הכסף עליכם - הכוכבים עלי
ליורם גלובוס יש חלום: פסטיבל קולנוע בינלאומי באילת בעלות של 20 מיליון שקל. לא ברור למה במדינה שבה הפסטיבלים הקיימים מסתפקים בתקציב זעום מנסים להקים פסטיבל גרנדיוזי בעיר שאין בה מספיק אולמות, אבל ארבעה משרדי ממשלה כבר דנים בעניין
מאז חודש נובמבר מגלגל המפיק הישראלי יורם גלובוס לפתחם של שרי ממשלה שונים, הצעה מהחלומות על הקמת פסטיבל בינלאומי לקולנוע בעיר אילת. "אילת זה קאן", שכנע גלובוס במשפט שאי אפשר לסרב לו את שר התיירות סטס מיסז'ניקוב להירתם בלי למצמץ ליוזמה שעתידה לעלות לממשלת ישראל, אם תצא לפועל, כ-20 מיליון שקל.
מיסז'ניקוב לא היה היחיד שמיהר לגלגל את היוזמה של גלובוס, איש רב השפעה ובעל קשרים לא מבוטלים במסדרונות השלטון הישראלי ובהוליווד. עם או בלי קשר לחברותו הקרובה של גלובוס עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, בשבועות האחרונים הצליח המפיק להיפגש ולחלץ הבטחות לתמיכה גם משורה של שרים ומשרדים אחרים שחברו ליוזמה בלב חפץ.
"מדובר בקואליציה של משרדים שתומכים ביוזמה", אומר ל-ynet ראש עיריית אילת מאיר יצחק הלוי, לקראת הישיבה הבין משרדית שהתגבשה בזריזות מפתיעה ותיערך כבר ביום א' הקרוב במשרדו של נועז בר ניר, מנכ"ל משרד התיירות. בר ניר, כך מסתבר, עומד בראש ועדת ההיגוי של הפסטיבל שכלל עוד לא קם.
בין החברים באותה "קואליציית משרדים", מוֹנה ראש עיריית אילת את משרד התמ"ת בראשותו של פואד בן אליעזר, המשרד לפיתוח הנגב והגליל בראשותו של סילבן שלום, ומשרד התרבות בראשותה של לימור לבנת, שנמנית גם היא על חבריהם הקרובים של הזוג לאה ויורם גלובוס. יוזמי הפסטיבל, ובראשם גלובוס, נפגשו עד כה עם השרים מיסז'ניקוב, בן אליעזר ושלום, שכאמור הביעו את נכונותם לתמוך.
ארבעת משרדי הממשלה, על פי התכנית המקורית, אמורים להעביר לטובת הפרויקט 2.5 מיליון שקל כל אחד. במשרד האוצר, מפנטזים מהנדסי היוזמה, יוסיפו כמצ'ינג 10 מיליון שקל. במדינה שבה פסטיבל הסרטים הבינלאומי בחיפה, שחגג השנה חצי יובל, זוכה לתמיכה ממשלתית של 500 אלף שקל ופסטיבל הקולנוע בירושלים מתוקצב בסכום של 700 אלף שקל, קשה להאמין שמישהו באמת יעז לאפשר העדפה תקציבית בוטה שכזו, ועשוי בפירוש להתקבל הרושם שחברות, כמו במקרה הזה, יכולה להיתרגם לכסף לא קטן.
חבר מביא חבר
קשה שלא לתהות האם בלי הקשרים החבריים של גלובוס עם ראש הממשלה, שחגג אצלו רק בסוף השבוע האחרון על הדשא במסיבת פוסט סילבסטר, היה מצליח הנושא להתגבש לישיבות בדרג הפקידות הגבוהה של משרדי הממשלה המדוברים. "מאז שנקבעו הקריטריונים לחלוקת התקציב, לא התקבלה שום החלטת ממשלה לביצוע בנושא אירועי תרבות", אומרים ל-ynet גורמים בכירים, "נניח שהממשלה תחליט מחר להעביר 100 מיליון שקל לאופרה ולהטיל את זה על משרדי ממשלה כאלה או אחרים. מאיפה ילקח הכסף? אלא אם האוצר מוציא את זה מקופתו. אין לזה תקדים".
"כל הגורמים חברו להם יחדיו למציאת נוסחה לגיוס הכסף", אומר מאיר יצחק הלוי, "אנחנו מדברים על החלטה רב שנתית עם התחייבות שלטונית לפחות לשלוש שנים. כיוון שמדובר בפסטיבל בסדר גודל שלא הכרנו בארץ, היוזמה תוגש לאישור הממשלה. לא מעניין אותי מי חבר של מי. התעסקות בנושא היא ירידה לביבים".
