שתף קטע נבחר

 

לפני פיגוע חג המולד: חברה ישראלית התריעה

חקירת המחדלים בארה"ב, שאפשרו למחבל ניגרי לעלות לטיסה עם מטען חבלה, העלתה גם את שמה של "טרוג'נס" הישראלית. שבועות לפני הפיגוע חשפה החברה שיחה בין פעילי ג'יהאד שעסקה בדרכים להרכיב מטען כמו זה ששימש את המחבל

ניסיון הפיגוע במטוס נוסעים שעשה את דרכו מאמסטרדם לדטרויט בחג המולד ממשיך להסעיר את ארצות הברית. חקירת מחדלי הביטחון העלתה עד כה שורה של סימנים מוקדמים שיכלו לרמוז על מזימת אל-קאעידה. כעת מתברר כי גם חברה ישראלית עלתה על שיחה בין פעילי טרור שדנו בטכניקה ששימשה את המחבל כדי להערים על מערך האבטחה בנמל התעופה - שבועות לפני הפיגוע.

 

עומר פארוק עבד אל-מוטלב (23) ניסה לפוצץ בשבוע שעבר את טיסה 253 של חברת "דלתא" מאמסטרדם לדטרויט. הצעיר הניגרי נשא מטען כימי ייחודי בתחתוניו שלא התגלה בבדיקות הביטחוניות בנמל התעופה סכיפהול. במהלך הטיסה הוא שלף מזרק והחדיר חומרים נוספים למטען, אך זה לא התלקח כפי שקיווה. נוסעים שהיו במטוס הצליחו להשתלט עליו ולהביא למעצרו.  

 

אבירם הלוי, מנכ"ל "טרוג'נס", אמר ל-ynet כי החברה, הפועלת ממושב בני ציון, מעסיקה 30 עובדים, כמעט כולם יוצאי קהילת המודיעין הישראלית. "אנחנו עוקבים אחרי פורומים רלוונטיים של הג'יהאד העולמי ושל ארגוני טרור

קיצוניים שתכליתם להפיץ מידע ושיטות חדשות לפיגועים. כוונת מפיצי המידע היא שיגיע למירב הפעילים כדי שיוכלו לעשות את זה ללא מומחים".

 

כלי תקשורת בארה"ב עסקו בהרחבה במודיעין שאספה חברת "טרוג'נס", המנטרת מודיעין ברשת האינטרנט ומוכרת אותו עבור גופי מודיעין ואבטחה בארץ ובעולם. כבר בספטמבר עלו עובדי החברה על שיחה שהתקיים בפורום של הג'יהאד העולמי שעסקה במטען חבלה הייחודי ששימש את המחבל הניגרי בטיסה 253.

 

הדיון בפורום, שנמתח לאורך 25 עמודי אינטרנט, החל בספטמבר והגיע לשיאו בנובמבר עם הודעה שפרסם מוסלמי קיצוני מוכר בעל ניסיון רב בהרכבת מטעני חבלה. איש זה, הזוכה לכבוד רב בפורומים של אל-קאעידה, כתב: "ניתן להפעיל את חומר הנפץ באמצעות קפסולה רפואית, שאליה מכניסים חומצה גופרתית, ואותה שמים על חומרי הנפץ". ההערכה היא ש"הקפסולה הרפואית" למעשה תיארה מזרק. בדרך זו ממש ניסה אל-מוטלב להפעיל את מטען החבלה שהסתיר בתחתוניו.

 

מוקדם יותר בדיון תיארו משתתפי הפורום כמה חומרים כימיים יש להכניס למטען החבלה כדי שלא להיחשף בבידוק הביטחוני בנמל התעופה. כמו כן, הם ציינו אילו נוזלים עדיפים לשימוש בהפעלת המטען. גם כאן ניתן להבחין בדמיון בין עצותיהם לפעולותיו של אל-מוטלב.

 

"אפשר היה למנוע את הפיגוע"

אחרי חשיפת ההודעות המבהילות בפורום שיגרה "טרוג'נס" אזהרה ללקוחותיה ברחבי העולם, בהם שורה של סוכניות ביון מערביות. ההודעות אמנם לא דנו באופן מפורש בפיגוע בטיסה לדטרויט, אך הן חושפות כי הטכניקה שהתגלתה לארה"ב רק בשבוע שעבר למעשה נמצאת בשימוש אל-קאעידה זה זמן רב.

 

"פיסות מודיעין כאלו מופיעות חדשות לבקרים", מדגיש הלוי. "זה לא שהתעלמו, אלא שלמרבה הצער מי שזה היה רלוונטי לגביו - במקרה זה ארצות הברית - לא נמנים עם לקוחותינו. אם המידע היה מגיע, ייתכן שהפיגוע היה נמנע".

 

לדברי הלוי, המעקב אחר אל-קאעידה באינטרנט יכול להגדיל את סיכוי המניעה והסיכול של מתקפות טרור, "אלא שיש נטייה להשתמש במודיעין כזה רק אחרי שנכשלים, רק לאחר ניסיון פיגוע כמו האחרון. קשה למכור מודיעין לפני שחס וחלילה קרה משהו, לפני שנתגלה כשל. בהקשר הזה יש לציין שגופי מודיעין ישראליים דווקא עומדים עם היד על הדופק - הרבה יותר מגופים מקבילים בעולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טכניקה ידועה מראש. אל מוטלב
צילום: AFP
תחתוני המחבל
צילום: AFP
המטוס לא נפגע
צילום: AP
מומלצים