קלינטון: התחלנו לדון בהטלת סנקציות על איראן
מזכירת המדינה הצהירה כי ארה"ב דנה עם בעלות בריתה באפשרות להעניש את איראן על סירובה להשעות את תוכנית הגרעין. קלינטון אמרה כי סבב נוסף של סנקציות יתמקד בבכירי המשטר בטהרן, בהם משמרות המהפכה, ולא באזרחים תמימים
מזכירת המדינה האמריקנית אמרה הערב (יום ב') כי ארצות הברית כבר החלה לדון עם בעלות בריתה באפשרות להטיל סבב נוסף של סנקציות על איראן. הילרי קלינטון הסבירה כי צעד מסוג זה יבקש להפעיל לחץ לא על האזרחים, אלא על הממשלה בטהרן, ובמיוחד על משמרות המהפכה.
"כבר התחלנו לדון עם חברינו ועם מדינות המחזיקות בעמדות דומות בנוגע להפעלת לחץ וסנקציות", אמר קלינטון במסיבת עיתונאים בוושינגטון, לצד
ראש ממשלת קטאר. "מטרתנו היא להפעיל לחץ על הממשלה האיראנית, ובמיוחד על גורמים במשמרות המהפכה, מבלי לגרום לסבל לאזרחים תמימים". עם זאת, היא הדגישה כי הדלת למשא ומתן עם איראן "עדיין פתוחה".
המערב טוען כי תוכנית הגרעין האיראנית נועדה לפתח נשק להשמדה המונית, אולם משטר האייתוללות מתעקש כי מדובר בתוכנית למטרות שלום. התבצרותה של איראן בעמדותיה הובילה בעבר לשלושה סבבים של סנקציות מצד מועצת הביטחון של האו"ם - הראשון בדצמבר 2006, השני במרס 2007 והשלישי במרס 2008.
העולם מתאחד. קלינטון וראש ממשלת קטאר (צילום: רויטרס)
סין קראה מוקדם יותר לאיראן לאמץ את טיוטת הסכם הגרעין שגובשה עם המעצמות אשתקד. איראן לא השיבה באופן רשמי על טיוטת ההסכם, ולבסוף מסרה כי היא מסכימה לה באופן עקרוני אך הציבה דרישות משלה.
"המצב בתימן מאיים על יציבות העולם"
במסיבת העיתונאים בוושינגטון התייחסה קלינטון גם להחלטת מחלקת המדינה לסגור את שגרירות ארה"ב בתימן על רקע התרעה מפני פיגוע של אל-קאעידה. "המצב בתימן מהווה איום על היציבות האיזורית והעולמית", הכריזה מזכירת המדינה והבהירה כי טרם הבשילו התנאים לפתיחת השגרירות מחדש. "המצב בתימן מהווה מקור לדאגה עמוקה", הדגישה הדיפלומטית מס' 1 של ארה"ב. "אנחנו צריכים לפעול לייצוב המדינה, לסגירת גבולותיה ולהילחם באל-קאעידה".
היא דחתה את הטענות למחדלים ביטחוניים מצד ארה"ב בעקבות ניסיונו של מחבל ניגרי לפוצץ מטוס נוסעים בדרך מאמסטרדם לדטרויט. אולם
היא הוסיפה שהנשיא ברק אובמה זימן ישיבה מחר בבית הלבן שבה יוחלט אם יש לשנות את נוהלי העבודה במחלקת המדינה בנושא הטרור בתעופה.
קלינטון ניסתה להשאיר את מחלקת המדינה מחוץ לקו האש במסגרת הניסיון לחפש אשמים במחדל. מאז ניסיון הפיגוע בטיסה 253 בחג המולד התברר שמחלקת המדינה לא ביטלה את אשרת הכניסה של המחבל הניגרי, גם אחרי שאביו הגיע לשגרירות ארה"ב בניגריה כדי להביע את דאגתו מההקצנה הדתית של בנו. "אנו לא מרוצים ממה שקורה", הצהירה. "מטרתנו היא שכל מי שעולה למטוס, לא רק אמריקנים אלא בכל מקום בעולם, יוכל להגיע בשלום למקום חפצו".