החממות הטכנולוגיות: "50% מהחברות נסגרות"
מנכ"ל איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה טען בוועדת הכספים כי חצי מחברות ההיי-טק החדשות שמוקמות במסגרת החממות הטכנולוגיות נסגרות אחרי השנתיים הראשונות לקיומן בגלל תנאי הסיוע של הממשלה, אותו הוא מכנה "תנאי דרקוני שגורם מחנק פיננסי ליזמים"
50% מחברות ההזנק (סטרט-אפ) החדשות בענף ההיי-טק שמוקמות במסגרת החממות הטכנולוגיות נאלצות להתחסל אחרי השנתיים הראשונות לקיומן בגלל מדיניות סיוע צרת אופק של הממשלה - טען היום בוועדת הכספים של הכנסת שלמה וקס, מנכ"ל איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה.
בחממות פועלות כ-10,000 חברות הזנק כולל חברות בת של אותם בעלים, ובמקום החברות שנסגרות נכנסות חדשות לנסות את מזלן.
וקס טען כי קוצר הנשימה של היזמים נובע מהתנאי של הממשלה להחזיר את הסיוע שקיבלו - שני מיליון שקל - כעבור שנתיים בלבד. "זהו תנאי דרקוני שגורם מחנק פיננסי ליזמים", אמר וקס. "הם לא יכולים להתמודד איתו לאחר שהשקיעו במיזם את כל כספם מאחר שפיתוח הפרויקט החדש לא הושלם, כסף עוד לא ראו ממנו ואין להם מקורות אשראי נוספים".
לדבריו אין למדינה סיבה שלא להאריך את תקופת ההסדר בכלים אחרים ב-6-4 שנים נוספות. לטענתו, בלאו הכי מניות החברות משועבדות למדינה כביטחון ובתמורה לסיוע - לכן מדוע שלא יקימו ליד קרנות להון סיכון גם קרנות להון ביניים, ואפיק נוסף להשקעות המוסדיים להשלמת הפיתוח.
לדעת וקס תזרים מזומנים ממושך היה מאפשר לרוב החברות להמשיך לפעול בחממות עם סיכוי להצליח ולהחזיר את ההשקעה. במחנק הקיים, לדבריו, השקעות של עשרות מיליוני שקלים ואלפי מיזמים של היזמים והממשלה יורדים לטימיון בגלל ההחזר המוקדם של הסיוע.
הדברים נאמרו בישיבה ראשונה של ועדת המשנה להיי-טק אשר דנה במצב החממות הטכנולוגיות. היו"ר, רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) ביקש ממשרד התמ"ת הממונה על החממות להעביר לוועדה נתונים על היקף תמיכות הממשלה בחברות ההזנק ולקבל הסבר מדוע לא יורחבו תנאי ההחזר של הסיוע ובאיזה מחיר תקציבי ניתן לענות על הבעיה שהעלה וקס.
היי טק (תמונת אילוסטרציה)
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים