שתף קטע נבחר

מי רוצה קידוח נפט בחצר האחורית?

תושבים בשפלת יהודה התפלאו לגלות קידוח ניסיון להפקת נפט בחצר האחורית שלהם, והכל באישור המדינה על שלל רשויותיה. "אם זה יהיה כדאי כלכלית, שום דבר לא יעצור את זה". החברה המבצעת: מדובר בטכנולוגיה חדשנית שלא פוגעת בסביבה

חברת IEI החלה לאחרונה לבצע קידוחים סמוך למושב אדרת בשפלת יהודה, בניסיון להפיק נפט מפצלי שמן הנמצאים מתחת לאדמה באזור. החברה מחזיקה באישורים כחוק, אך תושבי המקום מתרעמים על שהדבר נודע להם במקרה, ונערכים למאבק.

 

נפתלי שמולוביץ הבחין באתר הקידוח לפני כמה שבועות, ואז התברר לו שמדובר בקידוחי נפט שמתבצעים באישור ממשרד התשתיות. הוא ציין שבידי החברה אישור לא רק לקידוח הניסיון אלא גם להפקת הנפט עצמו, ואישורים לעוד קידוחי ניסיון במרחב הענק שבין בית שמש לקרית גת. "אם לא הייתי רואה את זה בעיניים לא הייתי מאמין".

 

שמולוביץ מתרעם על שהדבר נעשה ללא שיתוף של התושבים. לדבריו, האגודות החקלאיות של אדרת ומושב ישעי חתמו עם החברה הסכם שמאפשר להם לקדוח תמורת תשלום ואלה לא טרחו להודיע לתושבים. "... נכון שההיתר פורסם ברשומות, אבל בחוק הנפט לא מופיע שצריך להודיע לציבור שהולכים לקדוח לו ליד הבית... הם לא מבינים שאם יימצא חלילה נפט, הם לא ייראו מזה כסף. נפט הוא לא משאב ששייך להם אלא למדינה", הוא אומר.

 

ועד היישוב: כולם אישרו - שאני אתנגד?

יו"ר ועד מושב אדרת, מוטי גבאי, דווקא מבין שלא יראה כסף גם אם הקידוחים יצליחו. "החברה הזו עובדת מכח חוק הנפט, מה שאומר שיש לה זכות לקבל את הקרקע גם בלי לשאול. הם היו בסדר ועשו את זה בתיאום איתנו", אמר.

 

עוד באתר הסביבה:

 

גבאי ציין שהוועד קיבל סכומים קטנים רק תמורת אי עיבוד של הקרקע, ושההסכם הוא לשלושה חודשים בלבד. אחרי הקידוח, לדבריו, התחייבה החברה לפנות את השטח ולהשיב את המצב לקדמותו. "אם זה בשיתוף, אני יכול לפחות לקבוע איפה בחלקה זה יהיה".

 

עוד ציין גבאי כי הקידוח נעשה בשטח של שני דונם, ועם כל האישורים הנחוצים, ומונה רשימה ארוכה של גופים שאישרו: המשרד להגנת הסביבה, משרד התשתיות, הוועדה המחוזית, המועצה האיזורית, רשות המים, קק"ל, רט"ג, ומנהל מקרקעי ישראל. "כולם מסכימים, אז אני אתנגד"?

 

החברה: "בסך הכל לוקחים דגימות"

בתחילת 2009 אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים לבצע את קידוחי הניסיון של IEI. היא אף קבעה תנאי שהקידוחים ייתבצעו אחד-אחד ולא במקביל.

 

לא מדובר בחיפושי נפט רגילים כי אם קידוח ניסיון להפקת נפט מפצלי שמן. כדי להפיק נפט מפצלי שמן מחממים את תת-הקרקע ומפרידיםאת הנפט מהסלעים. בחברה הסבירו שקידוח הניסיון אינו יותר מבדיקה גיאולוגית שדומה לעשרות קידוחים שמבצעת חברת מקורות בשטח. לדבריהם, לאחר נטילת הדגימות מכסים את השטח והמצב חוזר לקדמותו בלי להשאיר סימן.

 

בחברה טוענים גם שכל פעולה שלהם מותנית בסקרי קרקע ובדיקות, ורק אם יוכח שהטכנולוגיה שלהם יעילה ובלתי מזיקה לסביבה תתאפשר הפקת הנפט. עוד הם אומרים שאם יתברר שניתן להפיק מהקידוח נפט, הם יבצעו את הקידוחים מבלי לפגוע בשטח פתוח. לדבריהם, מציאת כמויות נפט מסחריות חשובה מאוד לעצמאות האנרגטית של ישראל.  

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

את שמילוביץ כל זה לא משכנע. שפלת יהודה התפתחה מאוד בשנים האחרונות. גדר ההפרדה הגבירה את הביטחון, התיירות פורחת והאזור כולו מיועד להיות פארק ביוספרי. לא פלא שרבים הצטרפו אליו למאבק בקידוחים.

 

"הגעתי לאדרת בשביל חיי הקהילה והסביבה ועכשיו אני מוטרד מאוד", הוא אומר. "אם זה יהיה כדאי כלכלית, שום דבר לא יעצור את זה למרות שמדובר בפארק. כל הרעיון של מה שקורה באזור של פיתוח תיירות, ורוכבי אופניים, הכל ייהרס, ואף אחד לא יבוא למקום הזה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: אביהו שפירא
מומלצים