עקב ניסיון הפיגוע: הבידוק לטסים לארה"ב יוחמר
בעקבות כשל המודיעין שאיפשר את ניסיון הפיגוע בחג המולד, האמריקנים החליטו להחמיר את בידוק הנוסעים מ-14 מדינות
מפיקים לקחים: בעקבות ניסיון הפיגוע בחג המולד בטיסה מהולנד לדטרויט, אזרחים של 14 מדינות צפויים לעבור מהיום (ב') באופן אוטומטי בדיקה גופנית כוללת ובדיקה פרטנית של מזוודותיהם לפני כניסה למטוסים היוצאים לארה"ב מרחבי העולם.
המדינות שהיציאה מהן תחייב בדיקה גופנית מקיפה של הנוסעים ומטענם הן איראן, עיראק,
סעודיה, תימן, סוריה, לבנון, לוב, אלג'יריה, סודן, סומליה, פקיסטן, אפגניסטן, ניגריה וקובה. הנוסעים האחרים צפויים לעבור בדיקה מקיפה בצורה אקראית ותופסק הבדיקה המקיפה של כל הנוסעים מכל היעדים בעולם שהונהגה באופן זמני בעקבות ניסיון הפיגוע במטוס "נורת'ווסט".
מייד לאחר ניסיון הפיגוע כפו האמריקנים בידוק גופני מלא בכל הטיסות היוצאות לארה"ב, אך מהיום עוברת מערכת הביקורת בנמלי התעופה בעולם לשיטה שונה המבוססת על בידוק מלא של בעלי דרכונים מ-14 מדינות, גם אם הם עולים לטיסה בכל יעד אחר בעולם, וכן של נוסעים העוברים במדינות אלו בדרכם לארה"ב.
גורם בכיר בממשל האמריקני אמר כי אלו "אמצעים ברי-קיימא שמהווים הרחבה משמעותית של עמדת הביטחון שלנו". גורמי ביטחון ברשויות התעופה האמריקניות ציינו כי האמצעים החדשים הושגו "בשיתוף פעולה יוצא דופן עם רשויות התעופה בעולם".
"מהלך קיצוני ומאוד מסוכן"
הנהלים החדשים יאפשרו להאיץ את הביקורת בעלייה למטוסים היוצאים לארה"ב, אך בוושינגטון מבהירים כי עדיין מדובר בשדרוג הבידוק הבטחוני מעבר לבדיקה השגרתית שהיתה נהוגה עד חג המולד, אשר כללה את העברת הנוסעים במתקן לאיתור מתכות וצילום רנטגן של מזוודות ותיקים.
בעלי דרכונים של 14 המדינות הנ"ל יעברו בדיקות גופניות מקיפות גם אם הם חיים עשרות שנים במדינות אחרות. מדובר במיוחד באזרחים פקיסטנים החיים עשרות שנים בבריטניה. יצויין כי נוהג הבדיקות החדש אינו תופס בטיסות פנימיות בארה"ב, שבהן הנוסעים אינם נדרשים להציג דרכונים, אלא יכולים להסתפק בהצגת רישיונות נהיגה לצורך זיהויים.
זו הפעם הראשונה שיתבצעו בדיקות בטחוניות בהתבסס על פרופיל של לאום והדבר מעורר
תרעומת של "הוועד האמריקני-ערבי נגד הפליה", המתכוון לשגר היום מחאה רשמית. "זהו מהלך קיצוני ומאוד מסוכן. פתאום שמים תוויות לאנשים הקושרות אותם לטרור רק בגלל המדינה ממנה באו", קבל נוואר שורה, העומד בראש הארגון. אולם גורמים במשרד לביטחון האומה מתעקשים כי ממשל אובמה אינה מחשיב את הצעד הביטחוני הזה כשינוי גישה וביצוע בדיקות על פי פרופיל גזעי.
הנשיא אובמה, שהשמיע ביקורת על הכשל האנושי והמערכתי שהיה עלול לעלות בחייהם של כמעט 300 נוסעים, חוזר היום עם משפחתו לוושינגטון בתום חופשה בהוואי ובכוונתו לזמן מחר ישיבה מיוחדת עם הגורמים המופקדים על ביטחון המולדת ולוחמה בטרור, כדי לבדוק את תהליך הפקת הלקחים ממחדל הטרוריסט הניגרי.