ואילו זוג מבוסס בלי ילדים, עם מכונת כביסה, מדיח כלים וחצר גדולה, משלם כיום תשלום שמורכב משלושה תעריפים שונים שנעים בין 6 ל-12 שקלים לקו"ב, ואילו אחרי הרפורמה היא תשלם על רוב המים בתעריף של 11.5 שקלים לקו"ב. הרפורמה תתבצע בהדרגה, כאשר בשלב השלישי שלה, המתוכנן לסוף השנה - אם הוא יצא לפועל - יעלו תעריפי המים הממוצעים במדינה בשיעור שבין 40% ל-50%.