הישיבה תורחב: 24 יחידות דיור יוקמו בהר הזיתים
איש העסקים האמריקני ארווין מוסקוביץ' יממן את הקמתם של ארבע מבנים, כחלק מהרחבתה של ישיבת "בית אורות". בעירייה מבהירים: "מדובר בהחלטה מקצועית, גם ערבים יכולים לגור שם". חבר מועצת העיר ל-ynet: "אין סיבה שהנוכחות של יהודים בהר תהיה רק בקברים"
למרות הגינויים - ישראל ממשיכה לבנות במזרח ירושלים. ועדת התכנון והבנייה בעיריית ירושלים החליטה אמש (יום ב') לאשר הקמת שכונה יהודית חדשה סמוך להר הזיתים, שתהווה הרחבה לישיבת "בית אורות", הפועלת בכמה קרוואנים במקום. לפי התוכנית, אמורים להיבנות במקום ארבעה מבני מגורים, שיאכלסו 24 משפחות יהודיות.
השטח שעליו אמורה לקום השכונה החדשה, ממוקם ממזרח לעיר העתיקה, על קרקע פרטית, ובשל כך הבנייה בה אינה נתונה לשיקול דעתה של הממשלה. מעיריית ירושלים נמסר: "מדובר בהחלטה תכנונית מקצועית של הוועדה המקומית לתכנון ולבניה, והיא אינה קובעת האם יאכלסו את המגורים יהודים או ערבים". האחראי להקמת הפרוייקט הוא היהודי-האמריקני ארווין מוסקוביץ', שנחשב למממן העיקרי של ההתיישבות היהודית במזרח העיר, ובעיקר בעיר דוד.
אחרי מחברי הוועדה וחבר מועצת העיר, יאיר גבאי, אמר ל-ynet: "כמו שהממשל האמריקני לא ימנע מאדם בוושינגטון לבנות בעירו על בסיס גזעו, צבע עורו ודתו, כך אנו בטוחים שהאמריקנים ישמרו על ערכים דומים ויתמכו בבנייה בפרויקט הזה. יהודים ימשיכו לבנות בכל רחבי ירושלים".
לדברי גבאי, "יש לנו רצון להגדיל את מספר יחידות הדיור במקום משום שאין שם ניצול מרבי של הקרקע. כפי שערבים באזור גם כן מגישים תוכניות, כך גם אנחנו. בהחלטה אתמול, קיבלנו היתר בנייה ורישיון, ולהערכתי תוך חודשיים-שלושה הדחפורים יעלו על הקרקע".
גם אלישע פלג, חבר המועצה מטעם הליכוד, הביע תמיכה במהלך. "אין סיבה שנוכחות יהודים בהר הזיתים תהיה רק בקברים, הגיע הזמן שהם גם יגורו ויחיו שם", אמר ל-ynet. לדבריו, "נבטיח שהעיר לא תחולק רק אם נגביר את הבנייה במזרח ירושלים".
מנגד, טען חבר מועצת העיר מטעם מרצ, מאיר מרגלית, כי ההחלטה היא צעד פרובוקטיבי שנועד לפגוע במאמצים לחדש את תהליך השלום.
"מדובר בעיתוי משמעותי מאוד, שכנראה נועד מצד אחד לעורר פרובוקציה נגד האמריקנים ומצד שני להביך את נתניהו, שמנסה לקדם את המשא ומתן. מדובר ב'גלולה' שיהיה קשה מאוד לאבו מאזן לבלוע" אמר מרגלית ל-ynet.
מרגלית סיפר עוד, כי תוכנית ההרחבה של "בית אורות" מתגלגלת כבר ארבע שנים, בין היתר ביוזמת חבר הכנסת לשעבר, בני אלון. יחד עם זאת, העריך כי היכולת להוציא את ההחלטה לפועל תוכל להתממש רק כעבור תקופה. "אין לכך משמעות מיידית, מדובר יותר בעניין הצהרתי", הסביר מרגלית.
גם חברת הכנסת יולי תמיר (עבודה) הביעה תרעומת לנוכח אישור הבנייה. "מדינת ישראל מדברת בכפל לשון. ביד אחת היא מביעה רצון למשא ומתן ובידה השנייה מאפשרת בנייה במקומות שברור שבעתיד יהיו חלק מהמדינה הפלסטינית. מעשים אלו מערערים את אמון הפלסטינים במגעים ויבעירו את השטח", אמרה.
בשבוע שעבר: 700 יחידות דיור אושרו, גינויים מכל עבר
ישראל הודיעה רק בשבוע שעבר על כוונתה לבנות 692 יחידות דיור חדשות בשכונות במזרח ירושלים, החלטה שזכתה לגינויים חריפים הן באיחוד האירופי והן בארצות הברית. דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, פירסם הצהרה מיוחדת בנושא: "ארה"ב מתנגדת לכל בנייה ישראלית חדשה במזרח ירושלים. מעמדה של העיר צריך להקבע על ידי הצדדים באמצעות משא ומתן ובתמיכה של הקהילה הבינלאומית".
הדובר האמריקני הדגיש כי "אף אחד מהצדדים אינו יכול לנקוט צעדים שעלולים לקבוע באופן חד צדדי את תוצאות המו"מ. שני הצדדים חייבים לחזור לשולחן המו"מ בלי תנאים מוקדמים בהקדם האפשרי".
באיחוד האירופי גינו גם כן את ההחלטה. שבדיה, ששימשה עד לסוף השבוע האחרון נשיאת האיחוד, פרסמה הודעה שלפיה היא "מביעה את דאגתה מההחלטה לפרסם מכרזים לבנייה בשטח כבוש, שהיא צעד בלתי חוקי הנוגד את החוק הבינלאומי". בהודעה נכתב עוד, כי "ההחלטה אינה מסייעת ליצור אווירה שתאפשר את חידוש המשא ומתן ואת קביעת מעמדה של ירושלים כבירת שתי מדינות". נוסף על כך, קראה שבדיה לישראל "לשקול מחדש את התוכנית".