משפחתו של לאון: שהמדינה תסלק את המפלצות
דודותיו של הילד שנרצח בבני עי"ש כתבו לכנסת בכאב: "כל היישוב חי בפחד מהפדופילים, ולאון התמים שילם בחייו. המדינה נותנת להם ולהוריהם קצבה כמו שמקבלים נפגעי טרור. רק מאסר עולם ייתן שיעור אמיתי". המכתב הגיע לידי ynet. בדיון בוועדה לזכויות הילד שוב הודגש החוסר בחוקרי ילדים, שגורם לעיכובים ממושכים בטיפול בתלונות
"ראינו שמשפחתם של שני הפדופילים האלה בורחת כמו עכברים מהספינה מבני עי"ש כדי להסתתר מאשמה גדולה. רק מאסר עולם ייתן שיעור אמיתי למי שיעז להתנהג כמוהם". כך כתבו לכנסת במכתב שהגיע לידי ynet בני משפחתו של הילד לאון קלנטרוב, שנרצח לפי החשד בסוף השבוע שעבר על-ידי התאומים נאור ואדיר סודמי. ביישוב התריעו מספר פעמים על כך שהם מטרידים ילדים.
את המכתב ברוסית בשם המשפחה העבירו אחיותיו של ארתור קלנטרוב, אביו של לאון, לחברת הכנסת מרינה סולודקין, לקראת דיון מיוחד שכונס הבוקר (יום ד') בוועדה לזכויות הילד. הן מתחו ביקורת קשה על התנהלות הרשויות, שלא מנעו את רצח בן ה-7.
המכתב של המשפחה. "הילד התמים שילם בחייו" (צילום: גיל יוחנן)
"שני הפדופילים בריאים לחלוטין שנהנים מקצבה שמשלמת המדינה, עשו שירות לאומי בבית החולים בגלל הקשרים שיש במשפחתם", כתבו. "כל היישוב חי בפחד מהם ולאון הילד התמים שילם בחייו.
המדינה מאפשרת להם ולהוריהם לקבל קצבה שמקבלים אנשים שנפגעו בפיגועים, ואנחנו חושבים שהגיע הזמן שהמדינה תבין שלמפלצות כמוהם אין מקום בחברה הישראלית".
דודותיו של לאון ציינו עוד במכתב שהוריו השבורים זקוקים לתמיכתה של המשפחה המורחבת. "לילדה הקטנה עוד לא מלאו שנתיים, והיא כבר איבדה את אחיה הגדול. אנחנו מבקשים לעזור ולתת למשפחה של לאון דיור ציבורי באשדוד כדי שיוכלו להיות קרוב למשפחה המורחבת ונוכל לתמוך בהם".
משפחת קלנטרוב עלתה לארץ ב-1998 ולפי ההגדרה של משרד הקליטה כבר אינה נמצאת בטיפול המשרד. עם זאת, שרת הקליטה סופה לנדבר ביקשה לאסוף את הנתונים והבטיחה כי בתום השבעה תיצור קשר אישי עם המשפחה ותנסה לסייע בכל מה שניתן.
הילדים מחכים חודשים לחקירה
בדיון הטיח יושב ראש הועדה, חבר הכנסת דני דנון, ביקורת הן במשטרה והן בשירותי הרווחה על כשל מערכתי. הוא ציין כי ילדים שהתלוננו על תקיפות והטרדות ממתינים חודשים ארוכים לחקירה. כרגע מספר הממתינים עומד על כ-700.
ארתור קלנטרוב בהלוויית בנו (צילום: אבי רוקח)
נציג המשטרה השיב כי על פי החוק מי שחוקר את הילדים והנשים עם מוגבלויות אלו חוקרי ילדים, אך מאחר שכעת יש רק 57 תקנים בכל הארץ,
התורים הם בלתי נסבלים, ולעתים הילדים שנפגעו או פגעו, והן אנשים עם מוגבלויות ממתינים חודשים רבים. "כל עוד מספר חוקרי ילדים יישאר כמו שהוא, ההמתנה במקרים כאלה תישאר להיות ארוכה", אמר רב-פקד מאיר ברקוביץ'.