לא ברור האם מאיר יצחק הלוי מסתמך על הבטחה שלטונית שבעל פה או על רחשי ליבו כשהוא מדבר על התחייבות ממשלתית ארוכת טווח. עם זאת מגלגלי היוזמה, כך עושה הרושם, לא מסתמכים על כספים מתקנות התמיכה אלא מכוונים להחלטת ממשלה שתאפשר להם לקבל את התקציב דרך ועדת רכישות.
הכוונה למעשה לרכישת שירותים מקבלן ביצוע לפרויקט שממשלת ישראל רוצה ביקרו. תקדים לכך היה לפני זמן לא רב בהחלטת הממשלה לגבי הקמת ביתן יהודי במחנה הריכוז אושוויץ. בעקבות ההחלטה הטילה הממשלה על משרדי החינוך, התרבות והאוצר לחלוק ביניהם את הנטל התקציבי של הפרויקט אשר מבוצע על ידי "יד ושם". אושוויץ זה לא בדיוק פסטיבל קולנוע, אך גם אם לא סביר, אפשרי שגם בעניין היוזמה האילתית של גלובוס, תעבור ההחלטה בדרך עוקפת קריטריונים וביורקרטיה שכזו.
למרות שבאתר הרשמי של עיריית אילת פורסם בהדגשה כי שרת התרבות תומכת ביוזמה לקיום פסטיבל הסרטים של גלובוס, במשרדה ממהרים להבהיר בתגובה נחרצת לפניית ynet: "השרה הודיעה שאינה מטפלת בנושא בשל חברותה האישית עם יורם גלובוס. היא אינה מעורבת בשום אופן בתהליכי קבלת ההחלטות בעניין. הנושא כולו הועבר לטיפולם הבלעדי של מנכ"לית המשרד אורלי פרומר וראש מנהל תרבות צח גרניט". בישיבות שנערכו עד כה בנושא, לבנת אכן לא נכחה ואת המשרד ייצגה המנכ"לית פרומר.
בשיחה עם ynet הדגישה השרה לבנת: "הודעתי על חברותי עם יורם גלובוס ליועצת המשפטית ולמבקר הפנים של המשרד כבר בנובמבר ומשכתי ידיי מכל נגיעה לנושא כמתבקש. למעשה הצבתי חומות סיניות ביני לבין היוזמה, ואינני מדוּוחת בכל הנוגע אליה כדי שלא יווצר חשש לניגוד עניינים. עד לרגע זה לא קיבלתי כל הערה על התנהלותי מהגורמים המוסמכים".
השרה לבנת הוסיפה: "הרי לא סביר שבשל יוזמה כזו או אחרת, אקטע את חברותי עם יורם גלובוס או אתפטר מתפקידי. העברתי את הטיפול, כנדרש, הלאה. אני יודעת שוועד הפעולה של הפסטיבל נפגש עם שרים כאלה ואחרים. איתי הם לא ישבו. מעבר לכך, משרד התרבות עובד על פי קריטריונים ולא על פי מה שבא לשר כזה או אחר לעשות. גם הפסטיבל הזה ייבחן עניינית באופן נקי, שקוף ומסודר".
יש חלומות - אין אולמות
ראש מנהל תקציב, צח גרניט, אמר ל-ynet בתגובה: "הדיונים הבין משרדיים מטרתם לברר האם יש לפסטיבל היתכנות כלכלית ומעשית. משרד התרבות יגבש את עמדתו רק לאחר השלמת הדיון ובכל מקרה, תמיכה בפסטיבל תעשה לפי מבחני התמיכה של המשרד".
על השאלה מדוע מעורב משרד התרבות בדיונים פרלימינאריים טרם נוסדה עמותת פסטיבל או מלאו לה לפחות שנתיים כנדרש על פי הקריטריונים לתמיכה, ענה גרניט: "הפסטיבל אינו יוזמה של משרד התרבות. משרד התיירות ביקש לדון עמנו בנושא ואנחנו נגיע לדיונים על מנת להכניס לתוכם את הטקסטים המקצועיים שהמשרד אמון עליהם".
בשעה שגלובוס, לשעבר נשיא חברת ההפקות "קנון" וחברת הסרטים האמריקנית MGM, מדבר על הקשרים בהוליווד והניסיון שבעזרתם יוכל להביא
לחופיה של אילת את השמות הגדולים בתעשייה, החלום שסופסוף גם ישראל תהפוך למרכז, נראה קרוב מתמיד, ולמי אכפת שבאילת אין אולמות הקרנה ראויים לאירוע בסדר גודל שכזה.
"אני חי מחלומות", מסכם ראש עיריית אילת, "רק החולמים - מגשימים. אם זה יסתדר אולי נראה את אנג'לינה ג'ולי, ג'ורג' קלוני וסופיה לורן על הטיילת. אם לא, אז קיימנו כמה דיוני סרק. יורם גלובוס הוא מותג ואני חושב שיש לו את הכוח לגרום לזה לקרות. אם אדם שכמותו מגיע אליך עם הצעה שכזו, זה טמטום לא להיעתר לה".