שתף קטע נבחר
 

מתרד ועד עלי חובזה: המהפכה הירוקה

הרעלנים הנמצאים בסביבה שלנו מגיעים אלינו לא רק דרך המזון, אלא גם דרך המים, תכשירים קוסמטיים ואפילו דרך מוצרי נייר כמו מפיות ושקיות תה. אחת הדרכים להלחם בהם היא לאכול כמה שיותר עלים ירוקים וירקות ממשפחת המצליבים. פיליס גלזר עם המלצות ומתכונים מפתיעים טעימים

השבוע יצא לי לראות את התוכנית המצוינת "מה הורג אותנו", וגיליתי שהבעיה של רעלנים בסביבה שלנו הרבה יותר גרועה ומסובכת ממה שתארתי לעצמי. בעיה אחת היא כמות האסטרוגנים שאנו סופגים דרך המזון, המים, האוויר והקרמים שאנו מורחים על עצמנו ועל ילדנו, שגורמים לבעיות פוריות, התפתחות מוקדמת מדי אצל ילדות בנות 6 ומעלה, ועליה בסרטן השד, לא רק אצל נשים אלא גם אצל גברים. חומרי הדברה עלולים להכיל אסטרוגנים, לכן יש המון סיבות לקנות מזון אורגני מלבד לטעם.

 

עוד בעיה רצינית היא הדיוקסינים; רעלנים שלפי ה-EPA (סוכנות להגנה על הסביבה האמריקנית) הם כל כך מסוכנים לבריאות האדם, עד כדי כך שאי אפשר אפילו לקבוע מינון מותר שלא גורם לסרטן. הדיוקסינים הסביבתיים נספגים ברקמות השומן בבקר, עוף ודגים וגם מוצרים שעשויים מהם (כמו מוצרי חלב, מוצרים מעובדים וכו'), לכן ככל שאנו אוכלים נמוך יותר בשרשרת המזון (כלומר, ככל שאוכלים אוכל צמחי יותר) כך אנו סופגים פחות דיוקסינים. ואם אוכלים מזון מהחי, כדאי להוריד את החלקים השומניים. גם אצלנו שוכב הדיוקסינים בשומן הגוף, והם משפיעים על התפקוד ההורמונלי ועלולים להשפיע לרעה על פעילות המוח, מערכת החיסון ואצל נשים הרות, על העובר.

 

גם הנייר מסוכן

שאריות דיוקסינים מצויות גם במוצרי נייר מולבן בכלור כמו פילטרים לקפה, שקיות תה, מפיות, מגבות נייר וחיתולים לתינוקות. אחר כך אנו זורקים אותם לזבל והם מזהמים את האדמה. כדי לדעת איזה חברות מלבינות את הנייר שלהם בכלור צריך לצלצל למפעל ולקוות שאומרים לכם את האמת. ביולי 2007, למשל, האיחוד האירופי מצא רמה גבוהה של דיוקסינים במייצב צמחי (Guar gum) שמסמיך בשרים, מוצרי חלב, קינוחים ובשרים מעושנים. המייצב הגיע מהודו, שם הוא זוהם בחומר הדברה שכבר לא בשימוש.

 

השבוע מצאתי לראשונה עלי חרדל טריים, גדולים, יפהפיים ואורגניים, ברשת "ניצת הדובדבן", וגם קיבלתי מתנה של עלי חובזה טריים מהשדה של מיכאל אבו-יונס, המכין תבשילים ערביים טעימים במסעדת הפועלים אבו-זאקי ברחוב בן יהודה בת"א. מסתבר שהעלים הירוקים האלו הם בין המאכלים הכי בריאים שאפשר לאכול, עוזרים בסילוק רעלים מהגוף, מכילים חומרים אנטי-דלקטיים, עשירים מאד בוויטמיני B, מינרלים וכלורופיל. אם גם אתם רוצים לנסות, אפשר למצוא את העלים בשווקים ערביים - עכשיו שיא העונה, אז כדאי למהר. בכל מקרה, לעולם אל תקטפו חובזה שגדלה ליד כביש.

 

באופן כללי, כדאי מאוד להוסיף לארסנל שלנו יותר עלים ירוקים (עשבי בר, עשבי התיבול, תרד, מנגולד, ארוגולה ורוקט) ואחדים ממשפחת המצליבים האנטי-סרטניים (כרוב, כרוב ניצנים, כרובית, ברוקולי, כרוב אדום וכרוב סיני) כדי לחזק אותנו מול האויב.

