שתף קטע נבחר

"צפון קוריאה החלה להעשיר אורניום כבר ב-1994"

דרום קוריאה מאשימה כי צפון קוריאה מעולם לא התכוונה לזנוח את כוונתה להעשיר אורניום לנשק גרעיני, והחלה בפעולות ההעשרה מיד לאחר שחתמה על הסכם עם ארה"ב. החשש: התוכנית נמצאת בשלב מתקדם יותר ממה שחשבו עד כה

האם צפון קוריאה מעולם לא התכוונה לוותר על שאיפותיה הגרעיניות? שר החוץ של דרום קוריאה טוען כי פיונגיאנג החלה בתוכנית העשרת האורניום שלה זמן קצר לאחר שחתמה על הסכם פירוקה מנשק גרעיני ב-1994. בהסכם, עליו חתומות צפון קוריאה וארה"ב, הסכימה המדינה הקומוניסטית המבודדת לזנוח את תוכנית הנשק הגרעיני שלה שהתבססה על פלוטוניום.  

 

אם דבריו של יו מיונג-הוואן נכונים, משמעות הדבר היא שצפון קוריאה לא התכוונה לוותר על נשק גרעיני כאשר חתמה על ההסכם שהפיג את המתיחות הקודמת סביב תוכנית הגרעין שלה. המתיחות עם צפון קוריאה התחדשה בשנת 2002, אז טענו גורמים אמריקנים כי צפון קוריאה הודתה שהפעילה תוכנית סודית להעשרת אורניום לבניית נשק אטומי.


הניסוי הגרעיני בשנה שעברה (צילום: AFP)

 

פיונגיאנג דחתה במשך שנים את ההאשמות בדבר העשרת האורניום, אך לאחר הניסוי הגרעיני השני שלה בחודש מאי האחרון, היא הודתה בקיום התוכנית ודיווחה כי הצליחה להעשיר אורניום. לטענת השר הדרום קוריאני, "צפון קוריאה החלה בתוכנית ההעשרה מיד לאחר חתימת ההסכם, ולא יותר משנתיים לאחר מכן". יו לא מסר מה היו מקורות המידע שלו.

 

שיחות הגרעין במבוי סתום

לפי סוכנות הידיעות הדרום קוריאנית "יונהאפ", אם תוכנית האורניום של צפון קוריאה אכן החלה כבר לפני 16 שנה, ייתכן שהיא נמצאת בשלב מתקדם יותר ממה שהעריכו עד כה במערב. יו לא ידע לומר עד כמה התוכנית התקדמה מאז, כמה אורניום העשירה פיונגיאנג, וכמה ממנו כבר הפך לנשק גרעיני.

 

ההסכם שנחתם ב-1994 בין ארה"ב לצפון קוריאה חייב את המדינה להקפיא, ובסופו של דבר לפרק את המתקן הגרעיני שלה בתמורה להכרה דיפלומטית וסיוע כלכלי. ההסכם קרס ב-2002,

כאשר ארה"ב האשימה את צפון קוריאה בכך שברשותה תוכנית סודית להעשרת אורניום. ההערכה היא שבנוסף לאורניום, פיונגיאנג מחזיקה בכמות פלוטוניום מספיקה לשש פצצות.

 

מאז 2003, ארה"ב, סין, יפן, דרום קוריאה ורוסיה מנהלות שיחות רב-צדדיות עם הצפון שנועדו לשים סוף לתוכניות הגרעין שלה. בשנה האחרונה הגיעו השיחות למבוי סתום, ולמרות שצפון קוריאה הכירה בצורך להניע מחדש את השיחות, היא לא התחייבה לצעדים משמעותיים או סיפקה לוח זמנים חדש לדיאלוג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הכור הגרעיני ביונגביון
צילום: איי אף פי
מומלצים