נציגת משר הרווחה, המפקחת הארצית רונית צור, אמרה שהמשרד נכנסנו לתוכנית חירום. "ביטלנו הכשרות וחופשים. מ-1,300 חקירות צמצמנו מאוד, אבל אנחנו עדיין זקוקים לתוספת של כוח אדם". סולודקין הטיחה בה על היעדר בדיקה ל"מסוגלות ההורית" של הוריהם של התאומים סודמי.
"שום תקנים לא יעזרו, אין לכם שכל ישר במערכת", אמרה סולודקין, וצור השיבה: "זה לא התפקיד שלנו. לא ייתכן שהאצבע המאשימה תיפול רק על הרשויות. אם כל העיר ידעה, למה לא היו תלונות נוספות למשטרה? אי אפשר לטפל בלי שמדווחים".
"דרושה ועדת חקירה"
יו"ר המועצה לשלום הילד, יצחק קדמן, אמר שיש להקים ועדת חקירה פרלמנטרית לנושא. "הדברים שהושמעו כאן הם קצה הקרחון. הבעיה חמורה פי כמה. יש היום 400 עברייני מין שהוגדרו סכנה בינונית עד גבוהה, ויש עליהם 12 מפקחים בכל הארץ. התוצאה היא שאנחנו יודעים על מקרים של עברייני מין חמורים שהשתחררו מהכלא וחזרו ופגעו בילדים אחרים, בגלל שהכל נעשה בהתנדבות. מערכת ההגנה מחוררת לגמרי. גם חוקים קיימים לא מבוצעים".
הדיון בוועדה. מבטיחים חקיקה, אבל האם היא תיאכף? (צילום: גיל יוחנן)
בסיכום הדיון, אמר דנון ש"אנחנו מתכוונים לקדם במיידיות חוק. חייבים לפעול לתקן את הכשל שעלה פה. אני מחכה לקבל תוך שבוע נתונים כמה תקנים חסרים לכם כדי לבצע את העבודה". הא קרא לשר לביטחון פנים ולשר הרווחה להתערב עוד היום במצב "ולא להמתין לעוד חוקים ולעוד רצח של ילד נוסף".
יו"ר איגוד העובדים הסוציאלים, איציק פרי, התריע עם זאת ש"כל חקיקה שתהיה בכנסת ולא תגובה בתוספת תקנים, על מנת שיהיה אפשר לבצע אותה, עובדים סוציאלים לא יבצעו".
בתחילת השבוע גם נחשף כי באזור חיפה, ילדה בת עשר קיימה יחסי מין עם קבוצת ילדים ונערים. עוד אתמול פורסמו נתונים מדאיגים על היקף התופעה - ועל כך שהיא מתחילה בגילאים צעירים יותר.
במשרד הרווחה מטופלים מדי שנה כ-350 קטינים מתחת לגיל האחריות הפלילית (12), שפגעו מינית בילדים אחרים, וגם זהו ככל הנראה רק חלק קטן מהתמונה - עוד מקרים רבים "נסגרים" ברמת בית הספר, או שכלל אינם מדווחים.
לפי המשטרה, בשנת 2009 נפלו 2,007 קטינים קורבן לעבירות מין, וכמחציתם (1,083) היו צעירים מגיל 12. מספר החשודים בעבירות מין נגד קטינים עמד על 1,241, וכרבע מהם - 335 - היו קטינים בעצמם. באיגוד מרכזי הסיוע, לעומת זאת, ספרו (בשנת 2008) מספר כמעט כפול של מקרים: 3,744 קטינים עד גיל 18 הותקפו מינית (63 אחוז מסך התקיפות המיניות) - קרוב למחציתם מתחת לגיל 12.