החוק נגד שקיות הפלסטיק חוזר
לאחר גלגולים רבים בכנסת הקודמת, חזר היום החוק נגד שקיות הפלסטיק לשולחנה של הכנסת - שם זכה לתמיכה מחודשת ולאישור על המשך חקיקה. לאחר שגם הממשלה הסכימה, כעת נותר רק לראות כיצד מושג היעד: צמצום השימוש בשקיות החד-פעמיות ומעבר לשקיות "ירוקות" יותר
צעד נוסף לחוק שיפחית את השימוש בשקיות הפלסטיק בישראל: החוק, אותו מוביל ח"כ דב חנין (חד"ש), הוגש כהצעת חוק פרטית בכנסת הקודמת ועבר בקריאה ראשונה, אך כדי שניתן יהיה להמשיך ולקדם אותו בכנסת הנוכחית היה צורך שיחול עליו "דין רציפות". היום (ד') אישרה זאת ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת, והבטיחה בכך את המשך התקדמותו.
הצעת החוק להפחתת השימוש בשקיות עברה כבר גלגולים רבים. בגלגולה הנוכחי היא איחוד של שתי הצעות שהוגשו בכנסת הקודמת. הצעה זו, מבקשת לצמצם את השימוש בשקיות הפלסטיק החד-פעמיות (המכונות "שקיות גופיה") ולעודד - באמצעות כיסם של הצרכנים ואיום בקנסות על הסוחרים - את המעבר לשקיות מתכלות, לשקיות רב-פעמיות ולשקי בד.
על מנת ליישם את המעבר לאלטרנטיבות הירוקות הוחלט שמכון התקנים יגבש תקן שיקבע מהי בדיוק שקית פלסטיק, מהי שקית פלסטיק "מתכלה" ומהי שקית פלסטיק רב-פעמית. התקן הזה יקבע אילו שקיות מותר לשווק בישראל.
עוד על "חוק השקיות":
- בריטניה: השימש בשקיות ירד ברבע תוך שנתיים
- "רק 6% משקיות הניילון גורמות למפגע סביבתי"
- קורעים את המיתוס של שקית הפלסטיק המתכלה
בשלב הבא, תקדם הצעת החוק מנגנון של "מקל וגזר": מצד אחד יידרשו בתי העסק בישראל לגבות מהצרכנים תשלום עבור השקיות החד פעמיות, אך מצד שני, הם יחוייבו להציע ללקוח חלופות: שקית בד בתשלום מסובסד, שקית פלסטיק רב-פעמית או שקית מפלסטיק מתכלה. האופציה הסביבתית ביותר מבין השלושה - וזו שרוצים לעודד בקרב הצרכנים - היא השקית המתכלה. עבורה, לא יגבה בית העסק תשלום.
ארגוני סביבה: לא לחלוקת שקיות בחינם
נציג המשרד להגנת הסביבה הבהיר בדיון כי ועדת השרים לחקיקה תומכת בהמשך קידום החוק, בתנאי שיוזמי החוק יתאמו את מהלכיהם עם משרדי הממשלה. הסיבה לכך לדבריהם היא כדי לא ליצור התנגשויות עם הצעת החוק הממשלתית המתגבשת באותו נושא.
נציגי עמותת "אדם, טבע ודין", שסייעה בגיבוש ההצעה, הבהירו בדיון כי ככל שהתקן שייקבע יקבע מחיר יקר יותר לשקיות ה"מותרות" לשימוש - כך יגבר הסיכוי לצמצם את השימוש בשקיות. בעמותה סבורים שהתקן צריך לקבוע מפרט שמחירו גבוה יחסית – לפחות 40 אגורות לשקית, כדי להקטין את הפיתוי לחלק אותן בחינם.
בעוד כולם מסכימים על המטרה, הרי שלא כולם מסכימים על הדרך. המועצה לישראל יפה, שניהלה קמפיין לעידוד הפחתת השימוש בשקיות, סבורה מצידה כי יש לאסור כליל את השימוש בשקיות חד-פעמיות פשוטות בישראל כפי שמקובל במדינות אחרות בעולם. "הצעת חוק אותה יזמה המועצה כוללת איסור גורף על חלוקה בחינם של שקיות פלסטיק חד-פעמיות פשוטות. במקומן יוצע לציבור לרכוש רק שקיות מתכלות או שקיות רב-פעמיות...", אמר מנכ"ל המועצה אשל סגל.
2 שקיות ליום לאדם; 28 אחוז מנפח הפסולת
הנתונים של שקיות הפלסטיק בשוק הישראלי מצביעים על מימדי הבעיה: בישראל נצרכות מדי שנה כ-2 מיליארד שקיות פלסטיק חד פעמיות (עם ידיות). עלותן כיום היא רק 6 אגורות לשקית ולכן הן מחולקות חינם ונצרכות באופן מופרז.
הצריכה הממוצעת כיום בישראל היא כ-2 שקיות ליום לאדם וזמן השימוש הממוצע בהן הוא כ-20 דקות בלבד. במילים אחרות, לאחר השימוש המיידי בסופרמרקט, רוב השקיות מושלכות לאשפה ומזהמות את הסביבה.
| ||||||||
|
הפלסטיק הוא חומר שאינו מתכלה ואינו מתפרק בטבע, ועדיין אינו ממוחזר בישראל בהיקפים משמעותיים. הצטברות השקיות במטמנות גורמת נזקים ומפגעים רבים, בין היתר זיהום מי תהום וקרקע, ופליטת גזים רעילים לאוויר. השקיות, במיוחד אלה שמושלכות בשטחים פתוחים, בנחלים או בים, מהוות גם סכנה חנק לבעלי החיים.