"חובה היה להרחיק את האחים סודמי מקטינים"
המשטרה טוענת כי בתלונה שהוגשה לפני כמה שבועות נגד האחים נאור ואדיר סודמי, החשודים ברצח הילד ליאון קלנטרוב, לא פורטו עבירות המאפשרות מעצר. גורמים משפטיים סבורים כי למשטרה דווקא יש כלים רבים להגביל התנהגות אלימה. "מעשה מגונה בפומבי היא בהחלט עבירה שניתן לעצור בגינה"
האם הטיפול באחים סודמי היה מספק? גורמים משפטיים אמרו אמש (יום ו') ל-ynet כי עבירות של מעשה מגונה בפומבי, בהן נחשדו האחים אריק ונאור סודמי בשבועות האחרונים, הן עילה מספקת לביצוע מעצר או לפיקוח מסוג אחר כולל טיפול פסיכיאטרי. המשטרה מצדה גורסת כי נגד האחים סודמי הוגשה תלונה אחת, אך "העבירות שפורטו בה לא היו בנות מעצר".
רצח הילדים: הסיקור המלא ב-ynet
- חשד: תאומים רצחו ילד בן 7 בבני עי"ש
- לפני שבועות הוגשה תלונה נגד התאומים
- המשטרה: לא היו ראיות נגד החשודים מבני עי"ש
- שירותי הרווחה: המשפחה מנעה טיפול בתאומים
- אב היכה למוות את בתו התינוקת בירושלים
מפקד מרחב לכיש, ניצב-משנה אלון לבבי, ציין כי התלונה נגד האחים סודמי דיברה על "חשיפת איבריהם בפני הילדים, דבר חמור כשלעצמו". גורמי משטרה ציינו כי חרף התלונה ועדויותיהם של אזרחים רבים על בעיתיותם של האחים סודמי, "לא יכלו העדויות שבתלונה להצביע על אופי אלים או על פוטנציאל של פגישה ממשית בילדים. ברמה הראייתית לא היו ממצאים חד-משמעיים".
אך האם חשיפת איברים בפומבי אינה מספיקה למעצר? עורך הדין ליאור אפשטיין, מתמחה בתחום הפלילים, סבור כי עבירה מסוג זה היא בהחלט עבירה שניתן לעצור בגינה חשודים. "עבירה של מעשה מגונה בפומבי היא בהחלט עבירה שניתן לעצור בגינה חשודים. גם אם המעצר עצמו אינו פיתרון, למשטרה יש כלים רבים להגביל התנהגות אלימה ועבריינית ובוודאי פדופילית, לאור התלונות שהתקבלו נגדם".
לדברי אפשטיין, אפשר לנקוט נגד החשודים בסנקציות שונות כדי למנוע הסלמה דומה לזו שאירעה במקרה הזה. "אחת האפשרויות היא להרחיק אותם ממקום מגוריהם ולדרוש מהם להגיע למשטרה לחתום. בנוסף, המשטרה עצמה יכולה לפקח עליהם, למנות קצין מבחן ולשלוח לבדיקה פסיכיאטרית".
"העבירה אינה מחייבת מעצר מאחורי סורג ובריח, אך היא מחייבת בדרך כלל תנאים מגבילים כמו הרחקה מהיישוב, הרחקה מקטינים ועוד", מציין עו"ד קובי סודרי. "בדרך כלל ישנה רגישות גבוהה לעבירות מין, במיוחד כאלה המתבצעות כלפי קטינים. מעשה מגונה בפומבי ייחשב תמיד לפחות חמור ממעשה מגונה, כיוון שלא נוצר מגע פיזי. אך כשמדובר בקטינים הרגישות גבוהה יותר. גם אקט של מעצר, הבאה לבית המשפט ושחרור במקום, יכולה לסייע בעיקר באמצעות הטלת מורא על החשוד".
חשד: המשפחה ידעה ולא דיווחה
המשטרה חושדת כי נאור ואדיר סודמי, בני 24, חנקו למוות את לאון קלנטרוב בן ה-7, בליל חמישי לאחר שניסו לבצע בו מעשה מגונה - והוא התנגד. בצהריים האריך בית משפט השלום בקריית-גת את מעצרם בשבוע. השניים חשודים בשלב זה ברצח, ועם תום בדיקת הגופה ייתכן שיואשמו גם במעשה סדום או במעשים מגונים, אם אכן התבצעו כאלה.
במקביל, נחקרו ההורים ושני אחיהם של התאומים ביחידה המרכזית של מרחב לכיש וייתכן מאוד שגם מעצרם יוארך. במשטרה חושדים כי לפחות אחד מבני המשפחה ידע על ההתרחש בחדרם של השניים, אך לא עשו כלום ולא דיווחו על כך.
בשירותי הרווחה מפנים אצבע מאשימה כלפי משפחת סודמי, ובעיקר כלפי אם המשפחה. גורם בכיר בשירותי הרווחה סיפר ל-ynet כי נעשה ניסיון לאתר מסגרת תעסוקתית מתאימה עבור התאומים, וכי הם היו אמורים לעבור אבחון במוסד לביטוח לאומי, כדי שיהיו זכאים לקצבת נכות. אולם, לדברי הבכיר, משפחת סודמי הערימה קשיים רבים ואמם לא איפשרה להעניק להם טיפול. עוד סיפר כי רק לאחרונה חלחלה בקרב בני המשפחה הבנה למצב התאומים.
פרקליטה של משפחת סודמי, עו"ד ירון פורר, הכחיש את האשמות גורמי הרווחה נגד האם. "גם האם וגם אבי המשפחה נחקרו והם מסתגרים כעת בביתם. לרשויות הרווחה יש סמכויות כמעט בלתי מוגבלות גם כאשר אין שיתוף פעולה מצד המשפחה. אני לא מבין למה הכי נוח לגלגל את האשמה לפתחה של המשפחה? היכן היו רשויות הרווחה? אם הן הבחינו בסכנה לציבור, הן היו יכולות לדווח לפסיכיאטר המקומי על כך".