איראני גולה בחיפה: תקיפה תעכב נפילת המשטר
ד"ר מחמוד קרימי-חקאק, שנאלץ לעזוב את ארצו בעקבות מחזה של שייקספיר שהעלה ללא אישור, הזהיר בכנס באוניברסיטת חיפה: "אני בטוח שראשי המשטר מתפללים יום-יום להתקפה ישראלית, שתאחד שוב את העם סביב אויב חיצוני. לכן אני מפציר בכם - רק אל תתערבו"
איראני גולה, שהתארח היום (ד') באוניברסיטת חיפה, מזהיר כי תקיפה ישראלית במולדתו תאחד את העם האיראני ותדחה את התפוררות המשטר. הוא העריך כי אם יימשך חוסר היציבות הנוכחי במדינה, עשוי המשטר בטהרן להתחלף עד סוף השנה.
לפני כעשור, העלה במאי התיאטרון האיראני ד"ר מחמוד קרימי-חקאק, את המחזה "חלום ליל קיץ" של שייקספיר ללא אישור השלטונות. בעקבות המעשה נפתחה נגדו חקירה, והוא נאלץ לברוח מארצו.
עם זאת, הוא המשיך לבקר במולדתו עד לשנת 2007. הוא סיפר כי היה רשאי להיכנס לאיראן כל עוד התחייב שלא לעסוק במחזאות. כיום הוא מלמד באוניברסיטאות בארצות-הברית.
האיראני שוהה כעת בארץ במסגרת מלגה שקיבל מקרן פולברייט ובקרוב אף יחל ללמד באקדמיה הישראלית. במהלך סיורו, השתתף בכנס במרכז עזרי לחקר איראן והמפרץ באוניברסיטת חיפה.
בכנס שרטט קווים לאירועים האחרונים באיראן, וההפגנות הקשות נגד המשטר. לדבריו, אם יימשך אי היציבות הנוכחי, עשוי המשטר הנוכחי להתחלף עד סוף שנת 2010. הוא ציין כי לתנועת ההתנגדות "הירוקה" אין "במאי", וכי מדובר במקרה שבו הציבור מניע את המנהיגים, ולא להיפך. הוא הוסיף כי המפגינים תומכים בכל עת בשניים מתוך שלושה מנהיגים אפשריים - מוסאווי, כרובי או חתאמי - "כך אף אחד מהם לא יהפוך לריכוזי מידי לאחר נפילת המשטר", הוא אמר.
ביחס להפגנות הנגד הענקיות, של עשרות אלפים שתמכו בנשיא מחמוד אחמדינג'אד, אמר ד"ר קרימי-חקאק כי את המשתתפים בהפגנות אלה אפשר לחלק לשלושה: "כ-15 אחוז מאזרחי איראן הם תומכים אמיתיים של המשטר הדתי, או כאלה שנהנים כלכלית מהשלטון. אחוז דומה הוא של עובדי מדינה, שמחויבים להגיע להפגנות האלה, אחרת יאבדו את מקום עבודתם". לדבריו, בין 5-10 אחוזים ממשתתפי ההפגנות, "הם אסירים, נרקומנים, זונות וכדומה שהגיעו לעסקה לפיה הם יגיעו להפגנות בתמורה להפחתה בעונש. כך אפשר להגיע להפגנות של עשרות אלפי אנשים בעד אחמדינג'אד".
בהתייחסו לדרך בה יכול המערב לסייע בהפלת המשטר במדינה, אמר כי התערבות ישירה רק תזיק. לדבריו, יש להשתמש בדרכים עקיפות, בהן איסור תנועה של מנהיגים והקפאה של חשבונות בנק איראניים.
הוא הזכיר כי בתחילת דרכה של המהפיכה באיראן, איחד האייתוללה חומייני את העם כשסימן את ארצות-הברית כאויב. בהמשך, שוב התאחד העם סביב אויב משותף, העם העיראקי עמו היתה לאיראן מלחמה ארוכת שנים ועקובה מדם. על מנת שישראל לא תצטרף למשוואה הזו כגורם מאחד, הסביר, עליה להימנע מפעולה. "אני בטוח שראשי המשטר מתפללים יום-יום להתקפה ישראלית שתאחד שוב את העם סביב אויב חיצוני. לכן אני מפציר בכם - רק אל תתערבו", אמר הגולה האיראני בכנס בחיפה.