קצינים לא ייצאו לבריטניה מחשש שייעצרו
הצבא הבריטי הזמין מספר קצינים ישראלים, אך הם לא יוכלו לצאת, משום שבריטניה לא מסוגלת לערוב לכך שלא ייעצרו על אדמתה. סגן שר החוץ: "אם לא ישונה החוק הבריטי, הדבר יערער את היחסים הטובים". התובעת הכללית של בריטניה נמצאת בישראל ותיפגש עם שר המשפטים נאמן
ישראל ביטלה בשבוע שעבר את יציאתה של משלחת צבאית לבריטניה, לאחר שהשלטונות הבריטיים לא יכלו לערוב לכך שקציני צה"ל לא ייעצרו. במשלחת הזו היו אמורים לצאת ארבעה עד חמישה קצינים בהזמנת הצבא הבריטי.
"ידיעות אחרונות" מדווח הבוקר (יום ג') כי משרד החוץ פנה לשלטונות הבריטיים כדי להבטיח שהקצינים בדרגות אלוף משנה, סגן אלוף ורב-סרן יוכלו לשהות על אדמת בריטניה ללא חשש, אך הם לא יכלו להבטיח זאת ובהתאם למידע הזה - הוחלט בישראל לא לאפשר את יציאת המשלחת.
בירושלים רואים בחומרה את האירוע. סגן שר החוץ, דני איילון, אמר כי "אם לא נקבל את הביטחונות הראויים, ואם לא ישונה החוק הבריטי, קצינים ובכירים ישראלים לא יוכלו לנסוע לבריטניה והדבר יערער את היחסים הטובים בין שתי המדינות החולקות ערכים משותפים ואינטרסים רבי משמעות. על הבריטים לזכור שהביקורים הללו משרתים את שתי המדינות".
בימים אלה מבקרת בישראל התובעת הכללית של בריטניה, הברונית פטרישה ג'נט סקוטלנד, והיא צפויה להיפגש עם שר המשפטים, יעקב נאמן, ועם אנשי משרד החוץ. בישראל יבהירו שהם מצפים לשינוי בחקיקה כדי למנוע מעצרים ושלא ייתכן שיחסי ישראל-בריטניה יהיו קורבן לניצול ציני על ידי גורמים פלסטינים עוינים. בישראל מזכירים רצף של אירועים העלולים לפגוע ביחסי המדינות, כמו למשל הנחיית לרשות הצרכנות הממשלתית לאפשר סימון של מוצרים שיוצרו בהתנחלויות, וכן חרם אקדמי ומסחרי על ישראל.
לפני שבועות אחרים הוצא צו מעצר נגד יושבת ראש האופוזיציה, ציפי לבני. בעקבות פרשת צו המעצר, הודיעה באחרונה בריטניה כי היא מתכננת שינוי מהותי, במסגרתו התובע הכללי יידרש לאשר כל צו מעצר לפני שיוכלו לממשו נגד חשודים בביצוע פשעי מלחמה.
ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, אף שוחח עם ח"כ לבני ואמר לה כי הוא "מתנגד לחלוטין לצו המעצר שהוצא כנגדה". הוא הבהיר ש"לבני רצויה בבריטניה בכל עת וכי בכוונתו לפעול על מנת לשנות את המצב המשפטי הקיים". גם שר החוץ הבריטי, דייויד מיליבנד, הודיע כי ממשלתו "תפעל במלוא הנחישות כדי לשנות את המצב הבלתי נסבל שנוצר".
הארגון המוסלמי הגדול ביותר בבריטניה הביע "צער עמוק" על דבריו של מיליבנד. מזכיר המועצה המוסלמית, מוחמד עבד אל-בארי, כתב במכתב שהועבר למיליבנד כי "נראה שהממשלה בחרה בדרך של יישום סלקטיבי של החוק הבינלאומי. אני משוכנע שהדרך הזו לא משרתת את האינטרסים של המדינה שלנו בצורה הטובה ביותר והיא מייצגת מוסר כפול".