 

חובזה קלאסית

אין לכם חובזה? אפשר להשתמש גם בתרד או מנגולד קצוץ דק. מתאים להגיש עם לבן, יוגורט ו/או מעט אורז

 

המרכיבים:

500 גרם עלי חובזה, רצוי לבחור עלים רעננים, צעירים ופחות שעירים

1-2 בצלים גדולים

1/4  כוס שמן זית כתית מעולה

מלח ופלפל שחור גרוס

מיץ מחצי לימון


(צילום: אורלי כרמלי)

 

אופן ההכנה:

  1. מורידים את הגבעולים מעלי החובזה, שוטפים ומסננים היטב את העלים. קוצצים דק.
  2. מחממים את שמן הזית במחבת. חותכים את הבצל לפלחים דקים ומטגנים, תוך כדי ערבוב, עד שהוא מזהיב, מתרכך ומתחיל להשחים.
  3. מוסיפים את החובזה, מערבבים, מכסים ומבשלים על אש קטנה עד שהעלים מתרככים (20-30 דקות). אם החובזה יבשה אפשר להוסיף עוד כף שמן זית או מים.
  4. מטפטפים מיץ לימון, מערבבים קלות ומגישים. 

 

 

עלי חרדל קלאסי

עלי חרדל מפולפלים הם בין העלים הכי בריאים שאתם יכולים לאכול, הודות לצבע ירוק עמוק שעשיר בכלורופיל. המגדלים שלהם אוכלים אותם טריים בסלט, סנדוויצ'ים, כממולאים או מאודים, אך אני הכנתי אותם בדרך הקלאסית שבה נהוג להכינם בדרום ארצות הברית. לגיוון אפשר להוסיף צנוברים או פיסטוקים לחמאה, לפני שמוסיפים את עלי החרדל

 

המרכיבים:

1 חבילה עלי חרדל (הנראים כמו חסה ערבית אך בירוק עמוק עם צבע אדמדם)

2 כפות חמאה

1 שן שום גדולה כתושה

מלח ופלפל לפי הטעם

 

אופן ההכנה:
  1. שוטפים וקוצצים את עלי החרדל.
  2. שמים בסיר עם 2 כפות מים ומבשלים מכוסה, על אש קטנה, עד שהעלים מתרככים לגמרי. מסננים.
  3. במחבת גדולה מטגנים את השום בחמאה, במשך דקה, ומוסיפים את עלי החרדל המבושלים.
  4. מתבלים במלח ופלפל ומגישים.

 

כדורי תרד בתנור

המרכיבים (ל-12 קציצות):

1 ק"ג עלי תרד

2 שיני שום גדולות כתושות

1 בצל בינוני קצוץ

1/2 כוס נבט חיטה או קמח מלא

4 כפיות שמן

מלח ופלפל

קורט אגוז מוסקט


(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. שוטפים את התרד ומרחיקים גבעולים קשים. מניחים אותו בסיר, מכסים ומאדים רק עד שעלים מתחילים להתרכך.
  3. מסננים וסוחטים היטב. קורעים לחתיכות קטנות או קוצצים.
  4. מוסיפים לסיר את יתר המרכיבים וצרים קציצות קטנות. מוסיפים עוד שמן או קמח אם יש צורך.
  5. מרפדים תבנית בנייר אפיה ואופים עד שהקציצות משחימות מלמעלה. הופכים ואופים עד שהצד השני משחים.

 

כרוב מאודה עם תפוחי-אדמה

המרכיבים (-4 מנות):

1 כרוב לבן קטן

1/4 כוס שמן זית כתית מעולה

1 בצל גדול, פרוס דק

2 תפוחי אדמה גדולים חצויים ופרוסים אך לא מקולפים

מלח ופלפל לפי הטעם

מעט מים רותחים

 

אופן ההכנה:
  1. חותכים את הכרוב לקוביות גדולות.
  2. מחממים את השמן במחבת גדולה על אש בינונית ומוסיפים את הבצל.
  3. מבשלים 7-10 דקות, עד שהבצל משחים, תוך כדי ערבוב מתמיד.
  4. מוסיפים את הכרוב ותפוחי האדמה ומתבלים בנדיבות בפלפל שחור ומעט מלח.
  5. מכסים ומבשלים על אש נמוכה 25-30 דקות, עד שהירקות מתרככים. אפשר להוסיף מים רותחים בזמן הבישול, אם התבשיל מתייבש.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים