קשטן ובכר: קורבנות או ראי עכור של החברה?
שלוש הערות על שתי הפרשיות שהביכו את הספורט המקומי השבוע. על תפקידה של התקשורת בניפוח הסיקור, על רשויות החוק שרצות לספר לחבר'ה ועל צביעות החברה הישראלית
שתי פרשיות גדולות הביכו את הספורט הישראלי השבוע. באחת מעורב בכיר שופטי הכדורסל בישראל, סמי בכר ובשנייה מאמן נבחרת הכדורגל, דרור קשטן.
על פי החשדות, בכר קיבל כספים במזומן במהלך שהותו בחו"ל לצורך שיפוט משחקים. קשטן, שוב על פי החשדות, הבריח לארץ מאות בקבוקי שתיה חריפה במהלך עשרות נסיעותיו לחו"ל במהלך השנים. יתכן כי חלק מהבקבוקים הוברחו עוד במהלך כהונתו כמאמן לאומי, כשיצא את הארץ בצוותא עם הנבחרת.
קשטן בביקור בנתב"ג. מהומה רבה על לא דבר? (יועד כהן)
אנחנו בדקנו עד כמה היתה אשמה התקשורת בניפוח הפרשיות, מה תפקידן של רשויות החוק בישראל בהתפוצצות הסיפורים הללו והאם אנחנו, האזרחים הפשוטים, אשמים בצביעות מסויימת? עכשיו נשאלת השאלה האם מדובר בקורבנות או בסיפורים שבסך הכל מוכיחים שוב עד כמה הספורט שלנו רקוב? טקבקו דעתכם.
1. התקשורת
נגד. כמו כל פרשייה שקשורה לאיש ציבור, דואגת התקשורת לנפח את הסיפורים הללו למימדי ענק, ללא צורך. הציניקנים ייטענו שמדובר בתקשורת אדומה ש"תלתה את סמי בכר בכיכר העיר".
ויש כאן גם את מקרה הביצה והתרנגולת. אף אחד עדיין לא הוכיח את הקשר בין בכר לבין "הבנק של מוני" ופרשת פנאן, אבל עצם העובדה שהתקשורת שיחקה עם הרעיון הזה בעבר (עיתון 'הארץ' אף נתבע על כך), הפכה את שופט הדגל שלנו ל"מלולכך" בעיני הציבור. השאלה היא, האם היה נעשה ההקשר ללא עזרת התקשורת?
בעד. המאמן הלאומי נחקר, כמו גם בכיר שופטי הכדורסל בישראל. זכות הציבור לדעת מעל הכל. נקודה.
סמי בכר ומאיר טפירו. יש קשר בין העבירות לשיפוט? (אלי אלגרט)
2. רשויות החוק
נגד. בישראל אוהבים לרוץ ולספר לחבר'ה. בעוד חקירה ראשונית של איש ציבור זה או אחר מסתיימת, אצלנו כבר עסוקים בשלב הסקת המסקנות, עוד לפני שיש בידיים הוכחות. בכלל, כיום פועלות מרבית רשויות החוק עם מערך יח"צ מסודר וזה כולל את המשטרה, רשות המסים ובתי המשפט. עוד לפני שקשטן עזב את חדר החקירות, כבר קיבלו הכתבים הודעת טקסט על כך.
בעד. רשות המסים, עם כל הביקורת שיש עליה, בסך הכל עושה את עבודתה נאמנה. אם איש ציבור נחקר, אין סיבה להסתיר זאת מעיני העם ובטח שאין סיבה לבקר את מהות החקירה.
איש רשות המסים בפשיטה על משרדי מכבי ת"א (אורן אהרוני)
3. צביעות החברה
נגד. כולנו הרי קונים יותר מליטר אחד של שתייה חריפה בדיוטי פרי, אז מה הסיפור? בינינו, גם אם אתם הייתם מקבלים מעטפה ובה אלף יורו במזומן, לא בטוח שהייתם הולכים להצהיר על כך לרשות המסים.
בעד. קודם כל אנחנו, האנשים הקטנים, אינם נחשבים לאישי ציבור ואיננו חייבים דין וחשבון על כל דבר שאנחנו עושים או לא עושים. בנוסף, כשאחד מאיתנו נתפס "עם היד בצלחת,, הוא משלם את המחיר וממצה את הדין עם החוק בלי יותר מדי רעש תקשורתי. קשטן ובכר נתפסו? שישלמו.
לסיכום. אין טעם לעשות יותר מדי עניין מהעבירות של קשטן ובטח שלא לדבר על עונש פלילי כזה או אחר, אלא עונש פנימי שיינתן על ידי ההתאחדות. גם בכר צריך להיענש בצורה פנימית מסודרת, אבל מה שבטוח, לא כל ליגת הכדורסל צריכה להיסגר בגלל שטות של אדם אחד. בהנחה שאין לו קשר לפרשת פנאן כמובן.