בית המשפט במצרים אסר עטיית רעלה בבחינות
בית המשפט תמך בהחלטת ממשלה לאסור על נשים להסתיר את פניהן בניקאב, בטענה שרעלה המכסה את כל הפנים מאפשרת לסטודנטיות לרמות בבחינות
בית משפט בקהיר פסק אתמול (א') בעד החלטת ממשלת מצרים לאסור על נשים לעטות ניקאב - רעלה המסתירה את הפנים - בבחינות המתקיימות באוניברסיטאות במדינה. בית המשפט נדרש להכריע בסוגייה לאחר שהשר הממונה על הלימודים הגבוהים במצרים הורה על אכיפת האיסור בחודש אוקטובר, ועשרות סטודנטיות עתרו נגד החלטתו.
הממשלה המצרית מנסה להפחית את ההשפעה של קיצונים איסלאמים במוסדות החינוך, ובשנות ה-90 התמודדה בהצלחה עם ניסיון להפוך את מצרים למדינה איסלאמית. איסור הרעלות מגיע גם על רקע המאבק באופוזיציה לקראת הבחירות לפרלמנט שיתקיימו השנה, שאחריהן צפויות בחירות לנשיאות.
לטענת הממשלה, איסור הרעלות באוניברסיטאות נועד למנוע מסטודנטים להיבחן במקום חבריהם ללימודים, תחת מעטה הרעלה, ומדובר בסך הכל בניסיון לפעול נגד רמאות בבחינות. למרות התמיכה של בית המשפט באיסור, ייתכן שההחלטה לא תסיים את הסאגה הארוכה, שכן החוק המצרי מאפשר ערעורים רבים.
דיונים בסוגיית הזכות לעטות ניקאב באוניברסיטאות מתקיימים בבתי המשפט במצרים כבר שנים רבות. בשנת 2007 קבע בית משפט כי החלטת האוניברסיטה האמריקנית בקהיר, שנחשבת למעוז החינוך המערבי-ליברלי במדינה, לאסור עטיית רעלה, אינה מוצדקת משום שהיא פוגעת בזכויותיהן הדתיות של הסטודנטיות.
לפני 30 שנה, נשים שלמדו באוניברסיטה בקהיר עוד הסתובבו בקמפוס בחצאיות קצרות וגופיות, והתהלכו בחופי אלכסנדריה בבגדי ים חושפניים. אך בעשורים שחלפו גברה ההשפעה של אידיאולוגיה איסלאמית נוסח סעודיה על המדינה, והחברה הופכת לדתית ושמרנית יותר.
רובם הגדול של אנשי הדת במצרים מאמינים שעל כל הנשים לעטות רעלות, וחלקם אף דורשים לאלץ נשים לעטות ניקאב. אולם, בשונה ממדינות מוסלמיות אחרות כמו סעודיה ואיראן, החוק המצרי אינו דורש מנשים לכסות את ראשיהן ברעלה.