מה קובע בביטוח - נפח או הספק?
בהסכם פשרה שנחתם באחרונה ביו אופנוען שנפגע בתאונה לבין הפול, הסכים הפול לפצות את הנפגע, למרות שטען תחילה כי רכב על קטנוע שנפח מנועו עלה על המותר ברשיון הנהיגה. עו"ד של הנפגע טען: מה שקובע הוא הספק המנוע ולא נפחו
מה קובע יותר לצורך חישוב עלות ביטוח חובה של רכב דו-גלגלי, נפח המנוע או ההספק המרבי שהמנוע מייצר? התשובה המפתיעה: ככל הנראה הספק המנוע. כך עולה מהסכם פשרה שהושג באחרונה, בין אופנוען שנפגע בתאונת דרכים לבין הפול לביטוח. הסכם הפשרה הושג לאחר שהפול דחה את תביעת האופנוען לפצותו, בגין פגיעה קשה בעקבות תאונת דרכים בה היה מעורב במרץ 2007, בנימוק כי רכב בעת התאונה על קטנוע בנפח 150 סמ"ק, למרות שרישיון הנהיגה אפשר לו לרכב על קטנוע 50 סמ"ק בלבד.
עורך דינו של הנפגע ניצל פרצה שנוצרה בחוק, וטען בכתב התביעה כי בעקבות הרפורמה שהונהגה ברישיונות הנהיגה בסוף 2006, רשאי היה הנפגע לרכב על קטנוע עם הספק מרבי של עד 14.6 כ"ס, ולפיכך לא הייתה כל מניעה שירכב על קטנוע בנפח 150 סמ"ק, כל עוד אין הוא עובר את גבול ההספק המרבי המותר לדרגת רישיון זו. ואכן, הספק המנוע של הקטנוע בו רכב היה רק 13 כ"ס. לפיכך טען עורך הדין, כי ללקוחו היה כיסוי ביטוחי בעת התאונה.
עוד נטען כי בעת שהרוכב רכש את הביטוח לקטנוע במשרדי הפול, נדרש להציג את רישיון הנהיגה ורישיון הקטנוע שהיה בנפח 150 סמ"ק. לאחר שהגיש זאת, אושרה לו בקשתו על-ידי הפול. לפיכך, אם הפול לא יכיר בתקפות הביטוח, הרי שמדובר בהטעיה והצגת מצג שווא בפני הרוכב, שכן פוליסת הביטוח סופקה לו על סמך המסמכים שהציג.
התובע אף הפנה את בית המשפט לכתבה שפורסמה בדצמבר 2006 ב-ynet ואשר עסקה בהבהרת השינוי ברישיון הנהיגה: "מבולבלים מהשינויים ברישיון? שאלות ותשובות". בכתבה זו ענו מומחי משרד התחבורה לשאלות גולשים. אחת השאלות הייתה: "אני מעוניין לרכוש קטנוע 150 סמ"ק, שהמנוע שלו מייצר רק 12.8 כ"ס. באיזו קטגוריית רישיון הוא נופל?". תשובת מומחי משרד התחבורה הייתה: "הרישיון יהיה A2".
הפול טען כמובן כי התובע אינו זכאי לפיצוי לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, שכן בניגוד לחוק, רכב בכלי דו-גלגלי שרישיון הנהיגה שלו לא מאפשר לו. לכן, הביטוח אינו מכסה את הנזק. אלא שהשופט שלמה פרידלנד, מבית משפט השלום בתל אביב, המליץ בפני הצדדים להגיע לפשרה.
והצעתו תקבלה, והרוכב יקבל מהפול 167,700 שקלים כפיצוי, "לפנים משורת הדין ומבלי להודות בחבות". יש להזכיר כי הסכמת הפול לתשלום הפיצוי, יכולה לסייע לנפגעים אחרים שהפול דוחה את תביעתם בנימוק דומה.